ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Mercosur: Η Γερμανία παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εφαρμοστεί η συμφωνία από τα τέλη Μαρτίου
Η απόσυρση της προστατευτικής ρήτρας, υπό την πίεση του Βερολίνου, ανοίγει δρόμο για πρόωρη εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας

Η απόσυρση της προστατευτικής ρήτρας, υπό την πίεση του Βερολίνου, ανοίγει τον δρόμο για την πρόωρη εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις και κατηγορίες για θεσμική εκτροπή.
Την προστατευτική ρήτρα που αφορούσε την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Mercosur, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, αφαιρέθηκε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, έπειτα από πιέσεις του Βερολίνου. Έτσι, η Γερμανία αποκτά τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη συμφωνία ήδη από τα τέλη Μαρτίου του 2026, πριν από την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Le Point, το Βερολίνο, με τη συνδρομή της κυπριακής προεδρίας, φέρεται να αφαίρεσε έγγραφο που όριζε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Γερμανία, επιδιώκοντας την ταχεία εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής, δεν θέλησε να περιμένει το «πράσινο φως» των ευρωβουλευτών. Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία μπορεί πλέον να εφαρμοστεί από τα τέλη Μαρτίου, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική έγκριση.
Η κυπριακή προεδρία, επικαλούμενη την ύπαρξη πλειοψηφίας κρατών-μελών υπέρ της συμφωνίας Mercosur, έκρινε αποδεκτή την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας έως την κοινοβουλευτική κύρωση θεωρήθηκε πλέον περιττή.
«Ένα θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας»
Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Céline Imart (σ.σ. LR-PPE) δήλωσε «αηδιασμένη» και κατήγγειλε «μια κατάφωρη άρνηση της δημοκρατίας και ένα σοβαρό θεσμικό σφάλμα της κυπριακής προεδρίας, η οποία δεν θα έπρεπε να υποκύπτει σε πιέσεις».
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση των Γάλλων ευρωβουλευτών της ομάδας Renew, οι οποίοι μίλησαν για «προδοσία εις βάρος των Ευρωπαίων αγροτών». Προειδοποίησαν μάλιστα ότι «αν αυτή η ανάξια προσπάθεια επιβολής επιβεβαιωθεί, ένα πράγμα παραμένει ξεκάθαρο: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο, ό,τι κι αν συμβεί».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει το τελευταίο ανάχωμα
Παρά τις εξελίξεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τα κράτη-μέλη που αντιτίθενται στη συμφωνία, όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, προκειμένου να ανατραπεί η πορεία κύρωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, η μάχη αυτή εμφανίζεται ήδη ιδιαίτερα δύσκολη.
* Με πληροφορίες από valeursactuelles.com
- ΒΟΛΟΣ | 30.03.2026 | 13:09
Σύλληψη ανηλίκου στον Βόλο για κλοπή σε επιχείρηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 12:47
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Erminio» – Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 12:43
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Συνελήφθη ο γιος – «Δεν ήθελα να μαθευτεί ο θάνατός τους» - ΥΓΕΙΑ | 30.03.2026 | 11:39
Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής ίσως συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 11:29
Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο θρυλικός Βασίλης Γκούμας-είχε καταγωγή από τον Βόλο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.03.2026 | 11:25
Στο Δήμο Καρδίτσας το ποδήλατο που κέρδισε το πρώτο βραβείο στη δράση «ΧριστουγεννιARTika» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.03.2026 | 11:05
Φαραντούρης: Επιστολή προς Μερτς και φον ντερ Λάιεν ενόψει της συνάντησης με Τζολάνι - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 10:55
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Βρέθηκαν δύο νεκρές γυναίκες σε διαμέρισμα, έχει προσαχθεί ο γιός
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 09:53
Τακουδης επικαιροποίηση: Κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλία Τετάρτη και Πέμπτη λόγω έντονων βροχών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:09
Σπάζουν τα τηλέφωνα στα ΚΥΔ για σύνθετο οικοσχήμα που δίνει πριμ μέχρι 94 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 20:15
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο ο 5ος «Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed