ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. συναντήθηκε ο Β. Κόκκαλης με ατζέντα όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για τον αγροτικό κόσμο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση

Με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. συναντήθηκε ο Β. Κόκκαλης με ατζέντα όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για τον αγροτικό κόσμο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων κ. Κρίστοφ Χάνσεν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας.
Ο κ. Κόκκαλης, απευθυνόμενος στον Επίτροπο, τόνισε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στις ενισχύσεις και αυξημένα κόστη παραγωγής. Όπως σημείωσε, «οι παραγωγοί περιμένουν να λάβουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όμως λόγω κακοδιαχείρισης καθυστερεί η εκταμίευση». Παράλληλα, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζοντας πως η διατήρησή του είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής έθεσε σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό κόσμο:
Για την Πλήρη Εξωτερική Σύγκλιση, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει τις ανισορροπίες μεταξύ των χωρών».
Ζήτησε σαφείς απαντήσεις για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να υλοποιήσει τη μετάβαση από το ισχύον πλαίσιο της ΚΑΠ, που βασίζεται στα δικαιώματα στρεμματικής ενίσχυσης, προς ένα νέο μοντέλο σύνδεσης των ενισχύσεων με την παραγωγή, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις.
Έθεσε το ζήτημα της στήριξης των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων, ιδίως στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι η νέα απαίτηση για 30% συγχρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό —σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε.— θα δυσκολέψει τη λειτουργία πολλών μικρών παραγωγών.

Ρώτησε αν, στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων, θα προβλέπεται ρητά η ενσωμάτωση του κόστους παραγωγής κάθε προϊόντος, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή του παραγωγού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φλέγον θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών, τα οποία, όπως είπε, «δεν παράγονται με τα ίδια αυστηρά πρότυπα όπως τα ευρωπαϊκά, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ευρωπαίων αγροτών».
Τέλος, στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έχει πλήξει σφοδρά εκτροφές στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, «ολόκληρα κοπάδια ξεκληρίζονται και οι αποζημιώσεις που δίνονται δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για τη ζημιά που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι». Ζήτησε, επομένως, να εξεταστεί η χρηματοδότηση ειδικών ευρωπαϊκών εργαλείων στήριξης για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Η παρέμβαση του κ. Κόκκαλη εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια του να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις και στήριξη από τα ευρωπαϊκά όργανα. Όπως επεσήμανε, «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί θεμέλιο της εθνικής οικονομίας και χρειάζεται δίκαιες πολιτικές, όχι πρόχειρες εξαγγελίες».
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.03.2026 | 10:12
Μέλι: Υπό πίεση η μελισσοκομία – Οι εισαγωγές και η συμφωνία ΕΕ – Mercosur - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.03.2026 | 10:05
Οντόπουλος: Σε οικογένεια με δύο μισθούς ο ένας πάει γαι το μάρκετ και ο άλλος για ενοίκιο κοινόχρηστα (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.03.2026 | 09:31
Η Σκιάθος, το πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού - ΒΟΛΟΣ | 22.03.2026 | 09:21
Χωρίς ταξί ο Βόλος την ερχόμενη Δευτέρα–24ωρη απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.03.2026 | 09:13
Νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις, η συμπαραγωγή και η καινοτομία - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:04
Λάρισα: Εργασίες κλαδέματος δέντρων σήμερα επί της οδού Μιαούλη - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 22.03.2026 | 08:59
Παπαστεργίου: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρώπη, υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 09:33
Σε κρίσιμη καμπή το ελληνικό βαμβάκι, όλοι βάζουν πλάτη για στήριξη της καλλιέργειας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 11:22
Ειδική ενίσχυση για λιπάσματα αντί του πλαφόν - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.03.2026 | 09:42
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό στη Θεσσαλία με χιόνια στα ορεινά μέχρι 3 Απρίλη -παρέλαση χωρίς βροχές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 21.03.2026 | 21:00
Έψαχναν θησαυρό στη Θεσσαλία -συνελήφθησαν στα Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 21.03.2026 | 20:54
Ξεκίνησε η απολύμανση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την αποτροπή μετάδοσης του αφθώδη πυρετού – Ψεκάζονται τα φορτηγά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 20:08
Έρχεται επιδότηση για αγορά αγροτικής γης και για αγροτεμάχια πέρα από τα όμορα με Σχέδιο Βελτίωσης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.03.2026 | 09:57
Χωρίς κοκορέτσι το πασχαλινό τραπέζι για τους Καρδιτσιώτες;












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed