ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας: Θεσμική τομή η νέα ΚΥΑ για τους βοσκότοπους
Κρίσιμη θεσμική τομή για τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Κρίσιμη θεσμική τομή για τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κτηνοτροφικό τομέα χαρακτήρισε τη νέα τροποποιητική ΚΥΑ για τους βοσκότοπους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλειου Κόκκαλη.
Όπως υπογράμμισε, η ΚΥΑ 3378/2025 δεν αποτελεί μια ακόμη τεχνική ρύθμιση, αλλά μια ουσιαστική αλλαγή κανόνων που συνδέει τις ενισχύσεις με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα, ενισχύει τους ελέγχους και θωρακίζει τους ευρωπαϊκούς πόρους από στρεβλώσεις και καταχρήσεις του παρελθόντος.
Απαντώντας στην κριτική περί δήθεν «νομιμοποίησης εικονικών κοπαδιών», ο Υφυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά ο ορισμός του επιλέξιμου κτηνοτρόφου συνδέεται ρητά με τεκμηριωμένη παραγωγική δραστηριότητα. Όπως εξήγησε, η νέα ΚΥΑ εισάγει αντικειμενικά, διοικητικά και οικονομικά κριτήρια, τα οποία λειτουργούν ως θεσμικός κόφτης απέναντι σε πρακτικές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της παραγωγής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η κατανομή των βοσκοτόπων δεν βασίζεται πλέον απλώς σε δηλώσεις, αλλά σε διασταυρωμένα στοιχεία που αφορούν τις παραδόσεις γάλακτος και κρέατος, τα φορολογικά δεδομένα και τις οικονομικές συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτό, η κατανομή γίνεται με βάση τον πραγματικό αριθμό ζώων που αποδεικνύεται παραγωγικά και οικονομικά, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος.
Σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν παραδόσεις γάλακτος ή κρέατος, ο κ. Κέλλας ξεκαθάρισε ότι η ΚΥΑ δεν αφήνει κανένα κενό, καθώς προβλέπει μηχανισμό ελέγχου της οικονομικής αντιστοιχίας μεταξύ εισοδήματος και ζωικού κεφαλαίου. «Αυτό είναι προστασία των πραγματικών κτηνοτρόφων και όχι υπονόμευσή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί δυνατότητας κατανομής βοσκότοπων από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι η σχετική πρόβλεψη εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις επάρκειας βοσκοτόπων σε συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα και αποκλειστικά στο πλαίσιο συμπληρωματικής κατανομής, με στόχο τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΚΥΑ προβλέπει ρητή προστασία σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών, φυσικών καταστροφών ή λόγων δημοσίου συμφέροντος και περιβαλλοντικής προστασίας, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε ειδικά στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, επισημαίνοντας ότι η κατανομή των βοσκοτόπων γίνεται με βάση τη δήλωση του ζωικού τους κεφαλαίου, διασφαλίζοντάς τους πλήρως. Τόνισε επίσης ότι όλες οι ρυθμίσεις της ΚΥΑ εντάσσονται στο εγκεκριμένο Action Plan και έχουν διαμορφωθεί σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανέφερε, η φετινή πληρωμή είναι υβριδική, ενώ από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί η χρήση ηλεκτρονικών βώλων για την ακριβή καταγραφή και παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου. «Η πραγματική συζήτηση δεν είναι αν το σύστημα είναι τέλειο, αλλά αν η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι ανήκουν στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και σε αυτούς θα συνεχίσουν να κατευθύνονται, «με ευθύνη, κανόνες και θεσμική σοβαρότητα». Όπως τόνισε, οι πραγματικοί παραγωγοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη νέα ΚΥΑ – αντιθέτως, είναι οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 20:26
Μουζάκι: 67χρονος στη Μαγούλα έχασε τη ζωή όταν έπεσε από δέντρο κατά τη διάρκεια εργασιών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:56
Λέσβος: Αποζημιώσεις για το γάλα μετά τον αφθώδη πυρετό -Παρέμβαση κυβέρνησης και δεσμεύσεις Τσιάρα - ΒΟΛΟΣ | 23.03.2026 | 19:31
Πολίτες ακινητοποίησαν τον τσαντάκια που επιτέθηκε σε πεζή στην Κωνσταντά – Ζητούσε συγγνώμη μετά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:21
Επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων Απριλίου-Μαΐου, 15 εκατ. ευρώ το μπάτζετ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.03.2026 | 19:10
Δείτε πίνακες και παραδείγματα με τα μέτρα για fuel pass, diesel κίνησης και ακτοπλοϊκά εισιτήρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 19:00
Γιώργος Τσιτόγλου: Ο 17χρονος τον μαχαίρωσε επειδή διαφώνησαν στην τιμή αγοράς ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:49
Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Η Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη πρόοδο της δίκης των Τεμπών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:43
Πλακιάς για δίκη Τεμπών: Σήμερα μας μπάζωσαν κι εμάς, πλέον γνωρίζω ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαίωση σε αυτό το δικαστήριο
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.03.2026 | 08:47
Στην «Φόνισσα» το βραβείο Α’ Παράστασης του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed