ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με δύο επιτροπές την Τρίτη οι αγρότες στο Μαξίμου – Στο τραπέζι Mercosur, ρεύμα και πετρέλαιο
Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους

Αύριο Τρίτη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να κριθεί αν και πώς θα συνεχιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, σε ποια σημεία και με ποια μορφή.
Να σημειωθεί ότι στο αγροτικό κίνημα αποτυπώθηκε έλλειψη κοινής γραμμής κατά τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης για τη συνάντηση με την κυβέρνηση.
Τελικά, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν δύο επιτροπές. Η πρώτη θα εκπροσωπεί αγρότες από όλες τις περιφέρειες της χώρας και διαφορετικά προϊόντα, ενώ η δεύτερη θα αποτελείται από κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Το αίτημα για δύο διακριτές επιτροπές τέθηκε από τους ίδιους τους αγρότες και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.
Στόχος των αγροτών στη συνάντηση είναι να εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, κυρίως στο κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου. Οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, καθώς προκύπτει ότι δύσκολα θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ειδικά στο ενεργειακό κόστος, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η συμφωνία Mercosur που σύναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ριζοπαραγωγικό κέντρο της χώρας, καθώς οι εισαγωγές προϊόντων, κυρίως ρυζιού και σιτηρών, εκτιμάται ότι θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές. Παρότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί, οι αγρότες ζητούν πολιτικές παρεμβάσεις για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Παράλληλα, θα τεθούν διαρθρωτικά ζητήματα, με βασικότερο το πρόβλημα της διασύνδεσης Ε9 και Κτηματολογίου, που οδηγεί πολλούς αγρότες εκτός επιδοτήσεων, ειδικά όσους καλλιεργούν μισθωμένα αγροτεμάχια με εκκρεμότητες ιδιοκτησίας.

Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους. Προς το παρόν, οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, τα τρακτέρ βρίσκονται στις εθνικές οδούς χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, ενώ κανονικά λειτουργούν και τα τελωνεία σε Εύζωνες, Προμαχώνα και Νίκη.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενδεχόμενο που μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Πηγή: ertnews.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.04.2026 | 23:49
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους 121.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.04.2026 | 22:59
ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι τρεις οι δικογραφίες για τους 11 + 2 και τους 5 πρώην βουλευτές -Τα αδικήματα που ερευνώνται - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 22:06
Κακοκαιρία Erminio: Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής - Θα επιμείνουν και την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - ΕΛΛΑΔΑ | 01.04.2026 | 21:07
Γλυφάδα: Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο για να του κλέψουν το κινητό - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 20:55
Λάρισα: Σύλληψη 34χρονου για ναρκωτικά-Είχε σακούλες με κάνναβη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 20:48
Δήμος Καρδίτσας: Κλειστά σχολεία και δομές εκπαίδευσης και την Πέμπτη 2 Απριλίου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.04.2026 | 20:43
Βιολάντα: Τι δείχνει το πόρισμα του ΕΜΠ για την πολύνεκρη τραγωδία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.04.2026 | 20:38
Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στα κινητά σε Λάρισα, Μαγνησία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 10:47
Σοκ στην Καρδίτσα: Νεκρός 52χρονος με τραύμα από καραμπίνα στην περιοχή των Καμινάδων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.04.2026 | 20:16
Κακοκαιρία- Τσατραφύλλιας: Μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ώρες - Μαγνησία, Λάρισα στις περιοχές που θα πληγούν - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 10:37
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:48
Κωνσταντοπούλου για δίκη Τεμπών: «Αστυνομοκρατία» – Τα βίντεο που ανέβασε στο TikTok μέσα από την αίθουσα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:59
Διακοπή της δίκης των Τεμπών για Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου και επανάληψη 23 Απριλίου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 22:06
Κακοκαιρία Erminio: Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής - Θα επιμείνουν και την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 10:09
Ένταση από το πρωί στη δίκη Τεμπών- αστυνομικός έλεγχος και συνωστισμός για τους συγγενείς κάτω από βροχή (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 11:56
«Tο παιδί μου δίνει τεράστια μάχη με πόνους και ζει στο σκοτάδι άδικα»: Συγκινεί ο πατέρας του Γεράσιμου

















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed