ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Τρίκαλα: Σοβαροί φόβοι νέας έκρηξης στη «Βιολάντα» - Πολύμηνη διαρροή προπανίου δείχνουν τα στοιχεία
Οι έρευνες έχουν σταματήσει λόγω της αυξημένης ποσότητας προπανίου

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η διαρροή προπανίου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φαίνεται πως εκτεινόταν σε βάθος πολλών μηνών. Τα ειδικά ανιχνευτικά όργανα κατέγραψαν εξαιρετικά αυξημένες συγκεντρώσεις προπανίου, το οποίο, όπως προκύπτει, μετακινήθηκε υπόγεια σε απόσταση περίπου 25 μέτρων και εγκλωβίστηκε σε υπόγειο χώρο του εργοστασίου. Υπό τον φόβο πρόκλησης νέας έκρηξης, οι έρευνες έχουν προσωρινά ανασταλεί, ενώ η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη.
Όπως ανέφερε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Γιώργος Λιατίφης, «μας καταγγέλθηκε ότι υπήρχε για αρκετές εβδομάδες μια μυρωδιά προπανίου, υγραερίου, δεν μπορούσαν να το ξεκαθαρίσουν οι εργαζόμενοι. Σε κάποιους χώρους, ειδικά στις τουαλέτες ήταν τόσο έντονα που έπρεπε να καλύψουν μέχρι και τη μύτη τους για να πάνε».
Οι σωληνώσεις προπανίου που συνδέονται με τις δεξαμενές φέρεται να έχουν διαποτίσει το υπόγειο της μονάδας παραγωγής, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε τεχνική παρέμβαση πριν ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία κατάσβεσης.
Παρά τη διακοπή των επιτόπιων ερευνών, συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος των τεχνικών φακέλων και των σχετικών εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραλείψεις ή παρατυπίες. Μεταξύ αυτών εξετάζεται και η απουσία συστημάτων πυρασφάλειας στον υπόγειο χώρο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή στο σημείο, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού για τον περιορισμό των εστιών καπνού, καθώς ο κίνδυνος ανάφλεξης εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων προπανίου στο υπέδαφος.
Την ίδια ώρα, για την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, καθώς και παράλληλη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.
Στο μικροσκόπιο οι έλεγχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τις Αρχές στα έγγραφα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τα οποία προκύπτει ότι παραβάσεις στη χωροθέτηση των δεξαμενών είχαν εντοπιστεί ήδη από προηγούμενα χρόνια.
Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019, διαπιστώθηκαν παρατυπίες σχετικά με τη θέση των τεσσάρων δεξαμενών υγραερίου. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν δύο υπόγειες δεξαμενές χωρητικότητας 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων από τα όρια της ιδιοκτησίας, καθώς και δύο υπέργειες δεξαμενές 5.000 και 9.000 λίτρων αντίστοιχα, τοποθετημένες σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Πριν από έξι χρόνια στις 17 Φεβρουαρίου 2020, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης, ζητώντας την αναθεώρηση της αρνητικής εισήγησης. Τελικώς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε τη συνέχιση της άδειας λειτουργίας, παρέχοντας ωστόσο διετή προθεσμία για την τεχνική ανασυγκρότηση της εγκατάστασης.
Η απόφαση προέβλεπε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων την επαναχωροθέτηση των δεξαμενών υγραερίου σε νόμιμες αποστάσεις από τα όρια της ιδιοκτησίας, καθώς και την έκδοση άδειας δόμησης από την αρμόδια Πολεοδομία.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, «με το που φτάσαμε στο σημείο διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν δύο δεξαμενές, εκτός της όλης εγκατάστασης του κτηρίου. Με διακλαδωτήρα κατέβαινε κάτω από τον δρόμο όπου στην συνέχεια εισχωρούνταν μέσα στην εγκατάσταση για να μπορέσει να δώσει παροχή για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η παραγωγική διαδικασία».
Ωστόσο, σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του 2025, οι δεξαμενές αποτυπώνονται ως υφιστάμενη και μόνιμη εγκατάσταση, σε απόσταση μόλις 5,40 μέτρων, μικρότερη από τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Το τοπογραφικό διάγραμμα
ΕΡΤ
Τον Ιούλιο του 2025, με απόφαση υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η «Βιολάντα» εντάχθηκε σε καθεστώς Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι οι δεξαμενές καυσίμων και χημικών ουσιών θα πρέπει να περιβάλλονται από λεκάνες ασφαλείας επαρκούς χωρητικότητας, ώστε να συγκρατούν ενδεχόμενες διαρροές και να αποτρέπεται η ρύπανση του εδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Στις φωτογραφίες που καταγράφηκαν μετά την έκρηξη, οι δύο υπέργειες δεξαμενές εμφανίζονται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση τόσο από τα όρια του οικοπέδου όσο και από το κτίριο του εργοστασίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Οι πυροσβέστες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες εκσκαφές εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να εντοπιστεί το σημείο διάτρησης που προκλήθηκε από τις σωληνώσεις.
- ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 17:29
Φρίκη στα Χανιά: Συνελήφθη καθηγητής για κακοποίηση 14χρονης μαθήτριας - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 17:03
Βόλος: Αποκαρδιωτική εικόνα στο λιμάνι – «Λάθος ερωτήσεις, χωρίς απαντήσεις» προειδοποιεί ο Κορμάς - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 17:00
Το ιστορικό Τρενάκι του Πηλίου “Μουτζούρης” επιστρέφει στα δρομολόγια του - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 16:55
Καρυστιανού σε Δεληγιάννη: «Οι θεσμοί δεν λειτουργούν με εμμονές, ούτε με κραυγές» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 16:40
Συνολικά 2.147 κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων και 25 κρούσματα αφθώδους πυρετού - ΔΙΕΘΝΗ | 08.04.2026 | 15:41
«Δεν θα γίνει εμπλουτισμός ουρανίου, συμφωνήσαμε με το Ιράν σε πολλά από τα 15 σημεία» λέει ο Τραμπ - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 15:37
Ο Δήμος Βόλου και η ΠΑΕ Βόλος διένειμαν αρνιά σε 400 οικογένειες (βίντεο και φωτό) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 14:41
Λάρισα: Τα μυστικά για τον τέλειο οβελία - Εξοπλισμός και συμβουλές για άψογο ψήσιμο (ΦΩΤΟ)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 19:28
ΑΑΔΕ: Πληρωμή σήμερα 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων -122 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη βαμβακιού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 11:46
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρές σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκαν δύο αδελφές σε διαμέρισμα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 20:50
Καραμπόλα οχημάτων έξω από τη Λάρισα: Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος 47χρονος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 10:37
Στην ώρα της αλλά με 26 εκατ. ευρώ λιγότερα για βαμβάκι, η πληρωμή της Τρίτης, εξισωτική την Πέμπτη, εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 09:44
Μετέωρα: Ανατριχιαστικό βίντεο από την πτώση της 65χρονης στο κενό - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:38
Θλίψη σε Φάρσαλα, Δομοκό: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών ο Σωτήρης Δρόσος





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed