ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» στις φθηνές αγορές από Temu και Shein -Πώς οι κινεζικοί γίγαντες «εθίζουν» την Ευρώπη
Πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein έχουν πλέον εδραιωθεί για τα καλά στις αγορές της ΕΕ, σαρώνοντας τον ανταγωνισμό

Πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein έχουν πλέον εδραιωθεί για τα καλά στις αγορές της ΕΕ, σαρώνοντας τον ανταγωνισμό με τιμές που συχνά αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού.
Η επέλασή τους δεν έχει αλλάξει απλώς τις καταναλωτικές συνήθειες. Έχει γονατίσει εκατομμύρια μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε έναν αγώνα που μοιάζει εκ των πραγμάτων άνισος. Καθώς οι παραγγελίες από αυτές τις πλατφόρμες πολλαπλασιάζονται και οι επιχειρήσεις παλεύουν για επιβίωση, το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις που ξεπερνούν το εμπορικό επίπεδο, θέτοντας κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς.
«Ναι» σε δασμούς μικρών δεμάτων από κινεζικούς γίγαντες
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες το πράσινο φως για την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς στα μικροδέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ που εισάγονται στην Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί στροφή στη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη μαζική ροή προϊόντων χαμηλού κόστους κυρίως από την Κίνα, τα οποία κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά μέσω πλατφορμών όπως η Temu και η Shein, συχνά χωρίς να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε προτείνει το μέτρο ήδη από τον Φεβρουάριο, με αρχικό ορίζοντα εφαρμογής τα μέσα του 2028, στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης της τελωνειακής ένωσης που θα εναρμονίσει διαδικασίες και δεδομένα μεταξύ των κρατών-μελών. Ωστόσο, η πίεση από τις ίδιες τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή οδήγησε στην απόφαση να επισπευσθεί σημαντικά η διαδικασία: το νέο καθεστώς δασμολόγησης αναμένεται πλέον να τεθεί σε ισχύ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2026, μέσω ενός μεταβατικού συστήματος που θα εγκριθεί επισήμως στο επερχόμενο Ecofin στις 12 Δεκεμβρίου.
Υπέρ του εν λόγω μέτρου έχει ταχθεί και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες προσερχόμενος στη σύνοδο του Ecofin στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Παράλληλα με τους δασμούς, προβλέπεται και η επιβολή εξόδων διεκπεραίωσης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην ΕΕ. Αν και το ακριβές ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί, οι Βρυξέλλες έχουν εισηγηθεί χρέωση 2 ευρώ ανά δέμα, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί προς τα τέλη του 2026.
Πώς Shein, Temu και άλλες πλατφόρμες «εθίζουν» την Ευρώπη
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Γκασάν Πολ Γιακούμπ (Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας και Στρατηγικής στο EDHEC Business School) και Λουίκ Πλε (Καθηγητής και Διευθυντής Παιδαγωγικού Έργου στο IÉSEG School of Management), σε άρθρο τους στον ιστότοπο The Conversation, η επιρροή αυτών των πλατφορμών στην Ευρώπη δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι ψυχολογική, τεχνολογική και ηθική.
Αλγόριθμοι που καθοδηγούν τη συμπεριφορά
Οι δύο ερευνητές εξηγούν ότι η εντυπωσιακή αύξηση της απήχησης πλατφορμών, όπως η Temu και η Shein, δεν οφείλεται μόνο στις χαμηλές τιμές. Ο πραγματικός μοχλός είναι η βαθιά αλγοριθμική μηχανική που αξιοποιεί τα δεδομένα των χρηστών σε πρωτοφανή κλίμακα. Όπως εξηγούν, οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύουν συνεχώς τη συμπεριφορά των επισκεπτών τους, να προβλέπουν ποιος είναι πιθανό να αγοράσει και να παρουσιάζουν σε κάθε χρήστη μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία.
Αυτή η υπερεξατομίκευση, όπως τονίζουν οι Γιακούμπ και Πλε, δεν είναι ουδέτερη. Στόχος της είναι να «δημιουργεί ανάγκες πριν ακόμη υπάρξουν», ενισχύοντας αισθήματα έλλειψης, επείγοντος και φόβου απώλειας. Ο χρήστης παρασύρεται σε έναν φαύλο κύκλο προτάσεων που προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο με βάση κάθε του κλικ.
Η παιγνιοποίηση ως εργαλείο εξάρτησης
Μία ακόμη πρακτική που επηρεάζει βαθιά την ευρωπαϊκή αγορά είναι η ενσωμάτωση μηχανισμών παιχνιδιού. Τροχοί τύχης, αντίστροφες μετρήσεις, εικονικά δώρα και πόντοι επιβράβευσης δημιουργούν ένα περιβάλλον που θυμίζει εφαρμογή τυχερών παιχνιδιών αντί για πλατφόρμα αγορών. Όπως επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, τέτοιοι μηχανισμοί δεν αξιοποιούνται απλώς για να διασκεδάσουν τον χρήστη. Αξιοποιούνται για να τον κρατήσουν «κολλημένο» στην εφαρμογή και να ενισχύσουν τα χημικά μοτίβα ανταμοιβής του εγκεφάλου, πολλές φορές χωρίς ο χρήστης να αντιλαμβάνεται την επίδραση που έχουν επάνω του.
«Κάθε χρήστης βλέπει έναν άλλο κόσμο»
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε αυτές τις εταιρείες να παρακολουθούν τόσο τα δικά τους κανάλια όσο και τις γενικότερες τάσεις στο διαδίκτυο, από αναζητήσεις μέχρι social media. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε πελάτης βλέπει ουσιαστικά ένα διαφορετικό ηλεκτρονικό κατάστημα, απόλυτα προσαρμοσμένο στον χαρακτήρα του.
Φοράει κανείς παρορμητικά χρώματα; Θα δει περισσότερα τολμηρά σχέδια. Αποφεύγει τις υψηλές τιμές; Θα του εμφανιστούν πιο έντονες εκπτώσεις. Η πλατφόρμα «μαθαίνει» και αντιδρά με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα αγοράς.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/freno-stis-fthines-agores-apo-temu-kai-shein">«Φρένο» στις φθηνές αγορές από Temu και Shein -Πώς οι κινεζικοί γίγαντες «εθίζουν» την Ευρώπη - iefimerida.gr</a></p>
- ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 01:12
Κεφαλονιά: Προφυλακιστέοι οι 3 νεαροί για τον θάνατο της Μυρτούς - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 23:34
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε και απείλησε τους γονείς του - «Μου έκαναν μάγια και βουντού, είναι μασόνοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 23:17
Ivan Greko: Αναφέρθηκε στη φυλακή και την τραυματική εμπειρία του - «Οι χειρότερες είναι στη Λάρισα» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 21:05
Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση στον Βρυότοπο – Νέα παρέμβαση για την οδική ασφάλεια στον Δήμο Τυρνάβου - ΔΙΕΘΝΗ | 17.04.2026 | 20:55
Πόλεμος των άστρων: Προειδοποίηση- σοκ των ΗΠΑ για ρωσική πυρηνική επίθεση στο διάστημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 20:43
Καταγγελίες για «εξαγορά ψήφων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι υποστηρίζει ακαδημαϊκός - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.04.2026 | 20:36
Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά το άνοιγμα του Ορμούζ: Φθηνότερη βενζίνη και αγαθά πρώτης ανάγκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.04.2026 | 18:42
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επιθεωρητής της ΕΑΔ που δικαζόταν για τη Σύμβαση 717 - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 13:38
Πλήθος πιστών στο λαμπρό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ+video)





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed