ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
«Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα»
Τι λέει ο διευθυντής του Ογκολογικού του Αγίου Σάββα

Ο Άγιος Σάββας στην πρωτοπορία της κλινικής έρευνας - «Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε ήδη στην αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας εποχής που μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους»
Μεγάλες προσδοκίες δηλώνει ότι τρέφει ο διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος του Α΄ Παθολογικού- Ογκολογικού τμήματος του Αγίου Σάββα, Αλέξανδρος Αρδαβάνης για mRNA θεραπευτικό εμβόλιο που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται για τον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα σε διεθνή πολυκεντρική μελέτη, με το τμήμα του να έρχεται δεύτερο στον κόσμο, σε αριθμό περιστατικών.
Στη μελέτη αυτή, που είναι ενταγμένη στην παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης της ανοσοθεραπείας στον πόλεμο κατά του καρκίνου, από την Ελλάδα συμμετέχουν 12 κέντρα, εκ των οποίων τα 8 στον δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου ο διακεκριμένος ογκολόγος, την τελευταία δεκαετία έχουν διεξαχθεί στο τμήμα του πάνω από είκοσι μελέτες με συμμετοχές σε διεθνή πρωτόκολλα.
«Ένα από αυτά τα πρωτόκολλα αφορά τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου σε ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που έχει αναπτύξει αντίσταση στην ανοσοθεραπεία. Η μελέτη αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και 9 μήνες στο νοσοκομείο μας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2028. Το θεραπευτικό αυτό εμβόλιο, μπορεί να ενισχύσει τη δράση της ανοσοθεραπείας και αυτό που περιμένουμε είναι περαιτέρω αύξηση της επιβίωσης στον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, κάτι άλλωστε που φαίνεται από τα προκαταρκτικά δεδομένα».
Αυξήθηκαν οι κλινικές μελέτες λόγω της πιστοποίησης σε Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου
Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;
«Είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση των mRNA εμβολίων στη θεραπευτική των κακοήθων νεοπλασμάτων. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε ήδη στην αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας εποχής που μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους».
Υπενθυμίζεται ότι ο Άγιος Σάββας που ιδρύθηκε το 1935 και αποτελεί το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που λειτουργεί αποκλειστικά για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι και το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα που έλαβε κρατική ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου τη χρονιά που μας πέρασε. Τι έχει αλλάξει αυτή η πιστοποίηση για τους ασθενείς, ρωτήθηκε ο διακεκριμένος ογκολόγος. «Περισσότεροι ασθενείς έχουν πιο έγκαιρα πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κλινικών δοκιμών, οι οποίες λόγω της πιστοποίησης έχουν αυξηθεί».
protothema.gr
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 08.05.2026 | 17:53
UFO και στην Ελλάδα είδαν Αμερικανοί πιλότοι - Αρχεία στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πεντάγωνο, βίντεο και φωτογραφίες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 17:03
Καστανιά Καρδίτσας με φόντο την κοιμωμένη των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 16:55
Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτηρίων και στο Δαμάσι - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 16:52
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο των ωοθηκών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 14:26
Πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του αφθώδους πυρετού - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 14:11
Θρίλερ στη Λευκάδα: Εκρηκτικό φορτίο 300 κιλών είχε το θαλάσσιο drone - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:50
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει λύση σε αρδευτικό πρόβλημα της Τσαριτσάνης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:48
Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση κατεδαφίσεων σεισμόπληκτων κτηρίων στον Δήμο Ελασσόνας (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 09:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 14:11
Θρίλερ στη Λευκάδα: Εκρηκτικό φορτίο 300 κιλών είχε το θαλάσσιο drone











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed