ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καρδούλας: Εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις
Μετακινήσεις ψηφοφόρων στα κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα

Καρδούλας: Εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις - Μετακινήσεις ψηφοφόρων στα κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα
Γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πολιτικός αναλυτής και στατιστικολόγος Νίκος Καρδούλας:
Μέσα στο 2026 αναμένεται να ιδρυθούν δύο νέα κόμματα, το κόμμα Καρυστιανού και το κόμμα Τσίπρα, τα οποία αναμένεται να αναδιαμορφώσουν σημαντικά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και τον συσχετισμό των δυνάμεων στα υπάρχοντα κόμματα, όπως υπάρχει μέχρι σήμερα.
Στην παρούσα έρευνα εκτιμάται η ψήφος των δύο αυτών κομμάτων μαζί με τα υπάρχοντα κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των 11 τελευταίων μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων (Alco, Gpo, Interview, Opinion Poll, Marc, Metron Analysis, Mrb, Palmos Analysis, Prorata, Pulse και Real Poll), όπως την πρόθεση ψήφου, τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, το πόσο πιθανό θα ψηφίζονταν από τους πολίτες τα δύο δυνητικά κόμματα, κλπ.
Η αναγωγή των αναποφάσιστων δεν έγινε αναλογικά, αλλά με το δοκιμασμένο με επιτυχία 95% σε εκλογές ξένων χωρών, μαθηματικό μου μοντέλο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο:

• Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,5% και ακολουθούν το κόμμα Καρυστιανού (12,1%), το ΠΑΣΟΚ (11,5%), το κόμμα Τσίπρα (9,5%), το ΚΚΕ (6,7%), η Φωνή Λογικής (6,2%), η Ελληνική Λύση (6,1%), η Πλεύση Ελευθερίας (5,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ (2,8%), το Μερα25 (2,6%), το Κίνημα Δημοκρατίας (2,2%), η Νίκη (1,8%), η Νέα Αριστερά (1,6%), οι Σπαρτιάτες (1,1%) και το άλλο Κόμμα (4,6%).
• Δίνεται και αναμένεται να δοθεί μάχη για την πέμπτη θέση μεταξύ ΚΚΕ, Φωνής Λογικής, Ελληνικής Λύσης και Πλεύσης Ελευθερίας.
• Το 50% περίπου όσων μέχρι σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι επιλέγουν τα κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα, γεγονός που σημαίνει ότι περιμένουν την ίδρυση των δύο αυτών κομμάτων για να αποφασίσουν.
• Η μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων στο κόμμα Καρυστιανού παρατηρείται στη Ελληνική Λύση με 38,9% και ακολουθούν Νίκη (33,5%), Πλεύση Ελευθερίας (32,8%), ΚΚΕ (18,7%), Μερα25 και άλλο Κόμμα (και τα δύο 15,9%), ΣΥΡΙΖΑ (12,4%) και ΠΑΣΟΚ (11,2%), ενώ η μικρότερη μετακίνηση παρατηρείται στους Σπαρτιάτες (0,1%), στη Νέα Αριστερά (1,0%), στη Νέα Δημοκρατία (3,4%), στο Κίνημα Δημοκρατίας (3,7%) και στη Φωνή Λογικής (5,0%).
• Τη μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων στο κόμμα Τσίπρα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,5% και ακολουθούν η Νέα Αριστερά (33,4%), το άλλο Κόμμα (13,0%), το Μερα25 (12,7%), το Κίνημα Δημοκρατίας (10,8%), η Πλεύση Ελευθερίας (10,2%), το ΚΚΕ (9,9%) και το ΠΑΣΟΚ (8,5%), ενώ τη μικρότερη μετακίνηση παρουσιάζουν η Νίκη (0,5%), η Φωνή Λογικής (1,3%), η Νέα Δημοκρατία (1,8%) και η Ελληνική Λύση (3,9%).
• Η βασική δεξαμενή άντλησης ψήφων του κόμματος Καρυστιανού είναι η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΚΚΕ και το Μερα25, ενώ το κόμμα Τσίπρα κατακερματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα.
• Αν είχαμε σήμερα εκλογές θα είχαμε 8κομματική Βουλή και η ΝΔ θα είχε 106 έδρες, το κόμμα Καρυστιανού 41, το ΠΑΣΟΚ 39, το κόμμα Τσίπρα 32, το ΚΚΕ 23, η Φωνή Λογικής 21, η Ελληνική Λύση 20 και η Πλεύση Ελευθερίας 18 έδρες.
• Τα περιθώρια αυτοδυναμίας μειώνονται και για το σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειάζονταν σήμερα η συνεργασία τριών και περισσότερων κομμάτων.
Συμπεραίνοντας, η ίδρυση των δύο δυνητικών κομμάτων μέσα στο 2026 αναμένεται να ενισχύσει την πολιτική ρευστότητα και τον κατακερματισμό και αναμένονται ακόμα αρκετές εκπλήξεις μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές.
Δείτε την ανάρτηση:
https://www.facebook.com/NikolaosKardoulas/posts/pfbid02jUc2NTBMkQJKowpiciNjUg6omY4VEdePTSQ2bKEUsHPincWiFVNWQD4YyTpS9E6al
Ο Νίκος Καρδούλας είναι Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στατιστικολόγος, Πολιτικός Αναλυτής, Συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
- ΕΛΛΑΔΑ | 16.03.2026 | 18:41
Τραγωδία στην Πρέβεζα: Νεκρός 51χρονος αστυνομικός - Κατέρρευσε μπροστά σε συναδέλφους του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.03.2026 | 18:38
Πράσινο φως από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναβάθμιση των F-16 και την «Ασπίδα του Αχιλλέα» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.03.2026 | 17:24
Κρίσιμο το δίμηνο έως το Πάσχα για την ευλογιά– μηδενική χαλάρωση στα μέτρα, ενίσχυση επιτήρησης και εντατικοί έλεγχοι - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 17:19
Επιμορφωτικό σεμινάριο για την Προσαρμογή της Θεσσαλίας στην Κλιματική Αλλαγή από τον Δήμο Λαρισαίων και το Πράσινο Ταμείο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.03.2026 | 17:07
Οι 5 ευρωπαϊκές χώρες που λένε «όχι» στον Τραμπ για βοήθεια στα Στενά του Ορμούζ- η Ελλάδα ανάμεσά τους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 16:14
Θλίψη στη Λαμία και τα Τρίκαλα για την 27χρονη μητέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΕΛΛΑΔΑ | 16.03.2026 | 14:30
Αρχή για το Ξέπλυμα για Παναγόπουλο: Δεν δήλωσε πάνω από 3 εκατ. ευρώ - Αντιμέτωπος με κακούργημα - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 12:41
Τακούδης: Προσοχή κίνδυνος για παγετό Κυριακή ξημερώματα σε περιοχές με δέντρα στη Λάρισα (video)
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 10:14
Τραγωδία: Νεκρή σε τροχαίο 27χρονη Τρικαλινή μητέρα τριών παιδιών (ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.03.2026 | 10:34
Τακούδης: Χιόνια στα ορεινά Δυτικής Θεσσαλίας και ισχυρές βροχές στο Πήλιο μεσοβδόμαδα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.03.2026 | 15:08
Συνελήφθη με χασίς πρόεδρος Θεσσαλικής ποδοσφαιρικής ομάδας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 16:14
Θλίψη στη Λαμία και τα Τρίκαλα για την 27χρονη μητέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 12:58
Ο Κ. Μητσοτάκης στην Κυριακάτικη ανάρτηση για την υπόθεση σύλληψης της οικογένειας Ρομά στη Γιάννουλη - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 12:41
Τακούδης: Προσοχή κίνδυνος για παγετό Κυριακή ξημερώματα σε περιοχές με δέντρα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 11:36
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει: εσωκομματικές κάλπες για τους 4.000 συνέδρους-αθρόα προσέλευση στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed