ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα
Η σημερινή ημέρα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, είναι μια ιστορική ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας

Η σημερινή ημέρα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, είναι μια ιστορική ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό υποδέχεται την πρώτη φρεγάτα Belharra, τον «Κίμωνα».
Πρόκειται για την πρώτη ένταξη νέας φρεγάτας στον ελληνικό στόλο μετά από 28 έτη. Η νεότευκτη φρεγάτα «Κίμων» και οι υπόλοιπες φρεγάτες FDI HN που θα ακολουθήσουν, συνιστούν ιστορικό ορόσημο για την εθνική άμυνα και διαμορφώνουν το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό που διέθετε ποτέ η Ελλάδα.
Ξενάγηση σε Τασούλα, Μητσοτάκη, Δένδια
Στη φρεγάτα έφτασαν με ελικόπτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας οι οποίοι συνομίλησαν με το πλήρωμα του πλοίου και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή από ό,τι την παρέλαβα
Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το υπερσύγχρονο πλοίο «είναι ένας ακόμα «κρίκος» σε μία διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, και ως προς τα μέσα που διαθέτουν αλλά και ως προς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας να μην αμφισβητείται από κανέναν και η χώρα μας να προβάλλει την ισχύ της ως πόλος σταθερότητας και φερεγγυότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Επεσήμανε μάλιστα πως «το πρώτο χρέος κάθε κυβέρνησης, κάθε πολιτικής ηγεσίας και -επιτρέψτε μου να μιλήσω και προσωπικά- εμένα ως Πρωθυπουργού, είναι να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή από ό,τι την παρέλαβα και θεωρώ ότι σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή υποδοχής της Φ/Γ ΚΙΜΩΝ
Οι λίγοι που βρεθήκαμε σήμερα στη γέφυρα και στο κατάστρωμα του «Κίμωνα», αλλά και οι πάρα πολλοί που παρακολούθησαν αυτές τις εικόνες από τους δέκτες της τηλεόρασης, πιστεύω ότι όλοι μας αισθανθήκαμε υπερηφάνεια, χαρά και μία αίσθηση ανάτασης για την έλευση του «Κίμωνα» και την επίσημη ένταξή του στο Πολεμικό μας Ναυτικό.
Για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του υπερσύγχρονου πλοίου έχουμε μιλήσει πολύ. Εγώ θα σταθώ μόνο στο ότι είναι ένας ακόμα «κρίκος» σε μία διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, και ως προς τα μέσα που διαθέτουν αλλά και ως προς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας να μην αμφισβητείται από κανέναν και η χώρα μας να προβάλλει την ισχύ της ως πόλος σταθερότητας και φερεγγυότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το πρώτο χρέος κάθε κυβέρνησης, κάθε πολιτικής ηγεσίας και -επιτρέψτε μου να μιλήσω και προσωπικά- εμένα ως Πρωθυπουργού, είναι να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή από ό,τι την παρέλαβα και θεωρώ ότι σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Καλοτάξιδος ο «Κίμωνας» και με το καλό να υποδεχτούμε και τις τρεις ακόμα υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό εντός των επόμενων 18 μηνών.
Εξοπλισμός της φρεγάτας Κίμων
Ο Κίμων έρχεται πλήρως εξοπλισμένος, καθώς φέρει:
- πρωραίο πολυβόλο των 76mm
- εκτοξευτές για αντιαεροπορικά βλήματα Aster 30
- αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3C
- σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας RAM
- τορπίλες MU90
- ραντάρ Thales Sea Fire AESA 4D
- σόναρ κύτους και συρόμενο σόναρ CAPTAS-4

Χαρακτηριστικά
- Τύπος: Φρεγάτα Belharra (FDI HN)
- Μήκος: 122 μέτρα
- Εκτόπισμα: 4.500-4.600 τόνι
- Πλήρωμα: 128 μέλη (+15 για το ελικόπτερο)
- Ταχύτητα: Έως 127 κόμβους
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες το χρόνο
- Εμβέλεια: 5.000 ναυτικά μίλια

Κίμων η πρώτη, πότε παραδίδονται οι υπόλοιπες φρεγάτες
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο πολεμικό πλοίο ιδίου τύπου, η φρεγάτα «Νέαρχος», αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από τα γαλλικά ναυπηγία το καλοκαίρι του τρέχοντος, η τρίτη με το όνομα «Φορμίων» θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2026, ενώ η «Θεμιστοκλής» το 2028.
Τασούλας: Ασύλληπτες οι τεχνολογικές και στρατηγικές του δυνατότητες
«Σήμερα, είμαστε μάρτυρες μίας εθνικής κατάκτησης. Καλωσορίζουμε τον “Κίμωνα” και μαζί μία νέα Ελλάδα, που θα είναι σεβαστή από τους φίλους κι εκείνοι που απειλούν, δεν θα τολμούν να υλοποιήσουν τις απειλές τους, γιατί ο “Κίμων” και η ισχύς του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν θα το επιτρέψει αυτό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, στην τελετή υποδοχής της φρεγάτας Belh@rra στον Σαρωνικό.

«Η Ελλάδα δυναμώνει. Σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2026, η Ελλάδα ενισχύεται αποφασιστικά· και ηθικά και πρακτικά, χάρη στον κατάπλου του πρωτοποριακού σκάφους “Κίμων”, ενός σκάφους 6ης γενιάς, που έρχεται να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό και την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
«Ο “Κίμων”, γεμάτος υποσχέσεις για το παρόν και το μέλλον, ενσωματώνεται στο Πολεμικό Ναυτικό και περιμένει τις άλλες τρεις φρεγάτες που θα έρθουν σύντομα από τη Γαλλία, για να χαλυβδώσουν περαιτέρω την αμυντική ικανότητα της χώρας μας· είναι ασύλληπτες οι τεχνολογικές και στρατηγικές του δυνατότητες αλλά και η ηθική του δύναμη, που θα προστεθεί στο ισχυρό και υψηλό φρόνημα των ανδρών και των γυναικών του Πολεμικού Ναυτικού από σήμερα», προσέθεσε ο κ. Τασούλας.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 21:12
Κ. Τσιάρας: Πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς με τα μέτρα βιoασφάλειας και όχι με εμβολιασμό (βίντεο) - ΥΓΕΙΑ | 29.01.2026 | 21:07
«Καλπάζει» η γρίπη: Δώδεκα νέοι θάνατοι, 19 ασθενείς σε ΜΕΘ και 649 νέες εισαγωγές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:58
Φονική έκρηξη στη Βιολάντα: «Κανείς δεν ελέγχει τα δίκτυα προπανίου» - Απόλυτο κενό μετά το 2014 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 20:16
Συνέδριο Αειφορικής και Βιώσιμης Γεωργίας στον πολυχώρο JOIST στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.01.2026 | 19:56
Στην Τούμπα συνοδεία μοτοπορείας οι επτά σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ, το συγκλονιστικό «αντίο» με συνθήματα και καπνογόνα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 19:46
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Λάρισα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ +βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 19:28
«Βιολάντα»: Συγκλονίζει ο γιος της Σταυρούλας -«Μας στέρησαν αυτό που αξίζαμε, τη μάνα μας ως τα βαθιά γεράματα»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.01.2026 | 11:13
Τακούδης:Νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας από το Σάββατο- Δευτέρα χιόνι και πιο χαμηλά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 08:51
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 13:19
Πατέρας δύο παιδιών ο 37χρονος που βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο της Φαρκαδόνας που συνήθιζε να αθλείται - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:30
Βιολάντα: Επίθεση του Ρουβίκωνα με συνθήματα στο σπίτι του ιδιοκτήτη στα Τρίκαλα- Βίντεο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 21:24
Νεκρή τελικά η γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Φαλάνη το απόγευμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:14
Βιολάντα: Δεν υπήρχαν ανιχνευτές αερίου στο εργοστάσιο και το υπόγειο ήταν αδήλωτο- Τι αναφέρει το πόρισμα των ΤΕΕΜ - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 15:17
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 19:40
Αυτοκίνητο παρέσυρε 45χρονη γυναίκα στη Φαλάνη και την τραυμάτισε σοβαρά









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed