ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι κόκκινες γραμμές Μαξίμου σε αγρότες και η διαπραγμάτευση των Χριστουγέννων
«Να ανταποκριθούν στο διάλογο»

Στην Κυβέρνηση παραδέχονται πως όσο και αν συμπιέσουν το χρόνο, οι πληρωμές των αγροτών, πολύ πριν από τη Πρωτοχρονιά δύσκολα θα έχουν ολοκληρωθεί. Με αυτή τη συνθήκη, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται και σειρά άλλων μέτρων, ώστε να τα έχει στη φαρέτρα της την ώρα της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται χρονικά, κοντά στα Χριστούγεννα.
Με στόχο να αντιμετωπίσει τις επόμενες τέσσερις δύσκολες εβδομάδες η Κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την επέκταση για ένα έτος, του φθηνού αγροτικού ρεύματος ή την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο στην αντλία. Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο πάντως να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θέτει δύο ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Πρώτον η χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων να μην είναι κομμένη στα δύο και από την άλλη πως δεν πρόκειται να δώσει χρήματα τα οποία δεν έχει.
«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, είμαστε ανοιχτοί σε παραπάνω προτάσεις. Αλλά το να πούμε ότι θα δώσουμε πράγματα από λεφτά που δεν υπάρχουν, δεν θα το κάνουμε».
«Να ανταποκριθούν στο διάλογο»
Κυβερνητικά στελέχη λένε στο CNN Greece πως «διάθεση συνεννόησης υπάρχει, αναμένουμε ανταπόκριση. Η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή».
Όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση, γαλάζια στελέχη και Υπουργοί έχουν συναντηθεί με πολλούς φορείς και συλλόγους και είναι εδώ για να δουν με σοβαρότητα και ρεαλισμό ποια ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποια είναι τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.
«Είμαστε η Κυβέρνηση που έχει βρει λύση για δέκα χρόνια για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα και για έναν μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Η Κυβέρνηση μείωσε τους φόρους και για τους αγρότες και τον φόρο εισοδήματος, παραπάνω από ότι στο μισό, μείωσε τον ΦΠΑ ικανοποιώντας πολύ σημαντικά αιτήματα των αγροτών σε αγροτικά μηχανήματα, λιπάσματα, ζωοτροφές. Εχει δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα αρδευτικά των αγροτών. Συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά το να πούμε ότι θα δώσουμε πράγματα από λεφτά που δεν υπάρχουν, δεν θα το κάνουμε» σημειώνεται.
Γιατί ακυρώθηκε το ραντεβού αγροτών – Χατζηδάκη
Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Κώστα Τσιάρα με εκπροσώπους των αγροτών Κρήτης, που είχε καθοριστεί για την Παρασκευή.
Ο λόγος; Σε αντίθεση με όλες τις άλλες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν αυτή τη φορά στη συνάντηση να συμμετέχουν και όλοι οι βουλευτές τους νησιού.
Σύμφωνα με συνεργάτες του αντιπροέδρου, Κωστή Χατζηδάκη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συζήτηση με πολιτικό και κομματικό χρώμα και όχι σε παράθεση και εξέταση των αιτημάτων των αγροτών όπως έγινε τις προηγούμενες φορές.
Όπως σημειώνουν δε, διάλογος μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών, γίνεται συνεχώς τόσο στη Βουλή όσο και στα μέσα ενημέρωσης.
Συνεργάτες του Κ. Χατζηδάκη σημειώνουν πως ο κ. Τσιάρας συναντά εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα όλους τους τελευταίους μήνες. Ο δε κ. Χατζηδάκης έχει συναντήσει τη διοίκηση της ΕΘΕΑΣ, εκπροσώπους του Παναγροτικού Συλλαλητηρίου, αλλά και εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης χωρίς παρουσία βουλευτών ή μέσων ενημέρωσης. Αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πόρτα της κυβέρνησης είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες.
Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών
Η Κυβέρνηση τρέχει την ίδια ώρα για να προλάβει όσες περισσότερες πληρωμές γίνεται μέσα στο Δεκέμβριο. Έως τις 31 Δεκεμβρίου ο στόχος είναι να πληρωθεί το Μέτρο 23, η βιολογική κτηνοτροφία 2024, οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων 2024, το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης του 2025, η ενίσχυση βοσκών 5 νομών, η αναδιανεμητική ενίσχυση 2025 < 17 εκτάρια, οι γεωργοί νεαρής ηλικίας (YOUNG), Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές 2025, οι πληρωμές για βιολογικές πρακτικές και μεθόδους στη γεωργία 2024 (ΣΣΚΑΠ), το Κομφούζιο 2024, η βιολογική γεωργία 2024 (ΠΑΑ) ΠΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και οι πληρωμές για την ευζωία χοίρων και τη δάσωση.
Πηγή: cnn.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 12:13
Επιτυχημένο το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου (φωτ.) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.12.2025 | 11:55
Αγρότες: Πάνω από 6.000 τρακτέρ στους δρόμους και 14 μπλόκα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.12.2025 | 11:49
Ποιά Χριστούγεννα, ούτε το Πάσχα δεν φεύγουν οι αγρότες αν δεν λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 10:08
Στα μπλόκα Λάρισας και Καρδίτσας το Σαββατοκύριακο ο Δημήτρης Κουτσούμπας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 10:02
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.12.2025 | 09:56
Κακοκαιρία Byron: Μπαράζ 112 σε Λάρισα, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Καρδίτσα -Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Αττική, χάος στον Κηφισό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.12.2025 | 09:41
Οι κόκκινες γραμμές Μαξίμου σε αγρότες και η διαπραγμάτευση των Χριστουγέννων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.12.2025 | 09:36
Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω «κόκκινης προειδοποίησης» για έντονα καιρικά φαινόμενα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.12.2025 | 08:58
Εξηγήσεις ΥΠΑΑΤ για την πληρωμή της Βασικής – Τι λέει για τη μείωση στην προκαταβολή, τα ελεγχόμενα ΑΦΜ, τις ενστάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 04.12.2025 | 12:34
Με τρακτερ έξω από τα δικαστήρια οι αγρότες για συμπαράσταση στους συλληφθέντες (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.12.2025 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.12.2025 | 22:51
ΟΠΕΚΕΠΕ - Κωνσταντοπούλου: Αρμέγετε το ελληνικό δημόσιο - Μαγειρίας: Μόνο τα πρόβατά μου αρμέγω (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 09:32
Θλίψη για τον θάνατο 59χρονης Λαρισαίας - ΛΑΡΙΣΑ | 04.12.2025 | 14:11
Νέες δυνάμεις 70 τρακτερ στο μπλόκο της Νίκαιας από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Αγροτών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.12.2025 | 08:12
Χωρίς προβλήματα προς το παρόν η Θεσσαλία από την κακοκαιρία Βyron-κλειστά σήμερα τα σχολεία στη Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 04.12.2025 | 11:17
Με λαμπρότητα ο εορτασμός της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο Μπουγά στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video)














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed