ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε «όχι» στον διάλογο -Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Σε πορεία ανοιχτής σύγκρουσης με την κυβέρνηση οδηγούνται οι αγρότες της Νίκαιας και άλλων μπλόκων μετά την άρνησή τους να προσέλθουν στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν τη συνάντηση αποφάσισαν να μεταβάλουν τη στάση τους, να τινάξουν τον διάλογο στον αέρα και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της και κατηγορεί «μία μικρή μειοψηφία» για «εξωθεσμικές επιδιώξεις» που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του πρωτογενούς τομέα.
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»
Ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στην Ισπανία, όπου βρισκόταν χθες πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, και ζήτησε από τους συνεργάτες του να γίνει κανονικά η συνάντησή του με τους αγρότες που είναι θετικοί στον διάλογο. «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους», σημείωνε την ίδια ώρα ανώτερη κυβερνητική πηγή, τονίζοντας πως «είναι προσχηματική η άρνηση του διαλόγου από συγκεκριμένους συνδικαλιστές και φανερώνεται η σκοπιμότητα της απόφασής τους». Γι’ αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί μόνο μία συνάντηση, αυτή στις 3 το μεσημέρι με τη δεύτερη ομάδα εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων των μπλόκων με τους οποίους οι υπόλοιποι διαφωνούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης.
Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα είναι στο γραφείο του, όπου σε σύσκεψη με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα μπλόκα που παραμένουν στον δρόμο και την αντίδραση που θα έχει αν προσπαθήσουν να κάνουν πράξη την απειλή για «κόψιμο της χώρας στα δύο».
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Ήδη, η κυβέρνηση έχει περάσει στην αντεπίθεση, καθώς, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «για ακόμη μια φορά η όποια προσπάθεια διαλόγου από πλευράς της κυβέρνησης τινάζεται στον αέρα, με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, που χρησιμοποιεί τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις». Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η αλλαγή στάσης εκθέτει τους αγροτοσυνδικαλιστές που επιμένουν στη σκληρή γραμμή και αποδεικνύει πως «δεν επιδίωκαν την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου».
«Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση είναι η διάθεσή της να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και η προσπάθεια να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να τα αναζητήσουμε», σχολίαζε αρμόδιο στέλεχος. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνέχισε να εξαντλεί κάθε περιθώριο επιείκειας για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και αποδέχθηκε ο αριθμός των 20 ατόμων που είχε ζητηθεί και υπάρχει δυνατότητα να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, να ανέβει στα 25», όπως ζητούσαν τα μπλόκα. Ωστόσο, ούτε αυτό ήταν αρκετό, και από την κυβέρνηση θεωρούν πως ο τορπιλισμός της συνάντησης οφείλεται στην επιθυμία των αγροτοσυνδικαλιστών να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία «πρόσωπα ελεγχόμενα από τις Αρχές για παράνομες επιδοτήσεις ή παραβατικές συμπεριφορές». Αυτό ήταν κόκκινη γραμμή για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ήθελε να διαπραγματευτεί με όσους έχουν παρανομήσει ή συμμετείχαν σε επεισόδια.
Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, βάζοντας τέλος στην «επαναστατική γυμναστική». «Σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι Αρχές», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Έτσι, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για πρόστιμα και διοικητικές ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες, βάζοντας τέλος στην περίοδο ανοχής που επιδείχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 20:00
Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 18:24
Λάρισα: Το κέντρο ασφυκτιεί, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, οι επισκέπτες… εγκαταλείπουν! - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 16:38
Κίνδυνος αποκλεισμού από ενισχύσεις για παραγωγούς λόγω εκκρεμοτήτων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2026 | 15:32
Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – Μακρόν: Η συμμαχία μας ενισχύει την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.04.2026 | 09:00
«Βιολάντα»: «Μπλόκο» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο αίτημα επαναλειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed