ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα εποχή για την Εγνατία Οδό-Τι αλλάζει με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ
Μία νέα περίοδος ξεκινά για την Εγνατία Οδό, τον κρίσιμο οδικό άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου

Μία νέα περίοδος ξεκινά για την Εγνατία Οδό, τον κρίσιμο οδικό άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου, γεφυρώνοντας την Ευρώπη με την Ανατολή.
Έπειτα από την ολοκλήρωσή του τον Μάιο του 2009 και μια μακρά περίοδο ελλιπούς συντήρησης, ο αυτοκινητόδρομος περνά σε φάση ριζικής ανανέωσης.
Η πρόσφατη κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για 35 χρόνια στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis projects, η οποία θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αναγκαιότητα για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι επιτακτική, καθώς ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται πλέον παλαιωμένος. Ορισμένα τμήματά του, όπως σήραγγες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, χρήζουν βαριάς συντήρησης. Αυτή ακριβώς η παράμετρος «σχετίζεται με την ασφάλεια των μετακινούμενων και με το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχεται σε αυτούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος. Στόχος είναι η μετατροπή του σε έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας.
Σε πρακτικό επίπεδο, το σχέδιο προβλέπει την άμεση εφαρμογή μέτρων οδικής ασφάλειας σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου. Προτεραιότητα δίνεται στην αναβάθμιση των περίπου 60 σηράγγων, με σκοπό την πιστοποίησή τους αρχικά στην κατηγορία Ε, όπου ισχύουν περιορισμοί για τα περισσότερα επικίνδυνα φορτία, και τελικά στην κατηγορία Α, αίροντας κάθε περιορισμό. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού θα επεκταθούν στα 658 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου καθώς και στους κάθετους άξονές του. Οι οδηγοί θα πρέπει να αναμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα, καθώς οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιούνται με τον δρόμο σε λειτουργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη ασφάλεια των διελεύσεων.
Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει, εντός της πρώτης πενταετίας, την ολοκλήρωση έργων ανάταξης και αναβάθμισης ύψους άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο εκσυγχρονισμός του οδικού άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Παράλληλα, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την κατασκευή δεκαέξι Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και δώδεκα χώρων στάθμευσης και αναψυχής, ενισχύοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες. Η σύμβαση προβλέπει επίσης την πιθανή αναπροσαρμογή των διοδίων τελών. Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτείται από την καταβολή τιμήματος που εκτιμάται στα 1,269 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των εργασιών βαριάς συντήρησης κατά τη διάρκεια των 35 ετών θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 09:29
Απεργία σήμερα: Κλειστοί οι Δήμοι – Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 09:16
ΥΔΡΩ-ΝΕΣΥΘΕΡΜ: Κλήρωση δώρων μετά την επιτυχημένη «IDATOR Open Day» - ΕΛΛΑΔΑ | 16.12.2025 | 09:11
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Από πορτιέρης στη Συγγρού, βαρώνος της κοκαΐνης - Η σκοτεινή διαδρομή του «Έλληνα Εσκομπάρ» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 09:01
Ανοιχτή στον διάλογο και σε επιπλέον μέτρα η κυβέρνηση για τους αγρότες -Πιθανή η συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 00:06
Μπλόκα αγροτών: «Τα λεφτά δεν φυτρώνουν, ο διάλογος δεν σταμάτησε ποτέ» λέει η κυβέρνηση - ΛΑΡΙΣΑ | 15.12.2025 | 22:18
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Αύξηση κρουσμάτων της «σούπερ γρίπης» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.12.2025 | 20:48
Παράδοση - παραλαβή Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ελασσόνας από την περιφέρεια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.12.2025 | 20:14
Πάει για Παρασκευή η συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό-περιμένουν εξειδίκευση για να προσέλθουν σε διάλογο
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.12.2025 | 12:25
Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας: Εφυγε από τη ζωή η 58χρονη εκπαιδευτικός Ανθή Νικολούλη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.12.2025 | 16:23
Με πετρέλαιο στην αντλία, φθηνό ρεύμα και κάλυψη 100% από ΕΛΓΑ, απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών - ΛΑΡΙΣΑ | 15.12.2025 | 10:28
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλειος Ζαφείρης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.12.2025 | 10:32
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.12.2025 | 12:44
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια μετά τα Χριστούγεννα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.12.2025 | 10:21
22,6 εκατ. ευρώ στην Καρδίτσα για Μέτρο 23 και νιτρορύπανση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.12.2025 | 10:05
Σήμα κινδύνου από τον Βλοχό-κινδύνεψε με πλημμύρα και από τον Byron - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.12.2025 | 20:14
Πάει για Παρασκευή η συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό-περιμένουν εξειδίκευση για να προσέλθουν σε διάλογο
















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed