ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ράπτης για τα πεπραγμένα Κουρέτα: η Θεσσαλία χρειάζεται περισσότερη λαϊκή συμμετοχή, συζήτηση, αξιοκρατία και όραμα
Ο Ράπτης άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή σε τέσσερα σημεία

Στην απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα της διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2025, τον λόγο έλαβε και ο Νίκος Ράπτης, ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος.
Ο Ράπτης άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή σε τέσσερα σημεία:
Στη μη ενεργοποίηση του «λαϊκού παράγοντα» στη διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Θεσσαλίας.
Στη μη ενθάρρυνση μιας «κουλτούρας διαφωνίας, αντίρρησης και αντίλογου» στην πλειοψηφική παράταξη αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στη μη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας, όπου «κυριαρχεί ένα κλίμα απογοήτευσης, αδικίας, αυτολογοκρισίας και φόβου».
Στη μη αποσαφήνιση από την Περιφερειακή Αρχή του ποιες είναι η λίγες σημαντικές παρεμβάσεις που «θα αφήσει πίσω της». «Η περιφερειακή αρχή απορροφάται από την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων» επισήμανε ο Ράπτης.
Πιο αναλυτικά, στην αρχή της παρέμβασής του ο Νίκος Ράπτης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για τα έργα που παρουσιάστηκαν. «Παρά τις διαφωνίες και τις κριτικές, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε πως όλα αυτά γίνονται με πολύ κόπο από πολλούς ανθρώπους και εντέλει ευεργετούν συμπολίτες μας». Στο ίδιο πνεύμα συνεχάρη και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, στον βαθμό που πολλά από όσα παρουσίασε ο κ. Κουρέτας είχαν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί από εκείνη. Έκαναν εντύπωση τα καλά του λόγια στον Τάσο Τσιαπλέ και γενικότερα τη Λαϊκή Συσπείρωση: «πίσω από την κομματική ιδιόλεκτο που μπορεί να μας ξενίζει, υπάρχει μία συνεκτική και αξιοποιήσιμη εναλλακτική λογική για τη διαχείριση των ζητημάτων της Περιφέρειας, που οφείλουμε να την ακούμε περισσότερο», τόνισε ο Ράπτης.
Στη συνέχεια ανέπτυξε τα τέσσερα σημεία κριτικής στα πεπραγμένα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.
Το πρώτο αφορά την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. «Οι επιστήμονες μας λένε πως με το ισχύον master plan της κυβερνητικής “ολλανδικής” εταιρείας, η Θεσσαλία παραμένει απροστάτευτη» τόνισε ο Ράπτης αναφερόμενος στην εργασία των Παναγιώτη Δήμα και Άκη Ζαρκαδούλια, από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο αναμόρφωσης της Θεσσαλίας για την επόμενη δεκαετία. Και αυτό πρέπει να γίνει με διαβούλευση με όλους τους Θεσσαλούς. Κανείς δεν ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από όσους τα ζουν. Η διαβούλευση είναι μια συγκεκριμένη μέθοδος, που συνιστάται από διεθνείς οργανισμούς», διευκρίνισε. «Και για να γίνει σωστά χρειάζεται ένα εισηγητικό κείμενο αξιώσεων και μελέτες, που λείπουν απελπιστικά. Το “Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης της Θεσσαλίας” που παρουσίασε ο κ. Κουρέτας τον Μάιο του 2024 θα μπορούσε να είναι η βάση κάτι τέτοιου, εφόσον όμως διορθωθεί και βελτιωθεί κατά πολύ».
Το δεύτερο σημείο της κριτικής του Ράπτη αφορούσε Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη διαφωνία. Η σωστή ερώτηση στους συνεργάτες, ιδίως τους πιο στενούς δεν είναι «συμφωνείς;» αλλά «σε τι διαφωνείς;».
Το τρίτο ξεκίνησε από τη διαπίστωση πως στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, εντυπωσιάζει η «δέσμευση των ανθρώπων, η γνώση των υπαλλήλων, η αφιέρωσή τους στη δουλειά». «Μερικές φορές», συνέχισε ο Ράπτης «μου πέρασε από το μυαλό η σκέψη μήπως εμείς οι αιρετοί τελικά τους δημιουργούμε εμπόδια, αντί να τους δίνουμε κατευθύνσεις. Χρειάζεται να προσεχθεί περισσότερο η έννοια της αξιοκρατίας στο οργανόγραμμα της περιφέρειας, γιατί υπάρχει ένα κλίμα γκρίνιας, παραπόνων, φόβου κτλ».
Το τελευταίο σημείο αφορούσε το «όραμα» της Περιφέρειας: «Ξέρουμε πως κάθε διοίκηση είναι κυρίως διαχείριση . Που βέβαια έχει πολύ κόπο, φασαρίες, συνεχείς επιλογές, απαιτεί γνώση κτλ. Αλλά κάθε διοίκηση, προφανώς και η περιφέρεια, θα ξεχωρίσει από το εάν έχει στο μυαλό της κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις, έργα, τομές που θα αφήσει πίσω της. Δεν έχω αντιληφθεί ακόμα πιο είναι αυτό για την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας. Είναι άραγε να συγκλίνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της επανεκλογής της; Μου φαίνεται πρωθύστερο, ανεξέλεγκτο και εντέλει αδιάφορο για τον κόσμο εφόσον λείπει το πολιτικό περιεχόμενο». Στη συνέχεια ο Ράπτης αναφέρθηκε στην αποστροφή του κ. Περιφερειάρχη σε πρόσφατη συνέντευξή του, πως αυτό που τον συνέχει είναι να αφήσει πίσω του «λιγότερες ανισότητες» στη Θεσσαλία. «Αλλά οι ανισότητες», σχολίασε ο Ράπτης «προκύπτουν από εμπόδια στην πρόσβαση στα Συλλογικά Αγαθά (τη στέγαση, την ύδρευση, την ενέργεια, τις μετακινήσεις, τη διατροφή, την ασφάλεια, την υγεία την παιδεία, την ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία). Σε τι ακριβώς θα παρέμβει η Περιφέρεια, πώς και πότε για να κάνει τη διαφορά στην πρόσβαση των ανθρώπων σε κάποιο (ή κάποια) από αυτά τα αγαθά; Χρειάζεται να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Με δεδομένο πως στην πραγματικότητα τα λεφτά της Περιφέρειας σε σχέση με αυτά της Κεντρικής Κυβέρνησης στη Θεσσαλία είναι γύρω στο 5%, καταλαβαίνουμε πως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και χρειάζεται πολύ μελέτη ώστε κάθε “βόλι” (κάθε ευρώ) να πιάνει τόπο. Δεν το βλέπω ακόμα», κατέληξε ο οικολόγος ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος.
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 03.02.2026 | 10:23
Παπαστεργίου για Βιολάντα: Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.02.2026 | 10:18
Καρδίτσα: Πλημμύρισε τμήμα της Σαρανταπόρου μετά από σπάσιμο σε κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ - ΒΟΛΟΣ | 03.02.2026 | 09:50
Βόλος: «Φούσκωσε» το Αλιγαρόρεμα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 09:47
Παρέμβαση Κόκκαλη για τις αθέμιτες πρακτικές οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων εις βάρος της εστίασης - ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 09:37
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 09:34
Δ. Λαρισαίων: Σταθεροποιείται η στάθμη των υδάτων – Πού βρίσκεται τώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 09:29
Σε απόγνωση κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών στον Αγιόκαμπο – «Πλημμυρίσαμε 4η φορά» (βίντεο) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.02.2026 | 09:19
Τέλος στο ακαταδίωκτο υπουργών και συνταγματικά φρένο στα ελλείμματα σχεδιάζει ο Μητσοτάκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 08:41
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 11:50
Ίμια, 30 χρόνια μετά – Πιλότος F4 αποκαλύπτει: Απογειωθήκαμε από την Λάρισα για να χτυπήσουμε Σμύρνη, Ίμια, Τουρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 15:16
Μετρούν τις πληγές τους στον Αγιόκαμπο μετά την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 09:36
Αγιόκαμπος: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν σπίτια, αυλές και δρόμοι, έφραξε ρέμα από τα φερτά υλικά - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 12:15
Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα στα παράλια του Δήμου Τεμπών από τη χθεσινή καταιγίδα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:32
Στις Βρυξέλλες οι Daughters of Penelope Aglaoniki Λάρισας για το 6ο συνέδριο European - Australian D.O.P Conference (ΦΩΤΟ +v) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 09:42
Η απάντηση Κουρέτα για το επενδυτικό πρόγραμμα της Βιολάντα: Τρέχει από το 2021 - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 08:47
Βγήκε η θάλασσα σε Μηλίνα και Πλατανιά (φωτογραφίες-βίντεο)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed