ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενδυναμώνει τους αγρότες και να κάνει την καινοτομία προσβάσιμη σε όλους
Παρέμβαση του ΓΓ ΥΠΑΑΤ Αντώνη Φιλιππή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενδυναμώνει τους αγρότες και να κάνει την καινοτομία προσβάσιμη σε όλους
Παρέμβαση του ΓΓ ΥΠΑΑΤ Αντώνη Φιλιππή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας
Τη σαφή θέση της Ελλάδας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 οφείλει να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο στήριξης των αγροτών, με έμφαση στην καινοτομία, την απλούστευση και τη βιωσιμότητα, ανέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, κ. Αντώνης Φιλιππής, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση για το μέλλον της ΚΑΠ, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι ένα εργαλείο που ενδυναμώνει τους αγρότες μας, που κάνει την καινοτομία προσβάσιμη σε όλους και που απλοποιεί την καθημερινότητά τους. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε μια ευρωπαϊκή γεωργία παραγωγική, ανθεκτική και δίκαιη - για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Και για να γίνει αυτό στην πράξη, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για δράσεις γνώσης και καινοτομίας, καθώς και ένα πλαίσιο εφαρμογής που δεν δημιουργεί πρόσθετη πολυπλοκότητα για τους δικαιούχους και τους οργανισμούς πληρωμών, ιδίως ενόψει του στενού χρονοδιαγράμματος για την εκκίνηση της νέας περιόδου».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Φιλιππής, ότι στην Ελλάδα η καινοτομία δεν μπορεί να παραμείνει θεωρητική έννοια, αλλά πρέπει να μεταφράζεται σε πρακτικά εργαλεία για τον αγρότη. Κρίσιμης σημασίας θεωρούνται, όπως σημείωσε, τα ισχυρά Συστήματα Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), η διασύνδεση έρευνας, συμβουλευτικής και παραγωγής, η κατάρτιση και η στήριξη των Επιχειρησιακών Ομάδων, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση της ανανέωσης των γενεών. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη συμπληρωματικότητας της ΚΑΠ με άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία και την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, όπως η ψηφιακή συνδεσιμότητα στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην απλούστευση, με την Ελλάδα να ζητά κανόνες σαφείς και εφαρμόσιμους, λειτουργικό πλαίσιο ελέγχων, μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη και ουσιαστική μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της διαλειτουργικότητας συστημάτων και της αξιοποίησης γεωχωρικών δεδομένων. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε, είναι σημαντική η διατήρηση των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ ως βασικού στοιχείου σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τους γεωργούς και τις διοικήσεις.

Στις ίδιες εργασίες του Συμβουλίου, συζητήθηκαν και οι κανονισμών για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2026. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαικής Επιτροπής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης. Στις συζητήσεις για την αλιευτική πολιτική από την ελληνική πλευρά υποστηρίχθηκε η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων με σεβασμό στην επιστημονική συμβουλή και στις κοινωνικές επιπτώσεις για τις αλιευτικές κοινότητες, καθώς και την ανάγκη δίκαιης αξιοποίησης πρόσθετων αλιευτικών δυνατοτήτων, ιδίως στη Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε καινοτόμες πολιτικές, που σέβονται το θαλάσσιο περιβάλλον και διασφαλίζουν το εισόδημα των αλιέων, όπως το Αμοργόραμα, που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed