ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η αλήθεια για το ρόλο των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η αλήθεια για το ρόλο των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών
Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που λανθασμένα και αβάσιμα επιχειρούν να συνδέουν την καθυστέρηση πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων με την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου του υπο-Μέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα-Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών επισημαίνει για την αποκατάσταση της αλήθειας τα εξής:
Στο πλαίσιο των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΓΠ, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμπεριλάβουν ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ). Σε αντίθεση με υπόλοιπα κράτη μέλη, όπου ΣΠΣΓΕ εφαρμόζεται από το 2008, στη χώρα μας το πλαίσιο εφαρμογής δημοσιεύθηκε το 2018, η πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων (ΓΣ) και των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ) ολοκληρώθηκε το 2020 και 2021 αντίστοιχα, ενώ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπο-Μέτρου 2.1 δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Το φυσικό αντικείμενο του υπο-Μέτρου 2.1 υλοποιήθηκε από τους ΦΠΓΣ από το Μάϊο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2025 και συμμετείχαν περίπου 750 πιστοποιημένοι ΓΣ. Το υπο-Μέτρο είναι ενταγμένο στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, δεν σχετίζεται με τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων και έχει απορροφηθεί ποσοστό μικρότερο του 50% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Όλες οι μέχρι σήμερα πληρωμές έχουν γίνει με τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων πληρωμής, συνοδευόμενων από όλα τα υποχρεωτικά τεκμήρια και παραδοτέα, και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους της Ειδικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Οι γεωργικές συμβουλές παρέχονται αποκλειστικά από πιστοποιημένους ΓΣ (Γεωπόνους, Κτηνιάτρους, Δασολόγους, Γεωλόγους, Οικονομολόγους κ.α.), οι οποίοι διαθέτουν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα και είναι αμερόληπτοι, χωρίς σύγκρουση εμπορικών συμφερόντων. Το μητρώο των 3.347 πιστοποιημένων ΓΣ (Φυσικά Πρόσωπα) και 97 ΦΠΓΣ (Νομικά Πρόσωπα) τηρείται, επικαιροποιείται και ελέγχεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι συμβουλές δεν συμπεριλαμβάνουν τη χορήγηση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή υπηρεσίες υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας/εκτροφής και δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να συγχέονται με αυτές τις διαδικασίες.
Οι γεωργοί μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε εθελοντική βάση και να λαμβάνουν συμβουλές χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με στόχους τη συμμόρφωσή τους με τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης, την εφαρμογή ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών πρακτικών, την αύξηση της παραγωγής και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. Οι γεωργικές συμβουλές έχουν οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση και παρέχουν επικαιροποιημένες τεχνολογικές και επιστημονικές πληροφορίες.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών είναι μέλος της επιτροπής AKIS (Σύστημα Αγροτικής Γνώσης και Καινοτομίας) και έχει εκ του καταστατικού του ως κύριο σκοπό τη βελτίωση, ανάπτυξη και προβολή του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων. Προς τη κατεύθυνση αυτή ο σύλλογος είναι και θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης του Εθνικού Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
[email protected] http://farm-advisors.gr
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών

- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 23:15
Τέμπη: 24ωρη απεργία σιδηροδρομικών στις 23 Μαρτίου με φόντο την έναρξη της δίκης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 21:50
Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 20:03
Εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 19:53
Κουρέτας: «Συνειδητή επιλογή για μας η επένδυση στον πολιτισμό» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 19:44
«Από το Γράμμο στην Τασκένδη» – Εκδήλωση στο Μουσείο Αντίστασης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 19:14
Διαμαρτυρία υγειονομικών στο Νοσοκομείο Βόλου για μισθούς, προσλήψεις και ωράρια (video) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 19:11
Ημέρα Καριέρας: Γέφυρα με την αγορά εργασίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2026 | 08:53
Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 09:01
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 13:05
Καταγγελίες συγγενών στη δίκη για τα βίντεο για συγκάλυψη-ζητούν αναβολή της κύριας δίκης που ξεκινά τη Δευτέρα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 09:12
Βόλος: Απατεώνας Ρομά από Φάρσαλα παρίστανε τον γιατρό - Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 10:47
Το κακό έχει παραγίνει στον κάμπο της Καρδίτσας: Εκτεταμένες ζημιές σε παρόχθια στο Πέτρινο από τους «κυνηγούς» χαλκού (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 21:50
Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας (video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed