ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Σε επιφυλακή η Μαγνησία για την ευλογιά αιγοπροβάτων – Δύο νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Νέα κρούσματα οδηγούν σε θανάτωση κοπάδια κτηνοτρόφων σε Σούρπη και Βελεστίνο

Σε αυξημένη επιτήρηση παραμένει η Μαγνησία λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της νόσου.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου, μόλις χθες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Σούρπης και στην περιοχή του Βελεστίνου.
Αυτό σημαίνει ότι 260 ζώα συνολικά, 180 στη μία μονάδα και 80 στην άλλη, θα οδηγηθούν σε θανάτωση και κτηνοτρόφοι θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι.
Δεν είναι όμως τα μοναδικά. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επιπλέον τρία ύποπτα δείγματα, που αφορούν, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Βελεστίνου και μία στις Μικροθήβες.
Για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2024 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2025, στη Μαγνησία έχουν καταγραφεί συνολικά 138 κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων, που αφορούν 191 κτηνοτροφικές εκτροφές. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις αναφορές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται ο τοπικός κτηνοτροφικός τομέας.
Κατά την τελευταία εβδομάδα αναφοράς (12–19 Δεκεμβρίου 2025), στη Μαγνησία καταγράφηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Σούρπη και το Βελεστίνο. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί τρία ύποπτα δείγματα σε δύο μονάδες στο Βελεστίνο και σε μία ακόμη στις Μικροθήβες, τα οποία βρίσκονται υπό εργαστηριακό έλεγχο.
Ενόψει και των εορτών, οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι στη Μαγνησία δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση των μέτρων βιοασφάλειας. Οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων πραγματοποιούνται αποκλειστικά με άδεια της κτηνιατρικής αρχής και μόνο για άμεση σφαγή, όπου αυτό επιτρέπεται, με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών ελέγχων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη βιοασφάλεια των μεταφορικών μέσων και στη διακίνηση ζωοτροφών, με υποχρεωτικό καθαρισμό και απολύμανση.Τα δεδομένα για την πορεία της νόσου στη Μαγνησία επικαιροποιούνται διαρκώς και, όπως επισημαίνεται, θα συνεχίσουν να δημοσιοποιούνται προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 17:01
Δήμος Λαρισαίων: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση, αύριο το απόγευμα - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 29.12.2025 | 16:55
Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη - ΕΛΛΑΔΑ | 29.12.2025 | 16:51
Από ασφυξία ο θάνατος των 4 ορειβατών στα Βαρδούσια -Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 16:31
Απέκλεισαν την παλιά οδό Λάρισας- Βόλου στο Αχίλλειο οι αγρότες- ουρές από ΙΧ και νταλίκες (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 16:18
Να κερδίσουμε ξανά τον χαμένο χρόνο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 15:09
Έκοψαν το ρεύμα σε άπορα αδέλφια με προβλήματα υγείας στον Τύρναβο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 15:05
Μαρούδας (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας): «Κλιμάκωση σημαίνει ακόμα και blackout, θα κοπεί η Ελλάδα στα δύο» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 14:56
Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για έγκριση προϋπολογισμού (ΦΩΤΟ)
- ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 09:10
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 10:20
Με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας θα μας αποχαιρετήσει το 2025 -Τσουχτερό κρύο από σήμερα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 21:34
Τακούδης επικαιροποίηση: Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας την Τετάρτη, πολικές θερμοκρασίες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:34
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε στα 46 της η Αικατερίνη Τζουρτζιώτη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 18:34
Στάχτη οι κόποι μιας ζωής για κτηνοτρόφο από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.12.2025 | 09:17
ΟΠΕΚΕΠΕ: 17 ανύπαρκτα χωράφια φέρεται να δήλωνε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μπότας για να παίρνει επιδοτήσεις – Τι έδειξε το πόρισμ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:30
Τρίκαλα: «Δεν ήξερα πού πήγε» - Συγκινεί η μητέρα της δασκάλας που σκοτώθηκε στα Βαρδούσια
















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed