ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένταση στον Βόρειο Ατλαντικό: Ρωσικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν δεξαμενόπλοιο της Βενεζουέλας που κυνηγούν οι ΗΠΑ
Σε μια νέα τεταμένη αναμέτρηση στη θάλασσα, η Ρωσία έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν δεξαμενόπλοιο

Σε μια νέα τεταμένη αναμέτρηση στη θάλασσα, η Ρωσία έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα και καταδιώκεται από δυνάμεις των ΗΠΑ στον Βόρειο Ατλαντικό.
Η κίνηση αυτή κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβίβασης στο δεξαμενόπλοιο, το οποίο φέρεται να έχει μακρά ιστορία μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.
Η ρωσική στρατιωτική συνοδεία του τάνκερ μετατρέπει πλέον την υπόθεση σε μια ανοιχτή δοκιμασία ισχύος στα διεθνή ύδατα.
Η πορεία του δεξαμενόπλοιου από την Καραϊβική στον Bόρειο Ατλαντικό
Το δεξαμενόπλοιο, που στο παρελθόν έφερε το όνομα Bella 1, είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στην Καραϊβική. Οι αμερικανικές Αρχές διέθεταν ένταλμα κατάσχεσης, επικαλούμενες παραβιάσεις κυρώσεων και ισχυρισμούς ότι το τάνκερ είχε μεταφέρει ακόμη και ιρανικό πετρέλαιο.
Ωστόσο, το δεξαμενόπλοιο άλλαξε αιφνιδίως πορεία, μετονομάστηκε σε Marinera και σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε νηολόγιο, πλέοντας πλέον υπό σημαία της Ρωσίας αντί εκείνης της Γουιάνας. Έκτοτε, διέσχισε τον Ατλαντικό και εθεάθη να πλέει μεταξύ Ισλανδίας και Σκωτίας σε μια περιοχή όπου οι καιρικές συνθήκες και οι μεγάλες αποστάσεις από την ξηρά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε επιχείρηση επιβίβασης στο τάνκερ.
Η πρόθεση των Αμερικανών για ρεσάλτο
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να στείλουν δυνάμεις για να επιβιβαστούν στο Marinera και ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε να κατασχέσει το δεξαμενόπλοιο αντί να το βυθίσει. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων αλλάζει τα δεδομένα της επιχείρησης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα ότι διέταξε «αποκλεισμό» όλων των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο και υπόκεινται σε κυρώσεις από και προς τη Βενεζουέλα - μια πολιτική που το Καράκας χαρακτήρισε ανοιχτά ως «κλοπή».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι χρησιμοποιεί εμπορικά πλοία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέοντας την επιβολή του αποκλεισμού με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosika-polemika-ploia-synodeyoyn-dexamenoploio-kynigoyn-ipa">Ένταση στον Βόρειο Ατλαντικό: Ρωσικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν δεξαμενόπλοιο της Βενεζουέλας που κυνηγούν οι ΗΠΑ - iefimerida.gr</a></p>
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 16:22
Ισόβια ο 22χρονος μητροκτόνος της Λάρισας για ανθρωποκτονία με δόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:35
Σήμερα και αύριο το 8ο Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 14:16
Η σταυροδοσία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ανά δήμο (Ονόματα- ψήφοι) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 13:35
«Το μήλο κάτω από τη μηλιά»: Εκδήλωση – συζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 17.03.2026 | 13:32
Δείχνει στην ΑΓΕΤ τον δρόμο της εξόδου – Ο Ο.Λ.Β. Προειδοποιεί με αποβολή από τις λιμενικές εγκαταστάσεις - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 13:27
Το «μονοπάτι των προσκυνητών» στο επίκεντρο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:22
Η Φαρκαδόνα στο επίκεντρο- Συνάντηση Κουρέτα με την Διοίκηση της ΕΒΕ Φαρκαδόνας
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 10:14
Τραγωδία: Νεκρή σε τροχαίο 27χρονη Τρικαλινή μητέρα τριών παιδιών (ΦΩΤΟ +video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 16:14
Θλίψη στη Λαμία και τα Τρίκαλα για την 27χρονη μητέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 12:41
Τακούδης: Προσοχή κίνδυνος για παγετό Κυριακή ξημερώματα σε περιοχές με δέντρα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:25
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:41
Λάρισα: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Χούπης στους Χαιρετισμούς στον Άγιο Αχίλλειο – Μήνυμα για Κύπρο και Ένοπλες Δυνάμεις - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΒΟΛΟΣ | 16.03.2026 | 10:05
Αλλαγή «σκηνικού» στη Θεσσαλία με βροχές σε Πήλιο και Βόλο – Έρχονται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed