ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμετακίνητοι οι αγρότες, η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρό σχέδιο με πρόστιμα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να αναμένει από τους αγρότες να κάτσουν έστω και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν πως πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση, αφού οι αγρότες που θα κάνουν, όπως φαίνεται, Πρωτοχρονιά στους δρόμους συμπληρώνουν αισίως έναν μήνα κινητοποιήσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24.
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παίζει με «ανοιχτά χαρτιά».
Το «plan Β» για τα μπλόκα των αγροτών -Η επιβεβαίωση Χρυσοχοΐδη
Όπως έγραψε ο Γιάννης Καντέλης σε πρωινό ρεπορτάζ του στο iefimerida.gr η κυβέρνηση φαίνεται πως να προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης για τα μπλόκα των αγροτών αμέσως μετά τις γιορτές. Αυτό επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχουν σκέψεις για νέες διατάξεις στον νόμο, ως επόμενο βήμα, μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Πιστεύω ότι πραγματοποιούνται μια σειρά από παράνομες πράξεις, όπως είναι η κατάληψη του δρόμου, ο κίνδυνος που θέτουν τους υπόλοιπους πολίτες λόγω του ότι περιορίζεται ο αυτοκινητόδρομος [...]. Υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, μια σειρά από διατάξεις ή μπορεί να εκπονηθούν καινούργιες διατάξεις. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα αποφασίσει η κυβέρνηση στο επόμενο στάδιο», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Οι σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμμένουν στην άποψη πως οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση αυτή τη στιγμή θα προξενούσε περισσότερα προβλήματα και θα δυνάμωνε τις ακραίες φωνές των μπλόκων, γι’ αυτό αποφεύγουν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί τους. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι η ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι μετακινούνται αυτή την περίοδο και τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομία προκαλούν δυσαρέσκεια σε τμήματα της κοινωνίας, που χρεώνουν αδυναμία στην κυβέρνηση να χειριστεί τις κινητοποιήσεις.
Γι- αυτό, στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζουν -όπως προαναφέρθηκε- ήδη το plan Β, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση. Το βασικό μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή διοικητικού προστίμου για την παρουσία των τρακτέρ στις Εθνικές Οδούς, στα τελωνεία και το κλείσιμο των δρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, με στόχο να υπάρξει πίεση προς την πλευρά τους για να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.
Τι γίνεται με τα μπλόκα των αγροτών
Οι αγρότες αποφάσισαν χθες το επ’ αόριστον κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, μιας από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, σήμερα θα ανοίξουν σημεία των Εθνικών Οδών προς διευκόλυνση των εκδρομέων των εορτών.
Στο βασικό μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, περισσότερα από 1.500 τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα, με τους αγρότες να κλείνουν τόσο την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου όσο και παρακαμπτήριους δρόμους, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας. Παράλληλα, αγρότες από το Κιλελέρ προχώρησαν χθες σε αποκλεισμό στο ίδιο οδικό δίκτυο και κατευθύνθηκαν προς τη Νίκαια, επιδιώκοντας ενιαίο μέτωπο δράσης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, περίπου 60 μπλόκα σε όλη τη χώρα κινούνται σε κοινή γραμμή, ενώ προγραμματίστηκε για σήμερα πομπή τρακτέρ προς το κέντρο της Λάρισας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.
Ανοιχτά τα Μάλγαρα και στα δύο ρεύματα έως την Πρωτοχρονιά
Κανονικά θα διεξάγεται, τουλάχιστον έως και την Πρωτοχρονιά, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της ΠΑΘΕ, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκο των διοδίων των Μαλγάρων αποφάσισαν ότι δεν θα προβούν σε περαιτέρω αποκλεισμούς του δρόμου κατά την περίοδο των εορτών, ώστε να διευκολυνθούν οι εκδρομείς.
Στο Κάστρο Βοιωτίας, η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας παραμένει κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών. Το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη παραμένει ανοιχτό σε μία λωρίδα, μετά τα εκτεταμένα μποτιλιαρίσματα των προηγούμενων ημερών, που έφτασαν έως την Αταλάντη.
Οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινές συνελεύσεις, επαναξιολογώντας τη στάση τους, ενώ σε Θήβα και σε άλλες περιοχές επιλέγεται η μερική διευκόλυνση των οδηγών.
Ιόνια Οδός: Κλειστός ο κόμβος Αγγελοκάστρου
Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ιόνια Οδός παραμένει κλειστή στον κόμβο του Αγγελοκάστρου, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στην παλιά Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει έως την Τετάρτη, οπότε και θα ανοίξει προσωρινά λόγω της αυξημένης μετακίνησης ενόψει Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο Αγρίνιο.
Προβλήματα στα τελωνεία -Εγκλωβισμένα φορτηγά και διεθνείς επιπτώσεις
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα σύνορα. Στον Προμαχώνα, οι αγρότες προχώρησαν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό για τα φορτηγά, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Η κινητοποίηση έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί την ένταση που προκαλείται από τους εγκλωβισμένους οδηγούς.
Στους Ευζώνους, το τελωνείο έκλεισε για όλες τις κατηγορίες οχημάτων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με εξαίρεση μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Αντίστοιχα, στον Έβρο, οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα στους Κήπους και στο Ορμένιο, προχωρώντας σε αιφνίδιους και πολύωρους αποκλεισμούς φορτηγών, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου εξετάζεται το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής ακόμη και για ευπαθή προϊόντα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 09:49
Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed