ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
«Λάρισα Θερμοηλεκτρική»: Ξεκινά στη Λάρισα η κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις
Που θα κατασκευαστεί

Το project αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις φτάνοντας τα 600 εκατ. ευρώ ενώ την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», το mega έργο που αποτελεί καρπό ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στη Λάρισα, καθώς εντός του 2026 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα.
Το έργο, καθαρής ισχύος 792 MW, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2028, οπότε και προγραμματίζεται να συνδεθεί με το σύστημα.
Το project υλοποιείται μέσω της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες ενεργειακές επενδύσεις φτάνοντας τα 600 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η EUSIF Larissa Α.Ε. και η Volton Α.Ε., ενώ παραμένει μέτοχος και η ισραηλινών συμφερόντων Clavenia Ltd., η οποία μέχρι πρότινος ήταν ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision – FID), η οποία θα ενεργοποιήσει και τυπικά την έναρξη των έργων. Την ίδια ώρα, «τρέχουν» παράλληλα όλες οι κρίσιμες διαδικασίες υποστήριξης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Κομβικής σημασίας θεωρείται η ένταξη στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2025–2034 του ΔΕΣΦΑ του έργου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης. Ο αγωγός θα έχει διάμετρο 14 ιντσών, πίεση 80 barg και μήκος περίπου 1,1 χιλιόμετρο, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία μετρητικού σταθμού που θα εξυπηρετεί τη νέα μονάδα.

Παράλληλα, έχει «κλειδώσει» και ο βασικός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς έχει συναφθεί συμφωνία με τη Mitsubishi για την προμήθεια της τουρμπίνας, με συγκεκριμένο slot παράδοσης. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί και τη μετάβαση του έργου σε πιο προηγμένη τεχνολογία, καθώς θα αξιοποιηθεί ο αεριοστρόβιλος τύπου M701JAC.
Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας και θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, σε διάταξη συνδυασμένου κύκλου (CCGT). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αποτελεί το πιο αποδοτικό εργοστάσιο του είδους του στην Ελλάδα, με καθαρή θερμική απόδοση που φθάνει το 62,6%, τοποθετώντας το έργο ανάμεσα στα πλέον αποδοτικά CCGT και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι τον ρόλο του energy manager, καθώς και την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας, θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Παράλληλα, η μονάδα έχει σχεδιαστεί με προοπτική να υποστηρίξει τη σταδιακή ενσωμάτωση πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα, στοιχείο που της προσδίδει στρατηγική σημασία στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» αναμένεται να συγκαταλεχθεί στους πλέον αποδοτικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού συστήματος.
Στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο εντάσσεται και η ανάπτυξη μονάδας αποθήκευσης υδρογόνου, προϋπολογισμού 70–100 εκατ. ευρώ, με χαρακτηριστικά εποχιακής αποθήκευσης (seasonal storage). Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει τη διατήρηση ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, από μήνες σε μήνες, εξασφαλίζοντας επάρκεια και σταθερότητα του συστήματος σε περιόδους μειωμένης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό, το έργο επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα βασικά διαρθρωτικά ζητήματα των ΑΠΕ, περιορίζοντας τις αναγκαστικές περικοπές ενέργειας (curtailment) και βελτιώνοντας τη συνολική αξιοποίηση της παραγόμενης πράσινης ισχύος.
Πηγή: energymag.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 14:31
Ιδιώτες έστησαν απάτη κοινοτικών επιδοτήσεων με στρέμματα που νοίκιαζαν στη Λάρισα απο την 110 Π.Μ. - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 14:26
Εγκαινιάζεται η νέα γέφυρα στο Αλυγαρόρεμα – Οριοθέτηση και επενδύσεις στις όχθες του χειμάρρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.04.2026 | 14:11
Τάσεις ανάκαμψης για την τιμή του βαμβακιού από την ξηρασία σοκ που πλήττει τις ΗΠΑ - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 13:30
Αυτοψία Μπέου στο έργο αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης Βόλου – Μακρινίτσας - ΕΛΛΑΔΑ | 14.04.2026 | 13:25
Καισαρικές: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ΕΕ – 62,2% των γεννήσεων στο χειρουργείο το 2023 - ΔΙΕΘΝΗ | 14.04.2026 | 13:21
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν στο Πακιστάν- Τρία δεξαμενόπλοια πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ - ΕΛΛΑΔΑ | 14.04.2026 | 13:11
Κεφαλονιά: Οι αρχές δεν βλέπουν έγκλημα πίσω από τον θάνατο της 19χρονης - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 13:00
Κατάπλους Κρουαζιεροπλοίου «SILVER MUSE» στο λιμάνι του Βόλου με 550 επιβάτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.04.2026 | 10:46
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 11:15
Νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ενεργοποιεί το ΥΠΑΑΤ για επιδότηση ζημιών σε καλλιέργειες τη διετία 2025-2026 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.04.2026 | 09:53
Τρίκαλα: Απέδρασαν δύο κρατούμενοι από το νοσοκομείο Τρικάλων που είχαν μεταφερθεί - ΕΛΛΑΔΑ | 13.04.2026 | 09:57
Οδηγός έπεσε με το ΙΧ σε πλαγιά 70 μέτρων και βγήκε αγρατζούνιστος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 10:15
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. σε δύο Θεσσαλούς αγρότες - Δεσμεύτηκαν 8 ακίνητα και 2 πολυτελή ΙΧ για« ξέπλυμα» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 10:35
Ολοταχώς για νέα πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών - ΒΟΛΟΣ | 13.04.2026 | 11:07
Θρήνος στον Βόλο για τον 23χρονο Μάριο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - «Θα είσαι πάντα μαζί μας» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 15:45
Η οικογένεια της Νίκης Βόλου αποχαιρετά τον 23χρονο Μάριο





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed