ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -διαδηλώσεις χιλιάδων αγροτών στο Στρασβούργο
Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου η αμφιλεγόμενη συμφωνία Mercosur παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της παραπομπής της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποία θα εξετάσει την νομιμότητά της.
Υπέρ της παραπομπής της Συμφωνίας στο Δικαστήριο της ΕΕ ψήφισαν 334, κατά 324 και υπήρξαν 11 αποχές.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει κατά πόσον η συμφωνία ΕΕ – Mercosur συνάδει με τις Συνθήκες της ΕΕ.
Με 334 ψήφους υπέρ, 324 κατά και 11 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να γνωμοδοτήσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επί της συμφωνίας με τις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο ζητείται επίσης νομική αξιολόγηση, απορρίφθηκε με 225 ψήφους υπέρ, 402 κατά και 13 αποχές.
Η νομική βάση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ – Mercosur και η ενδιάμεση εμπορική συμφωνία θα επανεξεταστούν τώρα από το ΔΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει την εξέταση των κειμένων, εν αναμονή της γνώμης του Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πριν το Κοινοβούλιο αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία».
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της έως και για δύο χρόνια ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει».
Η παραπομπή της συμφωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για διάστημα πολλών μηνών.
Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει προσωρινά την συμφωνία αν το θελήσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την λύπη της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, τα ζητήματα που τέθηκαν από το Κοινοβούλιο στην απόφαση αυτή δεν είναι δικαιολογημένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολοφ Γκιλ.
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Έξω από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κρατώντας σημαίες και αναμμένα καπνογόνα, χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur.

Γάλλοι, Ιταλοί, Βέλγοι, ακόμη και Πολωνοί αγρότες, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, κάποιοι με τα τρακτέρ τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ήταν περίπου 5.500 άνθρωποι.
Το κλίμα ήταν τεταμένο, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν μπουκάλια και φρούτα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με δακρυγόνα.
Ο βασικός στόχος τους: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπέγραψε το Σάββατο στην Παραγουάη την αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις τέσσερις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Οι αγρότες την αποδοκίμασαν, ενώ κάποιοι μετέφεραν ένα φέρετρο που είχε γραμμένο το όνομά της.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 08:49
Ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο πυρπολεί το φετινό Πάσχα-μεταβαίνει στο νησί ο Κέλλας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.03.2026 | 09:53
Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο- «Δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν»












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed