ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Σε επιφυλακή η Μαγνησία για την ευλογιά αιγοπροβάτων – Δύο νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Νέα κρούσματα οδηγούν σε θανάτωση κοπάδια κτηνοτρόφων σε Σούρπη και Βελεστίνο

Σε αυξημένη επιτήρηση παραμένει η Μαγνησία λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της νόσου.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου, μόλις χθες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Σούρπης και στην περιοχή του Βελεστίνου.
Αυτό σημαίνει ότι 260 ζώα συνολικά, 180 στη μία μονάδα και 80 στην άλλη, θα οδηγηθούν σε θανάτωση και κτηνοτρόφοι θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι.
Δεν είναι όμως τα μοναδικά. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επιπλέον τρία ύποπτα δείγματα, που αφορούν, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Βελεστίνου και μία στις Μικροθήβες.
Για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2024 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2025, στη Μαγνησία έχουν καταγραφεί συνολικά 138 κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων, που αφορούν 191 κτηνοτροφικές εκτροφές. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις αναφορές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται ο τοπικός κτηνοτροφικός τομέας.
Κατά την τελευταία εβδομάδα αναφοράς (12–19 Δεκεμβρίου 2025), στη Μαγνησία καταγράφηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Σούρπη και το Βελεστίνο. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί τρία ύποπτα δείγματα σε δύο μονάδες στο Βελεστίνο και σε μία ακόμη στις Μικροθήβες, τα οποία βρίσκονται υπό εργαστηριακό έλεγχο.
Ενόψει και των εορτών, οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι στη Μαγνησία δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση των μέτρων βιοασφάλειας. Οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων πραγματοποιούνται αποκλειστικά με άδεια της κτηνιατρικής αρχής και μόνο για άμεση σφαγή, όπου αυτό επιτρέπεται, με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών ελέγχων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη βιοασφάλεια των μεταφορικών μέσων και στη διακίνηση ζωοτροφών, με υποχρεωτικό καθαρισμό και απολύμανση.Τα δεδομένα για την πορεία της νόσου στη Μαγνησία επικαιροποιούνται διαρκώς και, όπως επισημαίνεται, θα συνεχίσουν να δημοσιοποιούνται προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 21:14
Μπλόκο Νίκαιας: Πρόταση για 48ωρο μπλακ άουτ στους δρόμους μετά τα Θεοφάνια (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 03.01.2026 | 21:11
O Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία του Μαδούρο - Με καλυμμένα μάτια και χειροπέδες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 21:08
Αγρότες: Προς γενικό «μπλακ άουτ» στους δρόμους από 7 Γενάρη και κάθοδο στην Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:26
Ημερίδα με θέμα «Δημητριακά και Υγεία του Ανθρώπου» από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:15
Εύβοια: Νεκρός 50χρονος μέσα σε κλειδωμένο υπόγειο -Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα - ΥΓΕΙΑ | 03.01.2026 | 16:10
Εκτόξευση εισαγωγών γρίπης στα νοσοκομεία - Άμεσο εμβολιασμό και μέτρα προστασίας προτείνει ο ΕΟΔΥ - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:08
Κίνηση τώρα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη Θήβα – Ταλαιπωρία στην επιστροφή των εκδρομέων
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:29
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 10:33
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 09:25
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από το Μακρυχώρι Λάρισας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:37
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζαφάλιας (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 09:51
Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από τον Κώστα Τσιάρα – «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:23
Πολικό ψύχος το πρωί της Παρασκευής στην Π.Ε. Λάρισας - Που έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.01.2026 | 11:01
Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στη Μυρίνη του Δήμου Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου
















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed