ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στη Χώρα των Θαυμάτων μας ταξιδεύει φέτος το Τυρναβίτικο καρναβάλι (ΦΩΤΟ)
Η κορύφωση με τη Μεγάλη Παρέλαση--Το Μπουρανί και τα Κούλουμα

Με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία κατοίκων και επισκεπτών, ο Δήμος Τυρνάβου διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις Τυρναβίτικο Καρναβάλι και Μπουρανί, μετατρέποντας την πόλη του Τυρνάβου αλλά και τις δημοτικές κοινότητες σε έναν ενιαίο αποκριάτικο χάρτη δράσεων, παραδόσεων και συλλογικής συμμετοχής.
Κεντρικό στοιχείο του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού παραμένουν οι μπαρμπαριές, που ζωντανεύουν σε κοινότητες όπως τα Δένδρα, το Δαμάσι, η Ροδιά, τα Δελέρια, ο Βρυότοπος, τα Πλατανούλια, ο Αμπελώνας, το Αργυροπούλι και γειτονιές του Τυρνάβου, μεταφέροντας το κλίμα μιας άλλης εποχής με παραδοσιακή μουσική, κρασί και κεράσματα. Οι μπαρμπαριές πλαισιώνονται από καρναβαλικά πάρτι, μουσικές συναντήσεις συλλόγων και σατιρικά δρώμενα, ενισχύοντας τον συμμετοχικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, όπως αυτή με τους Aladala Band, μουσικά αφιερώματα, αλλά και εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Δήμου Τυρνάβου, με τη συμμετοχή της ορχήστρας νέων μουσικών Senior Band, που δίνουν ξεχωριστό τόνο στις βραδιές της Κεντρικής Πλατείας.
Ισχυρή παρουσία παιδιών και νέων
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των παιδιών, με το 3ο Παιδικό Καρναβάλι να πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου, δίνοντας στους μικρούς καρναβαλιστές την ευκαιρία να γνωρίσουν το αποκριάτικο έθιμο μέσα από την παρέλαση, τον χορό και την οργανωμένη ψυχαγωγία. Το παιδικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από θεατρικές παραστάσεις για τα σχολεία του Δήμου, όπως το «Ταξίδι στη χώρα με τους δυο ήλιους» και «Το Μαύρο ψαράκι», καθώς και από το δημιουργικό εργαστήρι «ΚαρναβαλοΓραφίες -Η Παράδοση γίνεται Κόμικ», που φιλοξενείται στο Αρχοντικό Καράσσου.
Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και ο διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα την Αποκριά, με έργα παιδιών να εκτίθενται στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου και την απονομή των βραβείων να αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς των τελευταίων ημερών πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων.

Η κορύφωση με τη Μεγάλη Παρέλαση
Αποκορύφωμα του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού αποτελεί η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου, που αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος καρναβαλιστών και επισκεπτών. Η γιορτή συνεχίζεται με ένα εντυπωσιακό πυροτεχνικό θέαμα που φωτίζει τον ουρανό του Τυρνάβου, ενώ ακολουθεί συναυλία στην Κεντρική Πλατεία με την Ανδρομάχη, ολοκληρώνοντας με σύγχρονο μουσικό τόνο τη βραδιά.
Τις ημέρες που προηγούνται, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, όπως το 3rd Carnival Run, χορευτικές παρουσιάσεις, αποκριάτικες συναντήσεις συλλόγων και σατιρικά δρώμενα της καρναβαλικής ομάδας Ζουλού.
Το Μπουρανί και τα Κούλουμα
Η αυλαία των εκδηλώσεων πέφτει την Καθαρά Δευτέρα, με την αναβίωση του εμβληματικού εθίμου του Μπουρανί, τόσο στον Προφήτη Ηλία όσο και στην Πλατεία Αγοράς και την Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γαϊτανάκι Μπουρανί, των χορευτικών τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου και παραδοσιακών μουσικών σχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπουρανί αποτελεί παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο του Τυρνάβου, που τελείται την Καθαρά Δευτέρα και έχει ρίζες σε αρχαίες διονυσιακές τελετουργίες γονιμότητας. Χαρακτηρίζεται από σατιρική διάθεση, λαϊκά δρώμενα και συμβολισμούς που παραπέμπουν στην αναγέννηση της φύσης και τον κύκλο της ζωής, διατηρώντας έως σήμερα έναν έντονα βιωματικό και συμμετοχικό χαρακτήρα.

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.02.2026 | 18:33
Μητσοτάκης από Άγκυρα: «Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις» -«Πολύτιμος φίλος ο Μητσοτάκης», είπε ο Ερντογάν - ΒΟΛΟΣ | 11.02.2026 | 16:20
Εγκληματική οργάνωση στον Βόλο: 13 συλλήψεις μέχρι τώρα – Κατασχέθηκαν μισό κιλό κοκαΐνη, χασίς, όπλα και μαχαίρια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 15:23
Καρδούλας: Τα δημοτικά τέλη για κατοικίες και η μέση ετήσια επιβάρυνση των νοικοκυριών στους 332 δήμους της χώρας το 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.02.2026 | 14:01
Στόχος πριν το Πάσχα για πληρωμή των Συνδεδεμένων – Πρώτες όσες δεν έχουν παραδόσεις προϊόντος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.02.2026 | 13:57
ΚΥΔ: «Βόμβα» 260 εκατ. ευρώ – Στον αέρα 100.000 αγρότες με το άνοιγμα του ΟΣΔΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.02.2026 | 13:31
Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Θέλουμε ειρήνη για εμάς και τους γείτονές μας» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.02.2026 | 13:23
Κάλεσμα της Πανελλαδικής των μπλόκων στους αγρότες για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 13:02
Υποτονική η κίνηση στη Λαϊκή της Τετάρτης στη Λάρισα-ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απαραίτητα (ΦΩΤΟ)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 09:40
Έρχεται νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ευρώ για τα έτη 2025 κα 2026, σε προτεραιότητα οι μεγάλες καλλιέργειες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:24
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 17:05
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο – Βυθίστηκαν χωράφια, πλημμύρισε χείμαρρος - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 09:45
Βόλος: Με κομβόι στο λιμάνι σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:53
Συναγερμός στην Πυροσβεστική- αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι έξω από τη Λάρισα- απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:09
Χωρίς delivery η Τσικνοπέμπτη για Λαρισαίους και Βολιώτες (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.02.2026 | 10:46
Καρδίτσα: Εφιάλτης για ανήλικη από τον γείτονα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:35
Μεθυσμένος Φαρσαλινός πήγαινε αντίθετα στην ΠΑΘΕ για 25 χιλιόμετρα και τράκαρε με νταλίκα








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed