ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λαϊκές αγορές: Απεργιακές κινητοποιήσεις από 7 Ιανουαρίου – Στο τραπέζι και αναστολή λειτουργίας των λαχαναγορών
Φορολόγηση και ηλεκτρονικό δελτίο στο επίκεντρο

Σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσει η πανελλαδική απεργία επαγγελματιών και παραγωγών που αρχίζει την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, με βασικά αιτήματα τη φορολογική μεταχείριση του κλάδου και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.
Σε κινητοποιήσεις επ’ αόριστον ο κλάδος
Οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών ανακοίνωσαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων επ’ αόριστον από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους σε μέτρα που, όπως υποστηρίζουν, αυξάνουν δυσανάλογα το λειτουργικό και φορολογικό τους βάρος.
Η κινητοποίηση αφορά στο σύνολο των λαϊκών αγορών πανελλαδικά και χαρακτηρίζεται καθολική, τόσο για επαγγελματίες όσο και για παραγωγούς.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελου Δερετζή, δεν αποκλείεται η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εφόσον δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας.
Όπως ανέφερε, εξετάζεται ακόμη και η αναστολή λειτουργίας των κεντρικών λαχαναγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς.
Φορολόγηση και ηλεκτρονικό δελτίο στο επίκεντρο
Βασικός άξονας των αντιδράσεων είναι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, τον οποίο οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν άδικο, καθώς –όπως τονίζουν– δεν αντανακλά τον εποχικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους.
Παράλληλα, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται για την υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες των λαϊκών αγορών.
Παρεμβάσεις και πολιτικές τοποθετήσεις
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικών δράσεων σε λαϊκές αγορές, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των επαγγελματιών. Δηλώσεις υπέρ των κινητοποιήσεων έκαναν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι επιδιώκουν διάλογο και όχι σύγκρουση, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο.
«Η λαϊκή αγορά δεν είναι στάσιμο εμπόριο»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, υπογράμμισε ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών διαφέρει ριζικά από το στάσιμο εμπόριο.
Όπως σημείωσε, το ισχύον θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των παραγωγών, ζητώντας προσαρμογή των μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.
Αιτήματα για ουσιαστική στήριξη
Οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, επανεξέταση της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης και άμεσες διορθώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής των ψηφιακών υποχρεώσεων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
enikos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:21
Υπέρβαση ορίων συγκέντρωσης αέριων ρύπων στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 17.01.2026 | 19:17
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε 8 χώρες της Ευρώπης επειδή δεν στηρίζουν το πλάνο του για τη Γροιλανδία - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:11
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Θεός ζητά την αγάπη της καρδιάς μας» - Λαμπρή η πανήγυρις των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:05
Σοβαρές ενστάσεις για τη Δράση μείωσης αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες θέτει ο Βασίλης Κόκκαλης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.01.2026 | 19:01
Αγρότες: Δυσπιστία για τη συνάντηση της Δευτέρας – Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 18:56
Ε.Λιακουλη : «Απαράδεκτες οι σκέψεις για κλείσιμο των ΕΛΤΑ σε Φάρσαλα και συνολικά στο νομό » - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.01.2026 | 18:14
Χιονοπτώσεις στα ορεινά του Ν.Καρδίτσας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.01.2026 | 18:00
Στην τελική ευθεία για το ραντεβού των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Σύσκεψη το απόγευμα στη Νίκαια
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 10:14
Τακούδης: Aπό αύριο αρχίζουν οι χιονοπτώσεις-Τρίτη, Τετάρτη πιο έντονες και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.01.2026 | 12:01
Τακούδης: «Κλειδώνουν» οι χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Θεσσαλίας - Τρίτη προς Τετάρτη χιόνι και μέσα στη Λάρισα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.01.2026 | 09:35
Χιόνια, βροχές και πολικό ψύχος «χτυπούν» την χώρα από σήμερα – Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.01.2026 | 11:34
Politico για ευλογιά στην Ελλάδα: Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει τα εμβόλια που προσφέρουν οι Βρυξέλλες - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 10:40
Ο Ανεστίδης ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τις ύβρεις κατά Μητσοτάκη και επιμένει ότι θα πάει στο Μαξίμου - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 10:57
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 15:23
Καιρός: Έρχεται τετραήμερο ουκρανικό ψύχος – Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και ισχυροί βοριάδες - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 11:28
Γέμισε από κόσμο και ευχές το γραφείο του δημάρχου Θανάση Μαμάκου για την ονομαστική του εορτή (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
