ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Αγωγή 300.000 ευρώ από κτηνοτρόφο Αλμυρού– «Θανατώθηκαν τα ζώα μου με λάθος δείγμα» λέει
Τον Φεβρουάριο η δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου

Για τις 19 Φεβρουαρίου 2026 ορίστηκε η δικάσιμος στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου για την αγωγή κτηνοτρόφου από τον Αλμυρό, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν από λίγο καιρό, διεκδικεί αποζημίωση άνω των 300.000 ευρώ, καθώς θεωρεί ότι υπέστη οικονομική καταστροφή λόγω λανθασμένων χειρισμών των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών κατά τον έλεγχο της μονάδας του για ευλογιά στα αιγοπρόβατά του.
Στην αγωγή που κατέθεσε, ο κτηνοτρόφος αναφέρει ότι η κτηνοτροφική του μονάδα, στην οποία εκτρέφει πρόβατα υψηλής απόδοσης, σφραγίστηκε και τα ζώα του θανατώθηκαν, χωρίς να υπάρχει πραγματική προσβολή από τη νόσο. Σύμφωνα με την καταγγελία του, το θετικό δείγμα που οδήγησε στην απόφαση για θανάτωση δεν προερχόταν από τη δική του μονάδα, αλλά από άλλη και μάλιστα σε προγενέστερο χρόνο. Το λάθος αυτό, όπως υποστηρίζει, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο βιός του, να χαθούν όλα τα ζώα του και να υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά.
Η αγωγή κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις και λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς των υπαλλήλων της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι δεν φρόντισαν να συλλέξουν και να εξετάσουν ορθά δείγματα από τα ζώα της συγκεκριμένης μονάδας. Ο κτηνοτρόφος υποστηρίζει ότι τα λάθη αυτά οδήγησαν στην εφαρμογή λανθασμένων περιοριστικών μέτρων, στη θανάτωση του κοπαδιού, καθώς και στην καταστροφή ζωοτροφών και εξοπλισμού, προκαλώντας του ανυπολόγιστη οικονομική και ψυχική ζημιά.
Όπως αναφέρει η αγωγή, η αρχική δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 και χαρακτηρίστηκε ύποπτη για ευλογιά, ενώ λίγες ημέρες αργότερα το εργαστήριο του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών έστειλε θετική απάντηση. Ωστόσο, όταν κλήθηκε ιδιώτης κτηνίατρος να εξετάσει εκ νέου τα ζώα, διαπιστώθηκε ότι όλα ήταν υγιή, χωρίς κανένα σύμπτωμα της νόσου. Το αποτέλεσμα αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση του κτηνοτρόφου ότι η μονάδα του θανατώθηκε από λανθασμένη δειγματοληψία και όχι από πραγματική μόλυνση.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον τοπικό κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία ιχνηλάτησης της νόσου και τον τρόπο με τον οποίο τα δείγματα εξετάζονται για να κριθεί η ύπαρξη ή μη της ευλογιάς. Η αγωγή επισημαίνει ότι η αναποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων και η έλλειψη προσοχής από τις αρμόδιες αρχές μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Ο κτηνοτρόφος ζητά από το Διοικητικό Πρωτοδικείο να αναγνωρίσει την ευθύνη των εναγομένων και να τον αποζημιώσει για τη ζημιά που υπέστη, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες από τη θανάτωση των ζώων του και την καταστροφή της μονάδας του ήταν οικονομικά και ψυχολογικά καταστροφικές.
Η συζήτηση της αγωγής αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο σημείο αναφοράς για τον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών και για την προστασία των κτηνοτρόφων από λανθασμένες αποφάσεις δημόσιων υπηρεσιών, όπως τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από τον δικηγόρο του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί να χειριστεί την υπόθεση.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ -taxydromos.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.01.2026 | 13:28
Νίκη επί του Πανσερραϊκού και βαθιά ανάσα για την ΑΕΛ (1-0) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.01.2026 | 12:55
Σε όμορφη ατμόσφαιρα βασίλεψε η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.01.2026 | 11:59
Κοπή Βασιλόπιτας της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Λάρισας. - ΕΛΛΑΔΑ | 25.01.2026 | 11:50
Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ -Πορτοκαλί συναγερμός για 8 περιοχές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.01.2026 | 11:43
Επιδότηση 50 ευρώ το στρέμμα για μικρούς καλλιεργητές και χωρίς ελέγχους αντικαθιστά την άμεση ενίσχυση - ΒΟΛΟΣ | 25.01.2026 | 11:30
H ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ αποχαιρετά με θλίψη τον Απόστολο Καραγιάννη. - ΛΑΡΙΣΑ | 25.01.2026 | 11:26
Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας: Χορός - Κοπή πίτας 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 25.01.2026 | 11:22
Αυτό είναι το χωριό της Λάρισας με τη χαμηλή γη, το καθαρό νερό, τις εικόνες σπάνιας ηρεμίας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 14:43
Τακούδης: Νέες ασθενέστερες χιονοπτώσεις από Δευτερα στα δυτικά και νότια ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.01.2026 | 09:35
Γαμπρός πήγε να παντρευτεί με πομπή από τρακτέρ σε χωριό της Λάρισας! – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.01.2026 | 15:20
Για αρχές Μαρτίου οι πληρωμές τσεκ μετά τις διορθώσεις ΟΣΔΕ 2025, μένουν ακόμη αδιάθετα περίπου 112 εκατ. ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 15:11
Τα άλογα, οι λύκοι και οι πέντε κάτοικοι του χειμώνα στο Περιβόλι Γρεβενών - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 09:59
45χρονη μεθυσμένη οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό της σε χαντάκι – Της είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα από το 2022 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.01.2026 | 09:46
Τρικαλινό κτηνοτρόφο έπιασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για απάτες… αλλά πληρώνεται κανονικά από ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 18:58
Περιπέτεια για την Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με πνευμονία -Η κατάσταση της υγείας της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 18:34
Αγοραστός: Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται αφηγήματα, χρειάζεται έργα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
