ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αγρότες: Ανακωχή στα μπλόκα για τα Χριστούγεννα και μετά πάλι κινητοποιήσεις
Στηρίζουν τους αγρότεςτο 80% των πολιτών

Μηνύματα μερικής ανακωχής στέλνουν αγρότες για την χριστουγεννιάτικη έξοδο χιλιάδων ταξιδιωτών. Το σκηνικό την Τρίτη ήταν εφιαλτικό. Είτε έπρεπε να περάσουν μέσα από τα μπλόκα των αγροτών είτε να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας και να μπουν σε παρακαμπτηρίους προκειμένου να φτάσουν στους προορισμούς τους, με μεγάλες καθυστερήσεις. Η μία πλευρά έριχνε τις ευθύνες στην άλλη για τη μεγάλη ταλαιπωρία.
Στηρίζουν τους αγρότες
Οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως τη στάση της αστυνομίας, γιατί θεωρούσαν ότι ενώ οι αγρότες άνοιγαν μια λωρίδα, εκείνη έδιωχνε τους ταξιδιώτες για να ρίξει λάδι στη φωτιά του κοινωνικού αυτοματισμού. Η αστυνομία επικαλούνταν λόγους ασφάλειας. Οι πολίτες όμως σε ποσοστό 80% στηρίζουν τα αιτήματα των αγροτών και τα μπλόκα όπως δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Κι αυτό μέχρι στιγμής είναι αμάχητο εξαιτίας των λαθών της κυβέρνησης.
Το ρίσκο
«Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει ούτε να ταλαιπωρηθούν, αλλά κυρίως δεν πρέπει να ρισκάρουν, κ. Υπουργέ κανένα τροχαίο σε επικίνδυνες παρακαμπτηρίους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. «Και εδώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής: τον πρώτο λόγο για την απελευθέρωση οποιουδήποτε δρόμου τον έχει η Τροχαία και η οδική ασφάλεια είναι πάντα η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» τόνισε.
Σε ανοιχτή γραμμή
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τις κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις. Η ανακωχή βέβαια αποφασίστηκε λίγο αργά. Πολλοί φοβήθηκαν την ταλαιπωρία και έμειναν σπίτι τους.
Την ίδια στιγμή, όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες στην επαρχία που περίμεναν να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους τις γιορτές μετρούνε απώλειες. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης εκτίμησε ότι το ημερήσιο κόστος φτάνει τα 31 έως 45 εκατ. ευρώ. Γίνονται πολλές ακυρώσεις και είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν όλες οι γιορτές με τα μπλόκα. Μόλις άρχισαν τα Χριστούγεννα και είναι μπροστά η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.
Κανένα φως για διάλογο
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κανένα φως για διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Οι όποιες συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις, που γίνονταν ανάμεσα σε υπουργούς και στελέχη με τους γαλάζιους συνδικαλιστές στα μπλόκα, σταμάτησαν μετά το λάθος να τους πάρει ο ΕΛΓΑ τις οφειλές πριν να κατατεθεί η βασική ενίσχυση στους λογαριασμούς τους. Αν και το πρόβλημα λύθηκε σε 8 -10 ώρες, η καχυποψία οδήγησε στα άκρα. Κόπηκαν όλες οι γραμμές επικοινωνίας. Οι αγρότες συνεχίζουν να αρνούνται το διάλογο. Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή, αλλά στέλνει το μήνυμα πως λίγα θέματα έχουν να συζητήσουν, ό,τι μπορούσε το έκανε. Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες που έχουν ανάγκη και δεν μπορεί να μεροληπτεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.
newsit.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.01.2026 | 11:01
Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στη Μυρίνη του Δήμου Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 10:49
Αγρότες: Στο τραπέζι η κλιμάκωση στα μπλόκα με 48ωρο μπλάκαουτ και κάθοδο στην Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 10:33
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 09:56
Υπέκυψε στα τραύματά του 42χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο στον δρόμο Μακρυχωρίου – Γόννων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 09:51
Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από τον Κώστα Τσιάρα – «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 09:49
Ανεβαίνει η θερμοκρασία, ξεκινούν ξανά βροχές – Με μποφόρ και καταιγίδες θα πετάξουμε τον σταυρό τα Θεοφάνεια - ΔΙΕΘΝΗ | 03.01.2026 | 09:46
Βενεζουέλα: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Καράκας – Πλήγματα σε στρατιωτική βάση με εντολή Τραμπ - ΒΟΛΟΣ | 02.01.2026 | 19:50
Ερχεται η Βραδιά των Φαναριών στην παραλία του Βόλου – Μια ευχή στον ουρανό, μια συμβολική πράξη αγάπης
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:29
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 09:25
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από το Μακρυχώρι Λάρισας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:37
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζαφάλιας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:23
Πολικό ψύχος το πρωί της Παρασκευής στην Π.Ε. Λάρισας - Που έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου! - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:19
Σκέψεις για καθοδο των τρακτέρ στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα-σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.01.2026 | 09:52
Πληρωμή για 102 εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία λόγω απώλειας εισοδήματος από την ευλογιά - ΒΟΛΟΣ | 02.01.2026 | 11:20
«Έβρεξε» πρόστιμα σε καταστήματα στον Βόλο- «Καμπάνα» 6000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.01.2026 | 19:02
Καντερές: Η πιο ψυχρή εισβολή από το 2016 παραμονή και νέο έτος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλία (video)
















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed