ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός: Ο χειμώνας δείχνει τα... δόντια του - Καταρρέει ο πολικός στρόβιλος και φέρνει ψύχος
Το φαινόμενο που αλλάζει το σκηνικό τον Φλεβάρη

Ο πυρήνας του Πολικού Στροβίλου εμφανίζει σοβαρή διαταραχή, με τα νεότερα προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης μετά από ισχυρό επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για εκτεταμένη εκροή πολικού αέρα, όχι μόνο προς τη Βόρεια Αμερική, αλλά και προς την Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό μέσα στον Φεβρουάριο και πιθανώς έως τις αρχές της άνοιξης.
Ο ρόλος του Πολικού Στροβίλου
Ο Πολικός Στρόβιλος λειτουργεί σαν ένας τεράστιος «δακτύλιος» αέρα πάνω από τις πολικές περιοχές, παγιδεύοντας το έντονο ψύχος κοντά στον Βόρειο Πόλο. Εκτείνεται από την επιφάνεια έως τη στρατόσφαιρα, σε ύψος άνω των 30 χιλιομέτρων, και χωρίζεται σε δύο βασικά επίπεδα: το ανώτερο, στρατοσφαιρικό, και το κατώτερο, τροποσφαιρικό. Όταν ο στρόβιλος είναι ισχυρός, συγκρατεί το ψύχος στον Βορρά, οδηγώντας σε ηπιότερους χειμώνες για την Ευρώπη. Όταν όμως εξασθενεί ή διαλύεται, οι ψυχρές αέριες μάζες διαφεύγουν προς τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονη άνοδο θερμοκρασίας και πίεσης στη στρατόσφαιρα στις αρχές Φεβρουαρίου, με θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Πρόκειται για κλασικό επεισόδιο Sudden Stratospheric Warming, το οποίο ιστορικά συνδέεται με τις πιο βαριές ψυχρές εισβολές του χειμώνα στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πολικός Στρόβιλος όχι μόνο αποδυναμώνεται, αλλά φαίνεται να διασπάται σε επιμέρους πυρήνες, αλλάζοντας πλήρως την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.
Τι δείχνουν τα προγνωστικά για την Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκά προγνωστικά μοντέλα καταγράφουν δημιουργία αντικυκλωνικού «μπλοκαρίσματος» στα βόρεια και βορειοδυτικά της ηπείρου, κυρίως προς τη Γροιλανδία και τη Σκανδιναβία. Το μοτίβο αυτό ευνοεί τη διοχέτευση ψυχρών αερίων μαζών από τον Αρκτικό κύκλο προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αρχικά, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενδέχεται να προηγηθεί ένα μεταβατικό διάστημα με σχετικά ηπιότερες θερμοκρασίες σε τμήματα της ηπείρου. Ωστόσο, από τα μέσα του μήνα και μετά, οι τάσεις συγκλίνουν σε επιστροφή του ψύχους από τον Βορρά, με αυξημένες πιθανότητες για χειμερινές συνθήκες μεγάλης διάρκειας.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Για την Ελλάδα, ένα τέτοιο σενάριο δεν σημαίνει αυτόματα ακραία κακοκαιρία, αλλά αυξάνει αισθητά την πιθανότητα ψυχρών εισβολών από τα Βαλκάνια. Αν το μπλοκάρισμα εγκατασταθεί στη βόρεια Ευρώπη, η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στο νότιο άκρο της ψυχρής ροής, δεχόμενη διαδοχικά κύματα ψύχους. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενισχυμένους βοριάδες και αυξημένες πιθανότητες για χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, εφόσον συνδυαστεί με υγρασία από το Αιγαίο.
Η εμπειρία από αντίστοιχα επεισόδια στο παρελθόν δείχνει ότι η Ελλάδα επηρεάζεται συνήθως με χρονική καθυστέρηση μίας έως τριών εβδομάδων μετά την κατάρρευση του Πολικού Στροβίλου. Έτσι, το παράθυρο αυξημένου χειμωνιάτικου κινδύνου τοποθετείται κυρίως στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.
Ένας Φεβρουάριος με έντονο χειμωνιάτικο αποτύπωμα
Αν επιβεβαιωθεί η πλήρης αποδυνάμωση ή διάσπαση του Πολικού Στροβίλου, ο φετινός Φεβρουάριος ενδέχεται να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο «χειμωνιάτικους» των τελευταίων ετών για μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Για τη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, το σενάριο αυτό δεν εγγυάται ακραία φαινόμενα, αλλά δημιουργεί σαφές υπόβαθρο για ψυχρότερες από το κανονικό συνθήκες, με τον χειμώνα να δείχνει ότι δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη.
*Με πληροφορίες από το severe-weather.eu
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 09.04.2026 | 23:40
Ποιες πληρωμές θα γίνουν την περίοδο 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 23:20
Στην αγορά ο δήμαρχος Λαρισαίων – Αντήλλαξε πασχαλινές ευχές - ΔΙΕΘΝΗ | 09.04.2026 | 23:07
Νέο σενάριο από το Reuters για τις προθέσεις του Τραμπ: Εξετάζει απόσυρση μέρους αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 22:33
Μαζική σύσκεψη στον Τύρναβο – Μήνυμα ενάντια στη διάλυση των κοινωνικών δομών και υπέρ της μονιμοποίησης εργαζομένων - ΒΟΛΟΣ | 09.04.2026 | 22:10
Στη Νέα Αγχίαλο αντί της Λάρισας φέτος με αεροσκάφος το Αγιο Φως - ΤΡΙΚΑΛΑ | 09.04.2026 | 21:43
Ανησυχία για τον 19χρονο φοιτητή που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στα Τρίκαλα – Χημειοπροφύλαξη έλαβαν 40 υγειονομικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 21:37
Δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη: «Ναι» στο σύνολο των αιτημάτων για εξετάσεις σε εργαστήρια εξωτερικού - ΕΛΛΑΔΑ | 09.04.2026 | 21:21
Εύβοια: Λιποθύμησε ιερέας την ώρα της Ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 09:41
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 13:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο ανώνυμες καταγγελίες και μια περίεργη σύμπτωση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 12:22
Απλήρωτοι πασχαλιάτικα όσοι παραγωγοί δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για καλλιέργεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 10:03
Τακούδης- επικαιροποίηση: Ανοιξιάτικος καιρός μέχρι τη δεύτερη μέρα του Πασχα στη Θεσσαλία με νοτιάδες από Μ. Σάββατο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 16:50
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65: προχωρούν τα έργα στο τμήμα Αγιόφυλλο – Εγνατία Οδός (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 19:28
Τροχαίο με δύο τραυματίες το μεσημέρι στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 11:23
Μακρυχώρι Λάρισας: Τρόμος για δύο κορίτσια -13χρονα αγόρια έβγαλαν μαχαίρι και τα απείλησαν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 00:09
ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 19,8 εκατ. ευρώ σε 57.000 αγρότες για εξισωτική





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed