ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές πηγές: Μόνο αν είστε όλοι μαζί θα συναντηθείτε με τον πρωθυπουργό
Παραπέμπουν σε Χατζηδάκη-Τσιάρα μεμονωμένα μπλόκα

«Ο πρωθυπουργός θα δεχτεί συνάντηση με τους αγρότες, μόνο εφόσον πρόκειται για εκπροσώπους του συνόλου των μπλόκων» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Με αφορμή επιστολή 18 μπλόκων και συλλόγων για απευθείας διάλογο με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «όποιοι εκπρόσωποι αγροτών το επιθυμούν μπορούν να συναντηθούν με τους κ. Χατζηδάκη και Τσιάρα, αφού εκείνοι έχουν άριστη γνώση των δεδομένων, τόσο σε επίπεδο αιτημάτων, όσο και σε επίπεδο δυνατοτήτων και λύσεων», ωστόσο γίνεται ξεκάθαρο πως το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα το περάσουν αγρότες με την προϋπόθεση να εκπροσωπούν το σύνολο του κλάδου τους, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βλέπει ξεχωριστά εκπροσώπους από κάθε μπλόκο.
Μάλιστα υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση αυτό που έχει να δώσει είναι τα μέτρα που ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα και όχι κάτι παραπάνω.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως συνολικά 18 σύλλογοι και μπλόκα ζητούν με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, διάλογο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιστολή στον Κώστα Τσιάρα για διάλογο με τον πρωθυπουργό
«7/01/2026, Θεσσαλονίκη
Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών κινητοποιήσεων από τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου.
Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, έχουν γίνει ταυτόχρονα δύο διαπιστώσεις:
1) Κατά κοινή ομολογία πλέον, έχοντας ανακοινωθεί συγκεκριμένες θέσεις και οικονομικά μεγέθη, μετά τις εξαγγελίες δημιουργούνται προϋποθέσεις έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.
2) Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα και θέματα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα, τα οποία χρήζουν επίλυσης και διευθέτησης και για τα οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις καθώς και αναφορές από πλευράς της κυβέρνησης.
Για το λόγο λοιπόν αυτό ζητάμε συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τα συναφή με το αγροτικό ζήτημα Υπουργεία.
Αναμένοντας την απάντησή σας,
Με τιμή,
ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΕΡΔΥΛΙΑ
ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ
ΝΗΣΕΛΙ
ΣΚΥΔΡΑ
ΑΙΓΙΝΙΟ Β.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κ. ΑΧΑΪΑ (ΠΑΤΡΑ)
Αγροτικοί Σύλλογοι από όλες τις περιφέρειες».
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συνέχιση των αποκλεισμών στον κόμβο της Νίκαιας αποφάσισαν οι αγρότες της περιοχής, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο μπλόκο.
Οι αγρότες του μπλόκου, αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, εκτιμώντας ότι δεν καλύπτονται τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αύριο, Πέμπτη, στις 11:00, προγραμματίζεται αποκλεισμός των σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών, με τη συμμετοχή τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Προβλέπεται προηγουμένως συγκέντρωση των αγροτών στις 10:00 το πρωί στο μπλόκο της Νίκαιας, από όπου θα κινηθούν οργανωμένα προς το σημείο.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους αγρότες, και πως από την Πέμπτη ξεκινούν κινητοποιήσεις στα Τέμπη.
Στο πλαίσιο του συντονισμού με τα υπόλοιπα μπλόκα σε πανελλαδικό επίπεδο, τέθηκε επίσης πρόταση για αποκλεισμούς εθνικών οδών και κομβικών σημείων, καθώς και παρεμβάσεις σε παρακαμπτήριους δρόμους.
Παράλληλα, συζητήθηκε η πραγματοποίηση νέας πανελλαδικής διάσκεψης το Σαββατοκύριακο, με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος για περαιτέρω κλιμάκωση κινούνται τόσο στην Καρδίτσα όσο και στο μπλόκο του Μπράλου, ενώ σε εξέλιξη είναι η συνέλευση στο άλλο ισχυρό μπλόκο, αυτό των Μαλγάρων.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega, προειδοποίησε τους αγρότες ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κοπεί η χώρα στα δύο και ότι στο μέτρο του λογικού θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις αρχές, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία, ένα σχέδιο που θα αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι και η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της, όπως το είχε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο.
Αγρότες: Τα μέτρα της κυβέρνησης
Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση εξειδίκευσε τα μέτρα για τους αγρότες.
Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων, ανακοινώθηκαν έξι βασικές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναδιανομή 160 εκατομμυρίων ευρώ από αδιάθετους πόρους, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις και η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου απευθείας στην αντλία.
Αναλυτικά οι πρωτοβουλίες για τους αγρότες:
Αναδιανομή 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης
Επέκταση της κάλυψης σταθερής τιμής στα τιμολόγια ΓΑΙΑ από τη ΔΕΗ για 2 χρόνια και μείωση της τιμής σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές
Άμεσα βήματα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για:
θέσπιση αποζημίωσης στο 100%
παρακράτηση για κάλυψη του συνόλου των αγροτών
αύξηση του ορίου αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ
ουσιαστικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση)
επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία
ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 16:14
Αναστάτωση στη Λάρισα από τηλεφώνημα φάρσα για βόμβα σε σχολικό συγκρότημα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.03.2026 | 16:08
Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας-πλαφόν 3 μηνών σε καύσιμα, τρόφιμα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.03.2026 | 14:23
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας εγκαινιάζει την Agrotica 2026 - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.03.2026 | 14:19
Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητήριου Καρδίτσας με τον ΥπΑΑΤ - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 14:14
Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη συνδετήρια πτέρυγα 115 κλινών του ΓΝΛ-Αυτοψία Περιφερειάρχη Θεσσαλίας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.03.2026 | 14:03
Ένα ανεπανάληπτο ταξίδι... - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 13:21
Στάση εργασίας από τους ειδικευόμενους στο Γενικό- εξοντώνονται από τις υπερεφημερίες (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.03.2026 | 13:05
Παρέμβαση Φαραντούρη για τα τουρκικά F-16 στα Κατεχόμενα: Ζητά κυρώσεις από Κομισιόν και ΗΠΑ
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 21:11
Λάρισα: Οι Ρομά που εμπλέκονται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχαν μέχρι και… ελικοδρόμιο! (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.03.2026 | 12:00
Δοντάς: Φέτος θα ειναι η χρονιά του βαμβακιού - πως ο πόλεμος στον κόλπο ευνοεί την αύξηση της τιμης του (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.03.2026 | 10:03
Τακούδης για αγρότες: Βροχές την επόμενη εβδομάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 19:52
Λιποθύμησε η πρόεδρος της δίκης για τα βίντεο των Τεμπών (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.03.2026 | 21:26
Βρέθηκε απαγχονισμένος 70χρονος σε χωριό της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 09:20
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.03.2026 | 09:35
Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από νταλίκα στην εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 10:09
Χρυσές λίρες, βίλες και ελικοδρόμιο: Στον ανακριτή Λάρισας σήμερα η οικογένεια Ρομά για τη μεγάλη απάτη








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed