ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η Θεσσαλία στην πρωτοπορία της αγροτικής πολιτικής
Συμμετοχή στο έργο RURALPROOF

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην 2η εταιρική συνάντηση του έργου RURALPROOF (Empowering European Regionsthrough Policy Transformation: A ParadigmShift in Territorial Development) του Προγράμματος Interreg Europe που φιλοξενήθηκε στις 3 και 4Δεκεμβρίουαπό το Υπουργείο Έξυπνης Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Λετονίας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, προερχόμενοι από υπουργεία και κεντρικούς δημόσιους φορείς της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Αλβανίας, από περιφερειακές αρχές της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, καθώς και από τοπικούς αναπτυξιακούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς της Ιταλίας και της Σερβίας παρουσίασαν την πρόοδο τους στην αναλυτική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην τεχνική επισκόπηση των επιμέρους αποτελεσμάτων. Η παρουσίαση εστίασε στη συστηματική συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν τις περιφερειακές πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, στη χαρτογράφηση των θεσμικών και λειτουργικών πλαισίων που ισχύουν σε κάθε χώρα και στην αξιολόγηση των υφιστάμενων στρατηγικών, εργαλείων και παρεμβάσεων που εφαρμόζονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μεθοδολογία χαρτογράφησης πολιτικών και πρακτικών αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και στην καταγραφή των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες αναφορικά με τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Στη συνέχεια, η συνάντηση εστίασε στη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, κατά την οποία παρουσιάστηκαν πρακτικές και εργαλεία για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε εταίρος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στην περιφέρειά του. Οι παρεμβάσεις αυτές ανέδειξαν τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η γνώση και η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών στη διαμόρφωση των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, το LatvianRuralForum, ως εθνικός φορέας εκπροσώπησης των αγροτικών κοινοτήτων της Λετονίας και συντονιστής δράσεων συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης, παρουσίασε ολοκληρωμένες καλές πρακτικές αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζονται στη χώρα. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε σε παραδείγματα πρωτοβουλιών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της προσέγγισης LEADER/CLLD, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές ομάδες δράσης και οι κοινότητες συνδιαμορφώνουν περιφερειακές πολιτικές, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και υποστηρίζουν την καινοτόμο αγροτική επιχειρηματικότητα.
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με επιτόπια επίσκεψη στο Φυσικό Πάρκο Tērvete, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους προστατευόμενους φυσικούς χώρους της Λετονίας, όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα του Πάρκου ενισχύεται μέσα από την εποχική προσαρμογή των θεματικών του δραστηριοτήτων, οι οποίες ανανεώνονται ανάλογα με την περίοδο του έτους, διασφαλίζοντας σταθερή επισκεψιμότητα, ποικιλία εμπειριών για τους επισκέπτες και ισορροπημένη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Η ατζέντα της δεύτερης ημέρας τηςσυνάντησης περιελάμβανε αρχικά συνεδρίες αναφορικά με τη διαχειριστική παρακολούθηση.
Ακολούθησε επίσκεψη μελέτης στην πρώτη περιοχή, η οποία έχει αναγνωριστεί ως «Έξυπνο Χωριό» (Smart Village) στη Λετονία, όπου παρουσιάστηκε αναλυτική μελέτη περίπτωσης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης. Στο πλαίσιο της παρουσίασης υπογραμμίστηκε η κεντρική σημασία των «Έξυπνων Χωριών» για το έργο, καθώς αποτελούν εργαλείο ανάδειξης των πραγματικών αναγκών της υπαίθρου και πλατφόρμα για τη δοκιμή και υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων σε τοπικό επίπεδο.
Η μελέτη περίπτωσης ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινότητα σχεδιάζει και εφαρμόζει ψηφιακές υποδομές, συστήματα έξυπνης διαχείρισης πόρων, εργαλεία συμμετοχικής λήψης αποφάσεων και συνεργατικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, η ανάγκη για αναβάθμιση υποδομών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Παρουσιάστηκαν επίσης πρακτικά παραδείγματα αγροτικής επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και η Καλή Πρακτική MītavasČiekurs, όπου το κουκουνάρι αξιοποιείται ως τοπικός φυσικός πόρος και πρώτη ύλη για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα παραδείγματα αυτά ανέδειξαν την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, την εφαρμογή σύγχρονων και βιώσιμων παραγωγικών προσεγγίσεων και τη δημιουργική συμβολή των κατοίκων στην ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα συμμετέχει σε ευρωπαϊκές δράσεις και υλοποιεί έργα, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης με στόχο τη μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα υγείας.
Το έργο RURALPROOF υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Europe και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το ΕΤΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Πρωτοβουλιών στο τηλέφωνο 2413506239,359 και στην ιστοσελίδα του έργου https://www.interregeurope.eu/ruralproof
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 16:22
Ισόβια ο 22χρονος μητροκτόνος της Λάρισας για ανθρωποκτονία με δόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:35
Σήμερα και αύριο το 8ο Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 14:16
Η σταυροδοσία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ανά δήμο (Ονόματα- ψήφοι) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 13:35
«Το μήλο κάτω από τη μηλιά»: Εκδήλωση – συζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 17.03.2026 | 13:32
Δείχνει στην ΑΓΕΤ τον δρόμο της εξόδου – Ο Ο.Λ.Β. Προειδοποιεί με αποβολή από τις λιμενικές εγκαταστάσεις - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 13:27
Το «μονοπάτι των προσκυνητών» στο επίκεντρο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:22
Η Φαρκαδόνα στο επίκεντρο- Συνάντηση Κουρέτα με την Διοίκηση της ΕΒΕ Φαρκαδόνας
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 10:14
Τραγωδία: Νεκρή σε τροχαίο 27χρονη Τρικαλινή μητέρα τριών παιδιών (ΦΩΤΟ +video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 16:14
Θλίψη στη Λαμία και τα Τρίκαλα για την 27χρονη μητέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 12:41
Τακούδης: Προσοχή κίνδυνος για παγετό Κυριακή ξημερώματα σε περιοχές με δέντρα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:25
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:41
Λάρισα: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Χούπης στους Χαιρετισμούς στον Άγιο Αχίλλειο – Μήνυμα για Κύπρο και Ένοπλες Δυνάμεις - ΒΟΛΟΣ | 16.03.2026 | 10:05
Αλλαγή «σκηνικού» στη Θεσσαλία με βροχές σε Πήλιο και Βόλο – Έρχονται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.03.2026 | 17:07
Οι 5 ευρωπαϊκές χώρες που λένε «όχι» στον Τραμπ για βοήθεια στα Στενά του Ορμούζ- η Ελλάδα ανάμεσά τους












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed