ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Live Τραμπ στο Νταβός: Θέλουμε την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας -Αχάριστοι οι Δανοί, χωρίς εμάς θα μιλούσαν Γερμανικά
Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί την ομιλία του στο Νταβός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί την ομιλία του στο Νταβός.
O Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τα βλέμματα όλου του κόσμου να στρέφονται στο πρόσωπό του, μετά τις ανησυχητικές του δηλώσεις σχετικά με την απόκτηση της Γροιλανδίας, σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του υποσχόμενος στις ΗΠΑ «ανάπτυξη όπως καμία άλλη χώρα δεν έχει δει ποτέ πριν». «Είμαστε η πιο καυτή χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε.
«Οι άνθρωποι τα πάνε πολύ καλά, είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μου», είπε.
Αστειευόμενος, είπε ότι είναι ωραίο να επιστρέφει στο Νταβός με «τόσους φίλους και λίγους εχθρούς», προκαλώντας το γέλιο του κοινού.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός έχει νικηθεί» και ότι τα προηγούμενα «ανοιχτά και επικίνδυνα σύνορα» της Αμερικής έχουν κλείσει.
Η Ευρώπη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση
«Η Ευρώπη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ισχυρίζεται ότι ορισμένα μέρη της Ευρώπης «ειλικρινά είναι αγνώριστα». Λέει ότι φίλοι του επιστρέφουν από διάφορα μέρη και λένε «δεν το αναγνωρίζω», με αρνητικό τρόπο. Ο Τραμπ επιμένει ότι θέλει η Ευρώπη να πάει καλά, αλλά ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Μας ακολουθείτε. Οταν ανεβαίνουμε, ανεβαίνετε. Οταν πέφτουμε, πέφτετε».
«Πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πολύ ανόητα, γυρίζοντας την πλάτη σε όλα όσα κάνουν τις χώρες πλούσιες, ισχυρές και δυνατές», είπε.
«Το αποτέλεσμα ήταν ρεκόρ ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και στο εμπόριο και ένα αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα, που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο κύμα μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει λέγοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι «πολλά μέρη του κόσμου μας καταστρέφονται μπροστά στα μάτια μας».
«Οι ηγέτες δεν καταλαβαίνουν καν τι συμβαίνει και όσοι καταλαβαίνουν δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν» , πρόσθεσε.
Η Βενεζουέλα θα ανακάμψει λόγω των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα από την κυβέρνησή του, καθώς προβλέπει μια επικείμενη ανάκαμψη για τη χώρα λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ.
«Η Βενεζουέλα θα βγάλει σε έξι μήνες όσα λεφτά δεν έχει βγάλει σε είκοσι χρόνια», σημείωσε ο Τραμπ, δηλώνοντας ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι μια εξαιρετική χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια «πλήρωσε» τις κακές πολιτικές της.
Πρόσθεσε ότι οι νέοι ηγέτες της Βενεζουέλας συνεργάζονται με τις ΗΠΑ «από τη στιγμή που έληξε η επίθεση… και λένε: "Ας κάνουμε μια συμφωνία"».
Επίθεση Τραμπ για την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες
Στην ομιλία του ο Τραμπ είπε πως η Κίνα «κατασκευάζει σχεδόν όλες τις ανεμμογεννήτριες», αλλά είπε ότι δεν έχει δει «κανένα αιολικό πάρκο στην Κίνα. Η Κίνα είναι πολύ έξυπνη. Τους κατασκευάζει. Τους πουλάει για μια περιουσία».
«Μόνο ηλίθιοι εξακολουθούν να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες για ενέργεια. Χάνουν χρήματα καταστρέφουν την γη τους και παράγουν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζονται».
«Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι χώρες που έχουν περισσότερες ανεμογεννήτριες, χάνουν περισσότερα χρήματα και τόσο χειρότερα τα πάνε».
«Χωρίς εμάς θα μιλούσαν Γερμανικά και λίγο Ιαπωνικά»
Δήλωσε ότι έχει μεγάλο σεβασμό στους Δανούς, είπε αναφερόμενος στο θέμα της Γροιλανδίας αφού χαμογελώντας παραδέχτηκε ότι δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στο ζήτημα στην σημερινή του ομιλία και ρώτησε τους παρευρισκόμενους «θέλετε να πως λίγα λόγια για την Γροιλανδία;»
«Εχω μεγάλο σεβασμό για τους πολίτες της Γροιλανδίας και της Δανίας. Καμία χώρα δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Γροιλανδία όπως οι ΗΠΑ. Το είδατε στην Βενεζουέλα. Αλλά και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Δανία αντιστάθηκε για μόλις 6 ώρες στη Γερμανία».
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την Γροιλανδία για λογαριασμό της Δανίας, αποτρέποντας τους εχθρούς από το να την καταλάβουν. «Σώσαμε την Γροιλανδία τότε.
Χωρίς εμάς όλοι θα μιλούσαν τώρα Γερμανικά και λίγα Ιαπωνικά».
«Πόσο ανόητοι ήμασταν που το κάναμε αυτό;» είπε αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν κράτησαν οι ΗΠΑ το νησί. «Αλλά το κάναμε, και το επιστρέψαμε. Πόσο αχάριστοι είναι τώρα;»
«Τώρα η χώρα μας και ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κίνδυνους λόγω των όπλων, για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά και των πυρηνικών.
Βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν είναι σημαντική η Γροιλανδία για κάποιον άλλο λόγο. Την θέλουμε για στρατηγικούς, εθνικούς λόγους ασφαλείας και διεθνείς λόγους ασφαλείας. Το δυτικό ημισφαίριο είναι η επικράτειά μας.
Έπρεπε να την είχαμε κρατήσει μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να είναι σε θέση να υπερασπίζεται το έδαφός του», δήλωσε.
«Το γεγονός είναι ότι κανένα έθνος ή ομάδα εθνών δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Γροιλανδίας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Χαρακτήρισε το νησί «ένα κομμάτι πάγου, ούτε καν γης».
«Η Γροιλανδία, μία τεράστια σχεδόν ακατοίκητη και ανεκμετάλλευτη έκταση είναι εδώ και χρόνια ανυπεράσπιστη απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία».
«Δεν θέλουμε την Γροιλανδία για τις σπάνιες γαίες. Μόνο για την Παγκόσμια Ασφάλεια στο Βόρειο ημισφαίριο, για την δική μας ασφάλεια αλλά και για την δυτική ασφάλεια συνολικά. Το 2019 η Δανία είχε δηλώσει πως θα δώσει σημαντικά κεφάλαια για την άμυνα. Έχει δώσει μόλις το 1%» τόνισε ο Τραμπ.
«Έχω κάνει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο για να υπάρξει και να συνεχίσει να υπάρχει ΝΑΤΟ. Χωρίς εμένα και όσα έκανα το 2019 δεν θα είχατε ΝΑΤΟ. Δεν απειλούμε το ΝΑΤΟ επιχειρούμε να δώσουμε νέα δυναμική στο ΝΑΤΟ μέσω της Γροιλανδίας».
«Πιθανότατα δεν θα καταφέρουμε τίποτα, εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική δύναμη και βία, οπότε, ειλικρινά, θα είμαστε ασταμάτητοι», δήλωσε ο Τραμπ. «Αλλά δεν θα το κάνω αυτό. Εντάξει. Τώρα όλοι λένε, ωραία, καλά».
«Αυτή είναι πιθανότατα η πιο σημαντική δήλωση που έκανα, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα χρησιμοποιούσα βία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θα χρησιμοποιήσω βία», είπε ο Τραμπ.
«Το μόνο που ζητάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μέρος που ονομάζεται Γροιλανδία», είπε. «Το μόνο που ζητάμε είναι να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, γιατί χρειάζεσαι την ιδιοκτησία για να την υπερασπιστείς», είπε.
Απευθυνόμενος στου Ευρωπαίους είπε «θέλουμε απλά ένα κομμάτι πάγου. Έχετε επιλογή να πείτε «ναι» και θα σας είμαστε υπόχρεοι. Αν πείτε «όχι» και θα το θυμόμαστε» είπε ο Τραμπ, αφήνοντας τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους.
Τι είπε για Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και περιέγραψε τη σύγκρουση ως «αιματοχυσία». «Αυτό θέλω να σταματήσω, δεν βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόκειται για ψυχές, για νέους ανθρώπους», λέει.
«Θέλω να το σταματήσω, είναι ένας φρικτός πόλεμος».
«Διαπραγματεύομαι με τον πρόεδρο Ζελένσκι και νομίζω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», είπε στη συνέχεια. Δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο».
Live η ομιλία του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ύστερα από έξι χρόνια και ηγείται της μεγαλύτερης αμερικανικής αντιπροσωπείας που έχει βρεθεί ποτέ στο φόρουμ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 22:04
ΟΛΒ: Αιχμές για παραλείψεις στη μελέτη και ενστάσεις για το κόστος απομάκρυνσης των σκουπιδιών (video) - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:50
Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον 64χρονο που αγνοείται στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 21:39
Τρία χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε την αλήθεια» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:28
Σούδα: Δίωξη για κατασκοπεία στον 58χρονο Πολωνό – Τη Δευτέρα η απολογία του - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:17
Μωρά φώκιες κοιμούνται σε σπηλιά στην Αλόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:14
Δολοφονία στην Καλαμαριά: Άλλαξε την κατάθεσή του ο 23χρονος - Είχε πάνω του το μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 21:06
Κουρέτας για μοντέλο πρόβλεψης πλημμυρών: Αν υπήρχε αυτό δεν θα πνίγονταν στο Παλαμά 3 η ώρα το πρωί στα σπίτια τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 20:58
Όλο το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για τις πληρωμές των αγροτών έως το τέλος Ιουνίου
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:10
Σεισμός στην Αργιθέα: Διακοπές ρεύματος σε οκτώ οικισμούς - Ζημιές στο οδικό δίκτυο (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 17:00
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι κατοικία στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed