ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ισπανία: Εντόπισαν σπασμένο σύνδεσμο στις ράγες -Σχεδιάγραμμα του Reuters δείχνει πώς έγινε το δυστύχημα
Μία ημέρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα

Μία ημέρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Η Ισπανία θρηνεί για τα δεκάδες θύματα και οι οικογένειες ψάχνουν απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο τρένα συγκρούστηκαν σε ευθεία γραμμή μετά από εκτροχιασμό βαγονιών του ενός, προκαλώντας τόσο πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε είπε ότι το δυστύχημα συνέβη σε ένα ευθύγραμμο τμήμα των γραμμών, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά παράξενο». Εν τω μεταξύ, η σιδηροδρομική εταιρεία Iryo - που διαχειρίζεται την αμαξοστοιχία που αρχικά εκτροχιάστηκε - κάνει λόγο για το «σχετικά νέο» τρένο, που κατασκευάστηκε το 2022 και επιθεωρήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες.
Το απόγευμα της Δευτέρας, οι ερευνητές στον τόπο του δυστυχήματος εντόπισαν έναν σπασμένο αρμό (αμφιδέτη) στις σιδηροτροχιές, σύμφωνα με μια πηγή που ενημερώθηκε για τα αρχικά ευρήματα.
Το σχεδιάγραμμα που αποτυπώνει το «περίεργο» δυστύχημα
Όπως αποτυπώνεται στο σχεδιάγραμμα του Reuters, η πορεία που διέγραψε η - προερχόμενη από το νότο - αμαξοστοιχία της Iryo δείχνει πώς εκτροχιάστηκαν τα τρία πίσω βαγόνια της, τα οποία έπεσαν πάνω στα πρώτα βαγόνια της εκ του βορρά διερχόμενης αμαξοστοιχίας της Alvia, σπρώχνοντάς τα προς το χαντάκι με βάθος 5 μέτρα.

Τα μπροστινά βαγόνια της Alvia στο χαντάκι των 5 μέτρων / Εικόνα: Guardia Civil via AP
Οι περισσότεροι νεκροί ταξίδευαν με την αμαξοστοιχία από Μαδρίτη και όχι με αυτή που αρχικά εκτροχιάστηκε.

ΠΗΓΗ: Reuters
Το τρένο της Alvia - πρόκειται για τα τρένα υψηλής ταχύτητας της δημόσιας εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe - είχε ξεκινήσει από τη Μαδρίτη με κατεύθυνση προς την Ανδαλουσία, ενώ αυτό της Iryo είχε ξεκινήσει από τη Μάλαγα με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα.
Το ανθρώπινο λάθος έχει πρακτικά αποκλειστεί
Οι Αρχές σημειώνουν πως μεταξύ του πρώτου εκτροχιασμού και της πρόσκρουσης μεσολάβησε ένα διάστημα 20 δευτερολέπτων, το οποίο χαρακτηρίζεται πολύ μικρό για να προλάβει να ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα πέδησης.
Ο επικεφαλής της Renfe, Άλβαρο Φερνάντες Ερέδια, είπε ότι το ανθρώπινο λάθος είχε πρακτικά αποκλειστεί. «Πρέπει να ήταν κάποιο είδος βλάβης στο τροχαίο υλικό ή στην υποδομή, και αυτό θα χρειαστεί χρόνο» για να διερευνηθεί, σημείωσε.

Οι δύο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στην Ανδαλουσία / AP
Ο άνθρωπος που φαίνεται να είδε με τα μάτια του τι ακριβώς συνέβη, ο 27χρονος οδηγός της αμαξοστοιχίας της Alvia, είναι δυστυχώς μεταξύ των θυμάτων, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της Renfe.
Η αμαξοστοιχία της Iryo, που αρχικά εκτροχιάστηκε, μετέφερε περίπου 300 άτομα και μόλις είχε αναχωρήσει από την πόλη της Κόρδοβα. Η ταχύτητά της τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν 110 χλμ./ώρα, πολύ κάτω από το μέγιστο όριο των 250 χλμ./ώρα σε αυτό το τμήμα.
Η αμαξοστοιχία της Alvia στην αντίθετη κατεύθυνση μετέφερε 187 άτομα και ταξίδευε με 205 χλμ./ώρα. Στα εκτροχιασμένα της βαγόνια επέβαιναν 37 άτομα στο πρώτο και 16 στο δεύτερο. Οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες προέρχονταν από τα δύο πρώτα βαγόνια της Alvia.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 22:05
Μεγαλειώδης παρέλαση στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.03.2026 | 21:57
Τρίκαλα: Μπλόκα της Τροχαίας ανήμερα της 25ης Μαρτίου -Αλκοτέστ σε πλήρωμα περιπολικού - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:44
Πώς έχασαν τη ζωή τους μητέρα και κόρη στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή» (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 25.03.2026 | 21:36
Λευκός Οίκος: Αν το Ιράν δεν δεχτεί την ήττα του, ο Τραμπ θα εξαπολύσει κόλαση, δεν είναι σε αδιέξοδο οι συνομιλίες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 21:21
Ισχυρός σεισμός 4,9 στο Άγιο Όρος - Αισθητός και στη Λάρισα και τις Σποράδες - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:18
Φρικτές σκηνές στον Βόλο: Φώναζαν βοήθεια ενώ καίγονταν ζωντανές μάνα και κόρη - Σοκάρουν μαρτυρίες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:00
Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρές μητέρα και κόρη έπειτα από έκρηξη σε σπίτι
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:15
Εικόνες και βίντεο από την παρέλαση της Λάρισας- με αραιή συννεφιά πλήθος κόσμου την παρακολουθεί - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 12:32
Εικόνες από την παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 13:42
Προφυλακιστέος ο 17χρονος για τη δολοφονία του Γ. Τσιτόγλου - Θα οδηγηθεί στις φυλακές Κασσαβέτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 13:07
Εντυπωσιακή η παρουσία μαθητών και ενόπλων δυνάμεων στην παρέλαση της Λάρισας απέσπασε θερμά χειροκροτήματα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 11:19
Καρδίτσα: Απολογείται αυτή την ώρα για τη δολοφονία Τσιτόγλου ο 17χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 09:03
Θλίψη στην Ελασσόνα: Ο παλαίμαχος πρωταθλητής Νίκος Σιδηρόπουλος το θύμα του τραγικού τροχαίου στο Λυκούδι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 21:21
Ισχυρός σεισμός 4,9 στο Άγιο Όρος - Αισθητός και στη Λάρισα και τις Σποράδες












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed