ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε «όχι» στον διάλογο -Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Σε πορεία ανοιχτής σύγκρουσης με την κυβέρνηση οδηγούνται οι αγρότες της Νίκαιας και άλλων μπλόκων μετά την άρνησή τους να προσέλθουν στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν τη συνάντηση αποφάσισαν να μεταβάλουν τη στάση τους, να τινάξουν τον διάλογο στον αέρα και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της και κατηγορεί «μία μικρή μειοψηφία» για «εξωθεσμικές επιδιώξεις» που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του πρωτογενούς τομέα.
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»
Ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στην Ισπανία, όπου βρισκόταν χθες πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, και ζήτησε από τους συνεργάτες του να γίνει κανονικά η συνάντησή του με τους αγρότες που είναι θετικοί στον διάλογο. «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους», σημείωνε την ίδια ώρα ανώτερη κυβερνητική πηγή, τονίζοντας πως «είναι προσχηματική η άρνηση του διαλόγου από συγκεκριμένους συνδικαλιστές και φανερώνεται η σκοπιμότητα της απόφασής τους». Γι’ αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί μόνο μία συνάντηση, αυτή στις 3 το μεσημέρι με τη δεύτερη ομάδα εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων των μπλόκων με τους οποίους οι υπόλοιποι διαφωνούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης.
Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα είναι στο γραφείο του, όπου σε σύσκεψη με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα μπλόκα που παραμένουν στον δρόμο και την αντίδραση που θα έχει αν προσπαθήσουν να κάνουν πράξη την απειλή για «κόψιμο της χώρας στα δύο».
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Ήδη, η κυβέρνηση έχει περάσει στην αντεπίθεση, καθώς, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «για ακόμη μια φορά η όποια προσπάθεια διαλόγου από πλευράς της κυβέρνησης τινάζεται στον αέρα, με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, που χρησιμοποιεί τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις». Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η αλλαγή στάσης εκθέτει τους αγροτοσυνδικαλιστές που επιμένουν στη σκληρή γραμμή και αποδεικνύει πως «δεν επιδίωκαν την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου».
«Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση είναι η διάθεσή της να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και η προσπάθεια να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να τα αναζητήσουμε», σχολίαζε αρμόδιο στέλεχος. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνέχισε να εξαντλεί κάθε περιθώριο επιείκειας για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και αποδέχθηκε ο αριθμός των 20 ατόμων που είχε ζητηθεί και υπάρχει δυνατότητα να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, να ανέβει στα 25», όπως ζητούσαν τα μπλόκα. Ωστόσο, ούτε αυτό ήταν αρκετό, και από την κυβέρνηση θεωρούν πως ο τορπιλισμός της συνάντησης οφείλεται στην επιθυμία των αγροτοσυνδικαλιστών να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία «πρόσωπα ελεγχόμενα από τις Αρχές για παράνομες επιδοτήσεις ή παραβατικές συμπεριφορές». Αυτό ήταν κόκκινη γραμμή για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ήθελε να διαπραγματευτεί με όσους έχουν παρανομήσει ή συμμετείχαν σε επεισόδια.
Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, βάζοντας τέλος στην «επαναστατική γυμναστική». «Σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι Αρχές», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Έτσι, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για πρόστιμα και διοικητικές ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες, βάζοντας τέλος στην περίοδο ανοχής που επιδείχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 21.04.2026 | 23:06
Οριστικό: Ο Βανς δεν πάει στο Πακιστάν, δεν στέλνει διαπραγματευτές ούτε η Τεχεράνη - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:52
Συγκινητική η ανταπόκριση των Λαρισαίων για τον αγώνα «Run for autism» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:27
Περίπατο στη Γεωργική Σχολή διοργανώνει η Κίνηση «Λάρισα η πόλη μου» - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:53
Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από αλλοδαπούς στην Κάτω Τιθορέα – Τι λέει ο δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:47
Στους Νερόμυλους Αγιάς για ιδιωτική επίσκεψη ο πρόεδρος της Εσθονίας-ποιόν συνάντησε - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:45
Δήμος Λαρισαίων: Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Ψηφιακή Πύλη - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:41
Θρίλερ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε ο πρώην σύντροφος της 43χρονης που αγνοείται - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:24
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρή 47χρονη έπειτα από χρήση ναρκωτικών - Νοσηλεύεται ο σύντροφός της
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.04.2026 | 12:49
Τουρνάς, Κουρέτας: Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος λόγω βροχών και πυκνής βλάστησης (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.04.2026 | 14:29
Ανακοινώνονται αύριο νέα μέτρα 500 εκατ. από τον Μητσοτάκη με όπλο το «υπερπλεόνασμα» από την ΕΛΣΤΑΤ - Τα σενάρια στο τραπέζι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.04.2026 | 09:59
Ντογκούλης: Λείπουν φέτος από τη Θεσσαλία 150 εκατ. ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:03
Λ. Σαΐτης: Νέες προκλήσεις για τα βιομηχανικά φρούτα από γεωπολιτική ανάφλεξη και ανταγωνισμό χωρών τρίτου κόσμου(ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.04.2026 | 19:13
Επίδομα 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοινώνει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 19:18
Άφησε την οικογένειά της για την Χάλκη: Λαρισαία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δηλώνει πως η μοίρα την έφερε στο νησί - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 09:19
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 18:15
Τουρνάς από τη Λάρισα: 100 drones πανελλαδικά για επιτήρηση - Πότε λήγει η προθεσμία για καθαρισμό οικοπέδων















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed