ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας: Οι μετακινήσεις Ιατρών ΕΣΥ και η προβληματική ανέλιξή τους
καταγγελίες ότι οι μετακινήσεις αυτές είναι καταχρηστικές

Οι μετακινήσεις ιατρών στο ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένες περιοχές αποτελούν κεντρικό ζήτημα της τρέχουσας υγειονομικής πολιτικής, αλλά και αφορμή για έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κλάδο.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μετακινήσεις αυτές είναι καταχρηστικές ενώ οι Ενώσεις Γιατρών υποστηρίζουν ότι αποτελούν εμβαλωματικές λύσεις που οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση (burnout), με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή των γιατρών. Παράλληλα οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκφράζουν φόβους ότι η μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία, για το λόγο ότι οι περισσότερες κλινικές, στην καλύτερη των περιπτώσεων λειτουργούν με οριακό αριθμό προσωπικού και οποιαδήποτε μετακίνηση του δημιουργεί μείζον πρόβλημα, αφενός μεν στην κλινική από την οποία έφυγαν αλλά και στην κλινική που μετακινήθηκαν, όπου υπάρχει υψηλό ρίσκο προσαρμογής. Η δε αποψίλωση των Κέντρων Υγείας αποδυναμώνει την ΠΦΥ.
Επίσης, η μη τήρηση των αξιοκρατικών διαδικασιών ανέλιξης των γιατρών ΕΣΥ αποτελεί την κύρια αιτία φυγής των νέων κυρίως γιατρών, στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και δημιουργία σειράς άγονων θέσεων μετά από τις προκηρύξεις. Την κατάσταση δε αυτή επιδεινώνουν οι χαμηλές αμοιβές και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε ορισμένες δομές υγείας.
Στη σύσκεψη των τεσσάρων Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, και με αφορμή την πρόσφατη μετακίνηση παιδιάτρου από ΓΝ Βόλου και Καρδίτσας στο ΓΝ Λαμίας με απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, αλλά και η μη αξιοκρατική ανέλιξη του ιατρικού προσωπικού γενικότερα στο ΕΣΥ, τονίστηκε η αναγκαιότητα ελέγχου από τους αρμόδιους υπουργούς της μη χρηστής διοίκησης, που αφήνει πολλά ερωτηματικά ισονομίας και ισοπολιτείας.
Οι γιατροί των ευαίσθητων ειδικοτήτων της Παιδιατρικής αλλά και Γενικής Ιατρικής, που μετακινούνται, με την διαδικασία που κινείται στα όρια του «εντέλλεσθε», σε άλλες περιφερειακές ενότητες, σε περίοδο μάλιστα ομαλότητας και όχι εκτάκτων συνθηκών, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια ορισμένων διοικήσεων ΥΠΕ ανά την χώρα, να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας που διοικούν με επαρκές ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό, οι μη κατάλληλες στρατηγικές διοίκησης δεν δημιουργούν ελκυστικές συνθήκες, ιδιαίτερα για νέους γιατρούς, παρά μόνον χτίζουν ψεύτικο θετικό διοικητικό προφίλ προς τον υπ. Υγείας.
Την λύση των ανωτέρω παθογενειών αποτελούν μόνο οι μόνιμες προσλήψεις, με ειδικά κίνητρα για ορισμένες ειδικότητες και περιοχές και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανέλιξης, εργασίας και αμοιβών, ώστε ακόμα και οι άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές αλλά και ορισμένες δημόσιες υγειονομικές περιοχές της χώρας, να απολαμβάνουν πλήρη περίθαλψη.
Ευελπιστούμε πως τα τελευταία κίνητρα που θεσπίστηκαν για ορισμένες ειδικότητες και θα λειτουργήσουν στις αμέσως επόμενες προκηρύξεις θέσεων και ανακοινώθηκαν από τον υπ. Υγείας, θα λειτουργήσουν προς την θετική κατεύθυνση και θα θεραπεύσουν, έστω και μερικώς, το πρόβλημα.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος ΙΣ Λάρισας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ, Πρόεδρος ΙΣ Μαγνησίας
ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΙΣ Τρικάλων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Πρόεδρος ΙΣ Καρδίτσας
Επίσης την ανακοίνωση συνυπογράφουν και άλλοι πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων που καλύπτονται από την 5η ΥΠΕ:
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΧΑΛΚΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΛΗ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.04.2026 | 10:04
Για τέλη Απριλίου πάει η de minimis 35 εκατ. ευρώ στη μηδική, στις αλλαγές υπουργών κόλλησε η διαδικασία - ΔΙΕΘΝΗ | 23.04.2026 | 10:00
«Αν διαβάσετε ότι αυτοκτόνησα, δεν συνέβη»: Το τελευταίο μήνυμα της επιστήμονα που βρέθηκε νεκρή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.04.2026 | 09:56
Αυστηρότερα φίλτρα στις εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών λόγω αφθώδους πυρετού - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 09:55
Επιστημονική διάλεξη στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τη στένωση αορτικής βαλβίδας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 09:54
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 23.04.2026 | 09:52
AGORA στη Σκιάθο: Μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού με Προτεραιότητα στην Κοινωνία και το Περιβάλλον - ΒΟΛΟΣ | 23.04.2026 | 09:48
Ένταση στον Άγιο Βλάσιο για την επίσκεψη Μπέου – Καταγγελίες από την Επιτροπή Αγώνα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 09:46
Λάρισα: Σε Αλκαζάρ και Φιλιππούπολη πρόδρομες δράσεις του δήμου Λαρισαίων ενόψει του ΔΕΗ Tour of Hellas
- ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 20:10
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας με συγγενείς της Ελευθερίας Γιακουμάκη στην περιοχή που βρέθηκε νεκρή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 18:31
Μετωπική δύο αυτοκινήτων στη Θεοφράστου στη Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 18:12
Νεκρή εντοπίστηκε η Ελευθερία Γιακουμάκη- φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 09:44
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ύψος του πλεονάσματος του 2025 – Έρχεται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.04.2026 | 16:02
Στα €300 η στήριξη στους συνταξιούχους κάθε Νοέμβριο, περισσότεροι οι δικαιούχοι - Πώς θα γίνει ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 09:56
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 22:00
Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριά στο πάρκο Ασυρμάτου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.04.2026 | 19:14
Ισοπαλία για την ΑΕΛ στο AEL FC Arena με Κηφισιά (1-1)-δεν εκμεταλλεύτηκαν την ήττα των Σερρών οι βυσσινί















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed