ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
«Μετά τα μπλόκα, τι;» Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αγροτική πολιτική, το υδατικό ζήτημα και οι προκλήσεις της βιώσιμης παραγωγής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αγροτική πολιτική, το υδατικό ζήτημα και οι προκλήσεις της βιώσιμης παραγωγής.
«Μετά τα μπλόκα, τι;» Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα στη Λάρισα
Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση με θέμα «Μετά τα μπλόκα, τι;», που συνδιοργάνωσαν στη Λάρισα η Κοινωνική Αυτοδιοικητική Παρέμβαση και ο Κόσμος – Πράσινη Συμφωνία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο αγροτοσυνδικαλιστής και εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας Σωκράτης Αλειφτήρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης, και ο Γραμματέας του Κόσμου – Πράσινη Συμφωνία και πρώην Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαστεργίου, και ακολούθησε πλούσιος διάλογος με το κοινό.

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας αναφέρθηκε στη δυναμική των μπλόκων, επισημαίνοντας ότι το αγροτικό κίνημα οφείλει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων, με αισιοδοξία και αυτοκριτική. Τόνισε την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από το πολιτικό σύστημα, με προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο υδατικό ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι το νερό πρέπει να αξιοποιείται όταν και όσο πραγματικά χρειάζεται.
Ο Δημήτρης Σοφολόγης στάθηκε στις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων – πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές όπως ο Daniel – στη γεωργία και στη λειτουργία του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθεματικού. Αναφέρθηκε στη λογική της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια νέα «εξίσωση» παραγωγικότητας και βιωσιμότητας. Για το υδατικό ζήτημα τόνισε πως, χωρίς την υλοποίηση των αναγκαίων έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), η αγροτική παραγωγή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα, ενώ χαρακτήρισε τον μικρό κλήρο ως διαρθρωτικό μειονέκτημα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ως μία από τις ελάχιστες πραγματικά κοινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας τον ισχυρό ρόλο των λόμπι στη διαμόρφωσή της. Στάθηκε στη δραματική μείωση του αριθμού των αγροτών, στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις επιπτώσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, καθώς και στη γήρανση και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του αγροτικού πληθυσμού. Άσκησε κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και με καθυστέρηση σε σχέση με τις εξελίξεις.

Παράλληλα, εστίασε στο ζήτημα του νερού, υπογραμμίζοντας ότι η άρδευση αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή υδατικών πόρων και ότι το νερό θα γίνεται ολοένα και πιο ακριβό, καθώς θα είναι λιγότερο διαθέσιμο. Τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας και την αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής από την ποσότητα στην ποιότητα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πλέον «πόσα στρέμματα έχουμε», αλλά «τι παράγουμε και πώς αξιοποιούμε το κάθε στρέμμα».
Η εκδήλωση ανέδειξε με σαφήνεια ότι το αγροτικό ζήτημα απαιτεί σοβαρό διάλογο, στρατηγικό σχεδιασμό και πολιτικές αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, τους φυσικούς πόρους και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.04.2026 | 12:10
Το «ευχαριστώ» αντιδημάρχου της Λάρισας για τις 300 παρεμβάσεις σε ένα τρίμηνο στην πόλη (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.04.2026 | 12:01
Την αποπομπή Λαζαρίδη ζητά η αντιπολίτευση για τον διορισμό του χωρίς πτυχίο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 11:58
Λάρισα: Επετειακές εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης - ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 11:50
Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.04.2026 | 10:53
Καλαμπόκι: Αυξήσεις και μετατοπίσεις στις εκτάσεις, καθυστερήσεις στις σπορές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.04.2026 | 10:48
Πασχαλινή εαρινή εκδήλωση στην Πηγή Τρικάλων την 2η Ημέρα του Πάσχα - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 10:42
Ανησυχία για τη σεζόν – Πτώση κρατήσεων και αβεβαιότητα στον τουρισμό του Πηλίου - ΔΙΕΘΝΗ | 14.04.2026 | 10:29
Reuters: ΗΠΑ και Ιράν επιστρέφουν στο Πακιστάν τις επόμενες ημέρες για νέες διαπραγματεύσεις
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.04.2026 | 10:46
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 11:15
Νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ενεργοποιεί το ΥΠΑΑΤ για επιδότηση ζημιών σε καλλιέργειες τη διετία 2025-2026 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.04.2026 | 09:53
Τρίκαλα: Απέδρασαν δύο κρατούμενοι από το νοσοκομείο Τρικάλων που είχαν μεταφερθεί - ΕΛΛΑΔΑ | 13.04.2026 | 09:57
Οδηγός έπεσε με το ΙΧ σε πλαγιά 70 μέτρων και βγήκε αγρατζούνιστος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 10:35
Ολοταχώς για νέα πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών - ΒΟΛΟΣ | 13.04.2026 | 11:07
Θρήνος στον Βόλο για τον 23χρονο Μάριο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - «Θα είσαι πάντα μαζί μας» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 15:45
Η οικογένεια της Νίκης Βόλου αποχαιρετά τον 23χρονο Μάριο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.04.2026 | 12:06
Τρισάγιο στη μνήμη των 21 μαθητών από την Ημαθία με τη συμπλήρωση 23 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη (ΦΩΤΟ +video)





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed