ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΑΔΕ: Αγρότες έγραφαν και έσβηναν χωράφια από το E9 -Στον Εισαγγελέα 50 περιπτώσεις, εξετάζονται συνολικά 3.000
Αγρότης από Ηράκλειο διέγραψε 146 αγροτεμάχια που δήλωνε ότι κατείχε στη μισή Ελλάδα, ενώ δεύτερος δήλωνε 28 «εκ παραδρομής»

Αγρότης από το Ηράκλειο διέγραψε 146 αγροτεμάχια που δήλωνε ότι κατείχε στη μισή Ελλάδα, ενώ δεύτερος δήλωνε 28 χωράφια «εκ παραδρομής» - Και οι δύο εισέπρατταν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ - Στον εισαγγελέα οι 50 πρώτες υποθέσεις, 3.000 στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ
Κινήσεις πανικού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που διαγράφουν κατά χιλιάδες τα στρέμματα που δήλωναν πως κατείχαν στη δήλωση Περιουσιολογίου (το γνωστό "Ε9 των ακινήτων" που υποβάλλεται στην εφορία) φέρνουν στο φως διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία πληρωμών του Οργανισμού των αγροτικών επιδοτήσεων.
Από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ μπήκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και απέκτησε πρόσβαση στο τι δηλώνουν και τι πληρώνονται οι αγρότες, παρατήρησε το εξής: περί τις 3.000 ιδιοκτήτες που δήλωναν στον ΟΣΔΕ ότι εκμίσθωσαν αγροτεμάχια για να εισπράττουν επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι, άρχισαν να «κατεβάζουν» από το Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Ε9, με βάση τις οποίες γίνονταν οι πληρωμές.
Εξαφάνισαν τα ακίνητα!
Αυτό το ατελείωτο «μπες – βγες» τους τελευταίους μήνες στις δηλώσεις ακινήτων που είχαν υποβάλει οι… φερόμενοι ως «ιδιοκτήτες» κινητοποίησε την ΑΑΔΕ, που απέστειλε ήδη προς διερεύνηση στον εισαγγελέα τις πρώτες 50 από αυτές τις περίπου 3.000 περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί.
Στην πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον -αν όχι στο σύνολο των υποθέσεων- το μοτίβο φαίνεται να ήταν το εξής:
- Οι δηλώσεις Ε9 «φούσκωναν» τα τελευταία χρόνια με ακίνητα που δήλωναν κατά βούληση διάφοροι επιτήδειοι. Η δήλωση Ε9 γίνεται με ευθύνη του ίδιου του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να πληρώνει ΕΝΦΙΑ -όπου όμως για τα αγροτεμάχια η επιβάρυνση είναι ουσιαστικά ασήμαντη.
- Δηλώνοντας ανέξοδα εκτάσεις, εμφάνιζαν μετά ότι τις ενοικίαζαν σε άλλους αγρότες για βόσκηση. Με βάση τις εκτάσεις πληρώνονται οι δικαιούχοι επιδοτήσεις. Δηλαδή αν δεν είχαν τόσες εκτάσεις προς ενοικίαση, δεν θα μπορούσαν να λάβουν τόσες επιδοτήσεις οι φερόμενοι ως ενοικιαστές τους.
Πιθανώς πολλοί πόνταραν και στο ότι η ταυτοποίηση των δεδομένων Ε9 των ακινήτων δεν μπορεί να διασταυρωθεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο παντού στην χώρα.
Άλλα κόλπα
Ωστόσο τα γεγονότα στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως έκαναν τη μεγάλη «χαλάστρα» σε κάποιους.
Οι διασταυρώσεις ΑΑΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ ξεσκεπάζουν ύποπτες μαζικές εγγραφές και διαγραφές αγροτεμαχίων, όπως στις εξής περιπτώσεις που ανακύπτουν στους ελέγχους της ΑΑΔΕ:
- Ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ηρακλείου, διέγραψε 146 αγροτεμάχια τα οποία είχε δηλώσει πως κατείχε. Τα κτήματά του «απλώνονταν» σε Μεσσηνία, Κορινθία, Κρήτη και Αττική. Πριν από τη διαγραφή, όλα τα αγροτεμάχια αυτά είχαν δηλωθεί πως ήταν μισθωμένα από 19 αγρότες. Αλλά τι αγρότες; Αγρότες που μέχρι τότε δεν ήταν καν αγρότες! Πρόσωπα δηλαδή που δήλωσαν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας, το ίδιο ακριβώς έτος που άρχισαν να νοικιάζονται τα κτήματα αυτά. Δια της ενοικίασης, οι μισθωτές που τα δήλωσαν στο ΟΣΔΕ εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 338.000 ευρώ.
- άλλο φυσικό πρόσωπο, επίσης κάτοικος της Κρήτης, διέγραψε 28 αγροτεμάχια τα οποία δήλωσε «εκ παραδρομής» ότι κατείχε. Πού τα δήλωνε πως τα έχει; Στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο, στη Λέσβο και στην Χίο. Όλα εκτός Κρήτης δηλαδή.
Κάποια εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για είσπραξη ενισχύσεων άνω των 240.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εμφανίζονταν να μισθώνονται σε 29 αγρότες. Κατά σύμπτωση, και οι 29 αγρότες είχαν κάνει έναρξη ως επαγγελματίες αγρότες, την χρονιά ακριβώς που ενοικίασαν τα ακίνητα και εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 679.000 ευρώ.
Ποιοι και γιατί έκαναν «delete» το 2025
Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι μια διόρθωση στο Ε9 μπορεί να είναι απολύτως νόμιμη. Εκ των πραγμάτων όμως, όταν εμφανίζεται κύμα μαζικών διαγραφών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, και μάλιστα σε περιπτώσεις όπου τα ακίνητα είχαν προηγουμένως «παίξει ρόλο» σε μισθώσεις και επιδοτήσεις, ο έλεγχος οφείλει να μπει σε βάθος, για πιθανή απόπειρα κυκλωμάτων να σβήσουν τα ίχνη τους.
Ωστόσο τα ίχνη πλέον είναι ηλεκτρονικά και δεν «σβήνουν»! Και αν το χωράφι δηλώθηκε μόνο και μόνο για να στηρίξει μια επιδότηση -χωρίς καν να ανήκει στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του- αλλά μετά «διορθώθηκε» απότομα σαν να μην υπήρξε ποτέ κτήμα του, το ερώτημα εντείνεται και επεκτείνεται: ποιος το δήλωσε, ποιος το εκμίσθωσε, ποιος το αξιοποίησε στον ΟΣΔΕ και με ποια δικαιολογητικά. Και έπεται συνέχεια…
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 21:36
Πληρώθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 δικαιούχους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 21:19
Ένας Άγγλος με ποδήλατο στην… κορυφή των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 21:13
Δήμος Λαρισαίων: Αντίθετο το Δ.Σ. σε μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Καλλιτεχνικό - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:48
Σοκ στη Ζαγορά: Αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της και πέθανε 51χρονη! - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:42
Μ. Καρυστιανού : Αναγκαία η αλλαγή έδρας της δίκης των Τεμπών – «Για το κόμμα έχει γίνει ντόρος γιατί υπάρχει φόβος» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:39
Συνάντηση για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί 2026 - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:33
Άρση απαγόρευσης κατανάλωσης νερού στην Μακρινίτσα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 20:27
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τον 55ημερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
