ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Από ασφυξία ο θάνατος των 4 ορειβατών στα Βαρδούσια -Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση
«Πρέπει να ξεκόλλησε μεγάλο κομμάτι χιονιού...»

Ασφυκτικό θάνατο έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των 4 ορειβατών στα Βαρδούσια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν καθόλου εξωτερικές κακώσεις στις σορούς των 4 ορειβατών και η εκτίμηση για τον θάνατό τους είναι ότι καταπλακώθηκαν από μεγάλες ποσότητες χιονιού με συνέπεια να βρουν τραγικό θάνατο.
Ήδη από τις έρευνες για τον εντοπισμό των ορειβατών, ενώ ακόμη αγνοούνταν, υπήρχαν σημάδια ότι δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα και καταπλάκωσε τους τέσσερις ανθρώπους.
Μιλώντας σχετικά, ο πρόεδρος της κοινότητας του Αθανασίου Διάκου, Κώστας Μαστροκωστόπουλος, είπε ότι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια ήταν να δημιούργησαν οι ορειβάτες μόνοι τους τη χιονοστιβάδα.
«Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά επέλεξαν να ανέβουν στην κορυφή Κόρακας, στα 2.495 μ. Περίπου στα 2.200, περνώντας από ένα κομμάτι της διαδρομής, τους παρέσυρε η χιονοστιβάδα.
Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να τη δημιούργησαν (σ.σ.: τη χιονοστιβάδα) τα ίδια τα παιδιά άθελά τους. Περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο με τα βήματά τους, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε η χιονοστιβάδα από τους ίδιους ή από μια δυνατή ηχώ» ανέφερε αρχικά.
«Όταν πέφτει φρέσκο χιόνι πάνω στο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί χιονοστιβάδα, γιατί δεν έχει προλάβει το φρέσκο χιόνι να ενσωματωθεί στο παγωμένο που βρίσκεται από κάτω» εξήγησε.
Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ και ορειβατικούς οδηγούς, η χιονοστιβάδα μπορεί να προκλήθηκε ακόμη και από τον καλό καιρό, καθώς η ηλιοφάνεια και η άνοδος θερμοκρασίας ενδέχεται να έλιωσαν στρώσεις χιονιού ή πάγου, προκαλώντας την πτώση μεγάλου όγκου χιονιού.
Ένα smartwatch οδήγησε τους διασώστες στο σημείο όπου οι ορειβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο
Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς καθοδηγούμενοι από τα δεδομένα του smartwatch ενός εκ των ορειβατών, το οποίο κατέγραψε την πορεία τους και πιθανόν την ώρα θανάτου.
«Πρέπει να ξεκόλλησε μεγάλο κομμάτι χιονιού...»
Διασώστης της ΕΜΑΚ, ο οποίος βρισκόταν στην ομάδα που εντόπισε τις σορούς, μίλησε στο Mega, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται οι τέσσερις ορειβάτες να έχασαν τη ζωή τους από ασφυκτικό θάνατο.
«Το σημείο όπου εντοπίσαμε τις σορούς ήταν πολύ δύσβατο και οι καιρικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Πρέπει να ξεκόλλησε μεγάλο κομμάτι από χιόνι από τα πόδια τους και τους πήρε η χιονοστιβάδα, γιατί βρέθηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, παρασύρθηκαν για αρκετά μέτρα, πιθανότατα ζωντανοί, εγκλωβίστηκαν και ήταν χωμένοι στο χιόνι. Δεν αποκλείεται ο θάνατός τους να ήταν ασφυκτικός», ανέφερε διασώστης που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 20:29
Αύριο στις 20:30 ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ – ΟΦΗ στο Πανθεσσαλικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 20:02
Στρατηγικές συνεργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Κρήτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 19:52
Διεύθυνση κτηνιατρικής περιφέρειας Θεσσαλίας προς κτηνοτρόφους: τηρήστε τα μέτρα βιοασφάλειας κατά την κουρά - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.04.2026 | 19:44
Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν – Live η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 19:39
Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Αθανάσιο Κοντογεώργη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 14:29
Αντιπλημμυρικά έργα Βόλου στο επίκεντρο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.04.2026 | 14:07
Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις»
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.04.2026 | 09:31
Τακούδης: Θα συνεχιστούν οι βροχές στις 28 Απρίλη και ίσως πρωτομαγιά-δεν θα είναι ιδιαίτερα θερμό το καλοκαίρι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 11:55
Καβάλα πήγαν στην εκκλησιά και φέτος στους Γόννους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 21:15
Άγιος Δημήτριος: Συνελήφθη ο 20χρονος δολοφόνος του γιου του ταξιάρχου της Αστυνομίας - Ερωτική αντιζηλία το κίνητρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.04.2026 | 10:04
Για τέλη Απριλίου πάει η de minimis 35 εκατ. ευρώ στη μηδική, στις αλλαγές υπουργών κόλλησε η διαδικασία - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 12:08
Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ πήγε για τον νεκρό από το μαχαίρωμα στον Άγιο Δημήτριο χωρίς να ξέρει ότι είναι ο γιος του - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 13:03
Τιμήθηκε ο προστάτης του στρατού ξηράς Άγιος Γεώργιος στη Γενική Επιθεώρηση Στρατού (πρώην Στρατιά) στη Λάρισα. (ΦΩΤΟ+video)















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed