ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έξι βουλευτές της ΝΔ κατά ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλουν αποκλεισμό αγροτών από τις πληρωμές για το Μέτρο 23
«Δεν πληρώθηκαν όσοι ελέγχονται» απαντά το υπουργείο

Επίθεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπολύουν έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πληρωμές στους αγρότες για το Μέτρο 23 κάνοντας λόγο για αποκλεισμούς δικαιούχων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόδωρος Καράογλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης και Ιωάννης Γιώργος, επισημαίνεται ότι «παρά το σήμα κινδύνου, που εκπέμψαμε με αφορμή την συμπληρωματική πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δυστυχώς, όπως φαίνεται, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά και εκ των υστέρων, φίλτρα ελέγχου και αντιπαραβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος για πληρωμή αποζημίωσης με έτος αναφοράς το 2024».
Όπως λένε, ως αποτέλεσμα, «χιλιάδες παραγωγοί Παραδεκτών Αιτήσεων Στήριξης του Μέτρου 23 με βούλα και υπογραφή της Γενικής Γραμματέως Ενωσιακών Πόρων (30/10/25), βρίσκονται σήμερα εκτός πληρωμής και από τα 178.507.863,52 εκ. Ευρώ του Μ23 να μοιράζονται τελικά 157.466.387,8 εκ. Ευρώ».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι δικαιούχοι δεν είδαν πληρωμές, είναι όσοι βρίσκονται σε έλεγχο. «Όσοι είναι στο Μέτρο23 θα πληρωθούν έως το τέλος του μήνα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση των έξι βουλευτών της ΝΔ:
Να αρθεί ο άδικος και καταχρηστικός αποκλεισμός των δικαιούχων του Μ23
Η χθεσινή πληρωμή του πολυαναμενόμενου, άκρως αναγκαίου Μ23 οδήγησε δυστυχώς σε αίολους, καταχρηστικούς και άδικους αποκλεισμούς δικαιούχων αγροτών.
Παρά το σήμα κινδύνου, που εκπέμψαμε με αφορμή την συμπληρωματική πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δυστυχώς, όπως φαίνεται, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά και εκ των υστέρων, φίλτρα ελέγχου και αντιπαραβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος για πληρωμή αποζημίωσης με έτος αναφοράς το 2024.
Αποτέλεσμα, χιλιάδες παραγωγοί Παραδεκτών Αιτήσεων Στήριξης του Μέτρου 23 με βούλα και υπογραφή της Γενικής Γραμματέως Ενωσιακών Πόρων (30/10/25), να βρίσκονται σήμερα εκτός πληρωμής και από τα 178.507.863,52 εκ. Ευρώ του Μ23 να μοιράζονται τελικά 157.466.387,8 εκ. Ευρώ.
Τα 21.041.475,72 εκ. Ευρώ, που υπολείπονται, δηλαδή το 12% του προϋπολογισμού του Μ23, στερούνται δυστυχώς από πραγματικούς παραγωγούς, που σε όλες τις προηγούμενες πληρωμές του 2024 (προκαταβολή βασικής, εξόφληση βασικής, αναδιανεμητική, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες) «είχαν συμμορφωθεί ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι των ενωσιακών διατάξεων» και είχαν πληρωθεί κανονικότατα!
Επειδή δεν νοείται οι νέες, αυστηρότερες, διοικητικές υποχρεώσεις του ΟΣΔΕ 2025, περί υποχρεωτικής αναγραφής ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ (στις οποίες συμμορφώθηκαν οι παραγωγοί το 2025, όταν δηλαδή τους ζητήθηκε) να ισχύουν αναδρομικά για το ΟΣΔΕ 2024 (έτος αναφοράς για το Μ23) σε βάρος του διοικούμενου.
Επειδή με την από 06/06/2025 Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ, με την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο εφαρμογής του Μ23, δεν προβλέπεται πουθενά στα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 5 τέτοιο φίλτρο πληρωμής.
Επειδή τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει ούτε από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Μ23 της 10/06/25
Επειδή τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει:
Ούτε από την πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης στις 12/06/2025
Ούτε από την δεύτερη τροποποίηση της πρόσκλησης στις 13/06/25
Ούτε και από την τρίτη τροποποίηση της πρόσκλησης στις 27/06/2025
Αντιθέτως,
Επειδή στην τρίτη τροποποίηση ρητά αναφέρεται ότι κάθε διοικητικός, διασταυρωτικός έλεγχος με τα υπόλοιπα συστήματα πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται έως 30/06/25
Και κυρίως επειδή στις 30/10/2025 με απόφαση της Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών οι σημερινοί αποκλεισμένοι, ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ με ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ και ΑΙΟΛΑ ΝΟΜΙΚΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ και ΤΕΧΝΙΚΑ κριτήρια να αποκλείονται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, πραγματικοί δικαιούχοι από μια εισοδηματική ενίσχυση αντισταθμίσματος απώλειας εισοδήματος από φυσικές καταστροφές του 2024.
Επειδή δεν νοείται το κράτος να αμφισβητεί τις δικές του πράξεις και να αυτοαναιρείται.
Καλούμε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην αποδέσμευση των Δικαιούχων του προγράμματος εφαρμόζοντας το Νόμο και μόνο!
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ βουλευτής Σερρών ΝΔ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ βουλευτής Καβάλας ΝΔ
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ βουλευτής Δράμας ΝΔ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ βουλευτής Καβάλας ΝΔ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ
protothema.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.05.2026 | 00:41
Απόγνωση σε Ημαθία και Πέλλα: Παραμορφώνονται οι καρποί και ξεραίνονται τα δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:32
Ανοίγει ξανά ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο -συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:01
Χειμώνας και την Κυριακή, με ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία -Πότε αλλάζει το σκηνικό και φτιάχνει ο καιρός - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 21:51
Αγωνία για βρέφος στη Σκόπελο: Πιθανότατα ήπιε ποντικοφάρμακο -Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Βόλου, έγινε πλύση στομάχου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 21:46
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καινοτομεί στο πεδίο των εξαρτήσεων με πιλοτικό πρόγραμμα αυτοβοήθειας σε συνεργασία με το ΑΠΘ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 21:28
Παντέρμη Θεσσαλία… ένα δυσάρεστο μήνυμα ακολουθεί. - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 21:10
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια: Από «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά σε πρόβα καλοκαιριού, ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία από την Τρίτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 20:03
Δημ. Κουρέτας: Πρόγραμμα απασχόλησης 2.182 ανέργων στη Θεσσαλία - η συμβολή της περιφέρειας
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 19:38
Με πέναλτι ανακάλυψη στις καθυστερήσεις η ΑΕΛ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις στις Σέρρες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:35
Μάιο η de minimis στη μηδική, παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ έχει η ΑΑΔΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 12:45
Αντιστάθμισμα στις καταστροφές του «Daniel» με 2.180 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 09:37
Ματαιώνεται λόγω καιρού ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς με ΛΕΠΑ στις Αλυκές











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed