ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λαϊκές αγορές: Απεργιακές κινητοποιήσεις από 7 Ιανουαρίου – Στο τραπέζι και αναστολή λειτουργίας των λαχαναγορών
Φορολόγηση και ηλεκτρονικό δελτίο στο επίκεντρο

Σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσει η πανελλαδική απεργία επαγγελματιών και παραγωγών που αρχίζει την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, με βασικά αιτήματα τη φορολογική μεταχείριση του κλάδου και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.
Σε κινητοποιήσεις επ’ αόριστον ο κλάδος
Οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών ανακοίνωσαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων επ’ αόριστον από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους σε μέτρα που, όπως υποστηρίζουν, αυξάνουν δυσανάλογα το λειτουργικό και φορολογικό τους βάρος.
Η κινητοποίηση αφορά στο σύνολο των λαϊκών αγορών πανελλαδικά και χαρακτηρίζεται καθολική, τόσο για επαγγελματίες όσο και για παραγωγούς.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελου Δερετζή, δεν αποκλείεται η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εφόσον δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας.
Όπως ανέφερε, εξετάζεται ακόμη και η αναστολή λειτουργίας των κεντρικών λαχαναγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς.
Φορολόγηση και ηλεκτρονικό δελτίο στο επίκεντρο
Βασικός άξονας των αντιδράσεων είναι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, τον οποίο οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν άδικο, καθώς –όπως τονίζουν– δεν αντανακλά τον εποχικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους.
Παράλληλα, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται για την υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες των λαϊκών αγορών.
Παρεμβάσεις και πολιτικές τοποθετήσεις
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικών δράσεων σε λαϊκές αγορές, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των επαγγελματιών. Δηλώσεις υπέρ των κινητοποιήσεων έκαναν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι επιδιώκουν διάλογο και όχι σύγκρουση, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο.
«Η λαϊκή αγορά δεν είναι στάσιμο εμπόριο»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, υπογράμμισε ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών διαφέρει ριζικά από το στάσιμο εμπόριο.
Όπως σημείωσε, το ισχύον θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των παραγωγών, ζητώντας προσαρμογή των μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.
Αιτήματα για ουσιαστική στήριξη
Οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, επανεξέταση της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης και άμεσες διορθώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής των ψηφιακών υποχρεώσεων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
enikos.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.01.2026 | 12:04
Tριήμερο πένθος για τα θύματα της Βιολάντα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 11:00
Βιολάντα: Δύο από τις νεκρές βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.01.2026 | 10:45
Επαφές Φαραντούρη στη Λιβύη με Πρωθυπουργό και Υπουργό Πετρελαίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.01.2026 | 10:31
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στο Μαξίμου ο Δημ. Κουρέτας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 10:28
Βιολάντα: Πώς αλεύρι και ζάχαρη μπορούν να γίνουν εκρηκτικά μέσα σε εργοστάσια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΕΛΛΑΔΑ | 27.01.2026 | 09:57
Ζωές χαμένες στη δουλειά: «Μαύρο» ρεκόρ 20ετίας με πάνω από 200 νεκρούς το 2025 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.01.2026 | 12:04
Μετωπική στο δρόμο Λάρισας- Τρικάλων στη διασταύρωση για Δαμάσι με τρεις τραυματίες - ΛΑΡΙΣΑ | 26.01.2026 | 10:10
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 08:53
Τρίκαλα: Τρεις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα» - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 16:47
Τα πρόσωπα της τραγωδίας στη Βιολάντα, θρήνος για την Βασιλική, την Έλενα, τη Σταυρούλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 10:01
Η ιστορία της Βιολάντα μέχρι την τραγωδία στο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 09:28
Τρίκαλα: Τραγωδία στο εργοστάσιο της «Βιολάντα»: 4 νεκρές γυναίκες από τη μεγάλη φωτιά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 12:16
Βιολάντα: Στη βάρδια θα δούλευαν 50 άτομα, αλλά λόγω της χθεσινής κοπής της πίτας πήγαν μόλις 12 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.01.2026 | 09:47
Τρίκαλα: Τέσσερις εργαζόμενες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο - Ακόμη μία αγνοείται(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
