ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει πώς θα απαντήσει στον Τραμπ, με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ -Συγκαλείται έκτακτη σύνοδο κορυφής
Τον τρόπο που θα απαντήσει στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον τρόπο που θα απαντήσει στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βάλει εδώ και καιρό στο μάτι την Γροιλανδία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν διάφορες επιλογές για το πώς θα ανταποκριθούν στην τελευταία απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αντισταθμιστικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 93 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συνομιλιών.
Οι πρέσβεις της ΕΕ συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να καταρτίσουν μια κοινή απάντηση στην ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες την 1η Φεβρουαρίου, σε σχέση με τις ενέργειές τους στη Γροιλανδία.
Σκέψεις για απάντηση με το εμπορικό «μπαζούκα» της ΕΕ
Μεταξύ των άλλων επιλογών που συζητήθηκε το λεγόμενο εμπορικό «μπαζούκα» της ΕΕ. Πρόκειται για να ισχυρό εργαλείο εμπορικών αντιποίνων που αρχικά σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τον εκφοβισμό από την Κίνα και που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να επιβάλει δασμούς και επενδυτικά όρια στα παραβατικά έθνη.
Πέρυσι, η ΕΕ ενέκρινε αντίποινα δασμολογικά μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 93 δισ. ευρώ, αλλά ανέστειλε την εφαρμογή τους μετά την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρότειναν το Σαββατοκύριακο να αναβάλουν την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας, επικαλούμενοι την τελευταία κίνηση του Τραμπ.
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο ανταποκριτής του SkyNews, Άλιστερ Μπάνκαλ σχολίασε το επικείμενο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το οποίο έρχεται την ώρα που οι εξελίξεις «τρέχουν». «Μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο και να δουν αν μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη» ανέφερε.
Συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής
Με φόντο τις εξελίξεις ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ και έναν διπλωμάτη που γνωρίζει τον σχεδιασμό, η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου. Η συνάντηση των ηγετών, είπε ο αξιωματούχος απαιτεί φυσική παρουσία αντί μέσω τηλεδιασκέψεως.
«Οι διαβουλεύσεις μου με τα κράτη μέλη σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις για τη Γροιλανδία επιβεβαιώνουν εκ νέου την ισχυρή δέσμευσή μας για τα εξής:
▪️ Ενότητα όσον αφορά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.
▪️ Ενότητα στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς τη Δανία και τη Γροιλανδία.
▪️ Αναγνώριση του κοινού διατλαντικού συμφέροντος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αρκτική, ιδίως μέσω της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.
▪️ Κοινή εκτίμηση ότι οι δασμοί θα υπονομεύσουν τις διατλαντικές σχέσεις και είναι ασυμβίβαστοι με τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.
▪️ Ετοιμότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι οποιασδήποτε μορφής εξαναγκασμού.
▪️ Ετοιμότητα να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Δεδομένης της σημασίας των πρόσφατων εξελίξεων και προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες».
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 13:35
Απίστευτο: μπαράζ κλοπής υδρομέτρων στον Βόλο – Επιτήδειοι αφήνουν νοικοκυριά χωρίς νερό – «Πιάστηκαν» από κάμερα ασφαλείας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 13:04
Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για πρατήρια που έκλεβαν καύσιμα σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλία – Δέκα συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 11:54
Λάρισα: Συνελήφθη άνδρας επειδή ούρησε σε παρτέρι και έβρισε αστυνομικούς -Τι υποστήριξε στο δικαστήριο - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 10:40
Τραμπ: Γιατί απειλεί με δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 10:27
Τσιάρας: Τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν από τους αγρότες στον πρωθυπουργό είχαν απαντηθεί - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.01.2026 | 10:20
Η συγκλονιστική αφήγηση ενός κτηνοτρόφου από τον Βλοχό: Aπό τον Ντάνιελ στην ευλογιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικές χιονοπτώσεις μέχρι τέλη του μήνα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
