ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το μοναδικό αεροπλάνο στον κόσμο που «προσγειώθηκε» σε ταράτσα βρισκόταν στην Ελλάδα -Η απίστευτη ιστορία του «Καφέ Αεροπλάνο
STORIES

Πριν από μερικά χρόνια το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο συνδυάστηκε επιτυχημένα με την αγάπη των Ελλήνων για τον καφέ, δημιουργώντας έναν χώρο που κάποτε αποτελούσε τοπόσημο της Εθνικής Οδού.
Όσοι δεν έχουν δει έστω και μια φωτογραφία του «Καφέ Αεροπλάνο» στο Αιγίνιο Πιερίας, στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, αδυνατούν να πιστέψουν την κυριολεξία που κρύβεται μέσα στην ονομασία του.
Ειδικότερα, στην ταράτσα μιας οικοδομής, πράγματι, δέσποζε ένα αεροσκάφος όπου οι περαστικοί μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους. Όχι, το αεροπλάνο δεν «έπεσε» από τους αιθέρες στην ταράτσα της οικοδομής.
Αλλά συναρμολογήθηκε μετά από 4 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, από τον κ. Ιωαννίδη, ιδιοκτήτη του καφέ και εμπνευστή αυτής της ανατρεπτικής ιδέας ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων. Το 1980, μαζί με τη γυναίκα του, απέκτησαν από δημοπρασία μία σχεδόν κατεστραμμένη ντακότα DC-3 σε κομμάτια, την οποία άρχισαν αμέσως να συναρμολογούν, διαθέτοντας πολύ χρόνο και χρήμα.

«Το αεροσκάφος είναι μήκους 15 μέτρων, με άνοιγμα φτερών 25 μέτρα και βάρος 9 τόνους» είχε αναφέρει στην εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3 ο γιος του ζευγαριού ιδιοκτητών του «Καφέ Αεροπλάνο», Γιώργος Ιωαννίδης, αποκαλύπτοντας ότι για να ανέβει η ντακότα στην οροφή του καφέ επιστρατεύτηκαν δύο γερανοφόρα.
«Το μαγαζί όταν πρωτοάνοιξε είχε πάρα πολλή κίνηση. Έγινε γνωστό λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Όλη η οικογένεια δούλευε στο μαγαζί, με τους πελάτες σε καθημερινή βάση να ήταν τουλάχιστον 200».
Καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση της δημοφιλίας του «Καφέ Αεροπλάνο» διαδραμάτισε το γεγονός ότι ήταν ορατό από την Εθνική Οδό, με πολλούς να κάνουν μάλιστα… αναστροφή και να το επισκέπτονται προκειμένου να διαλευκάνουν πώς βρέθηκε εκεί αυτό το αεροπλάνο.
Στο εσωτερικό του αεροπλάνου υπήρχαν 44 τραπεζοκαθίσματα, και κάποια επιπλέον στο πιλοτήριο το οποίο προτιμούσαν και οι περισσότεροι πελάτες λόγω της θέας που πρόσφερε.
«Περισσότερο χάρηκαν τα μικρά παιδιά, τα οποία τράβαγαν τους γονείς, ζητώντας τους να πάνε να δουν το αεροπλάνο», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ιωαννίδη.
Το 2010 οι ιδιοκτήτες διέθεσαν το «Καφέ Αεροπλάνο», όπως και το αγροτεμάχιο στο οποίο βρισκόταν, προς πώληση, μιας και προϊόντος του χρόνου η περιέργεια για το πώς βρέθηκε αυτό το αεροσκάφος στην ταράτσα εξασθένισε.
Πάντως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναβίωσής του, με το περίφημο αεροπλάνο να βρίσκεται ακόμη πάνω στην ταράτσα του θρυλικού καφέ, σαπίζοντας παρατημένο.
carandmotor.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.05.2026 | 23:15
Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός με 92-85 νίκησε στον τελικό τη Ρεάλ - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 21:02
Ένωση Φυσικών Λάρισας: Από το 2027 στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τμήματα Φυσικής - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 20:54
Καιρός: Ξαφνική μπόρα «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη - Πλημμύρισαν δρόμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 20:42
Οικογενειακό δράμα στη Θεσσαλονίκη: Πώς σκότωσε ο 30χρονος τον 67χρονο πατέρα του, τα ευρήματα στο σπίτι του φονικού - ΔΙΕΘΝΗ | 24.05.2026 | 20:31
Κατ- αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τεχεράνη, αλλά και εκκρεμή ζητήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 20:16
Τεράστια λίμνη τα χωράφια του Πλατυκάμπου από το μπουρίνι και μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 19:58
Θεσσαλονίκη: 30χρονος ομολόγησε ότι σκότωσε τον πατέρα του μετά από καβγά - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 19:41
Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.: Μόλις 5 θέσεις Ιατρών στο Γ.Ν. Λάρισας προβλέπει η νέα προκήρυξη παρά τα 35 κενά
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 20:16
Τεράστια λίμνη τα χωράφια του Πλατυκάμπου από το μπουρίνι και μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 17:18
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο Νικόλαος Μπότας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2026 | 17:56
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Kατέρρευσε 46χρονος δρομέας κατά τη διάρκεια του 9ου Πλαστήριου Δρόμου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2026 | 18:00
Νεκρός στη Θεσσαλονίκη 30χρονος Καρδιτσιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 17:15
Απέτυχε η δωρεάν χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων στη Λάρισα – Ο Δήμος θα τα επαναφέρει με χρέωση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 19:33 | video
Σφοδρή χαλαζόπτωση το μεσημέρι στον Τύρναβο προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (ΦΩΤΟ+videο) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:03
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή






























![Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο]](include/docs/00500189520_1b.jpg)













Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed