ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Η ανάρτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που φέρνει στο προσκήνιο την επισιτιστική ασφαλεια

17.01.2026 | 11:22
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της διατροφικής επάρκειας της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας θέτει με δημόσια ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, περιγράφοντας με έντονο προσωπικό αλλά και επιστημονικό λόγο μια πραγματικότητα που, όπως επισημαίνει, οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
Ο κ. Κουρέτας ανατρέχει στη διαδρομή του στη Θεσσαλία από το 1996, όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή ως πανεπιστημιακός, τονίζοντας ότι αφιέρωσε τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του στη μελέτη της επισιτιστικής επάρκειας και της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, τα στοιχεία που παραθέτει για τη σημερινή κατάσταση προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Ελλάδα καλλιεργεί περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων μόλις ένα μέρος αφορά στρατηγικές καλλιέργειες όπως τα σιτηρά. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η χώρα καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους μαλακού σίτου, εισάγει σχεδόν το 80% των αναγκών της, γεγονός που —όπως υπογραμμίζει— καθιστά τη χώρα εξαρτημένη σε ένα βασικό αγαθό όπως το ψωμί.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικό απόθεμα σιτηρών ούτε συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διατροφικής αυτάρκειας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, με τα χαρακτηριστικά της, να αποτελεί πρότυπο στον τομέα αυτό.
Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι η χώρα βαδίζει προς ένα μοντέλο όπου τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα—τυριά, ελιές, ροδάκινα— θα κατευθύνονται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές θα καλούνται να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών.
Η παρέμβαση Κουρέτα δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά θέτει ευθέως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να στηρίξει ένα μοντέλο διατροφικής αυτάρκειας, τη στιγμή που διαθέτει γη, γνώση και παραγωγική παράδοση. Ένα ερώτημα που, όπως φαίνεται, αγγίζει όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Η ανάρτηση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, σε μια περίοδο που η επισιτιστική ασφάλεια επανέρχεται δυναμικά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 16:07
Απολογισμός Κουρέτα: Το πρόγραμμα της Θεσσαλίας χτισμένο στην ανθεκτικότητα (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.01.2026 | 15:20
Για αρχές Μαρτίου οι πληρωμές τσεκ μετά τις διορθώσεις ΟΣΔΕ 2025, μένουν ακόμη αδιάθετα περίπου 112 εκατ. ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 24.01.2026 | 15:15
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου: «Πρεμιέρα» για το 2026 με γεμάτες πίστες - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 15:11
Τα άλογα, οι λύκοι και οι πέντε κάτοικοι του χειμώνα στο Περιβόλι Γρεβενών - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 14:58
Τροχαίο δυστύχημα στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Νεκρός 25χρονος οδηγός μηχανής – Συγκρούστηκε με φορτηγό - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 14:52
Σέρρες: Ποινή φυλάκισης 24 μηνών στην καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή γυμνασίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 14:43
Τακούδης: Νέες ασθενέστερες χιονοπτώσεις από Δευτερα στα δυτικά και νότια ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 14:31
Δήμος Λαρισαίων: Νέες εργασίες για τον κυκλικό κόμβο Φαρσάλων-Ηρ.Πολυτεχνείου-Παναγούλη
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
