ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Helleniq Energy, Εnergean και ExxonMobil για έναρξη γεωτρήσεων στο Ιόνιο
Ξεκίνησαν οι υπογραφές συμφωνιών στη Σύνοδο για την Ενέργεια στο Ζάππειο

Ξεκίνησαν οι υπογραφές συμφωνιών στη Σύνοδο για την Ενέργεια στο Ζάππειο, καθώς υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Helleniq Energy, Εnergean και ExxonMobil για έναρξη γεωτρήσεων στο Ιόνιο.
Σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας των Energean και Helleniq Energy και του αμερικανικού κολοσσού της ExxonMobil που αφορά τις σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο 2 που βρίσκεται στο Ιόνιο προχώρησαν πριν από λίγο στο περιθώριο του Συνεδρίου της Διατλαντικής Συνεργασίας που λαμβάνει χώρα στο Ζάππειο.
Την συμφωνία υπέγραψαν οι πρόεδροι των εταιρειών παρουσία των αμερικανών αξιωματούχων, του Ελληνα Υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου και της νέας πρέσβη των ΗΠΑ Κιμπερλι Γκίλφοϊλ.
Συγκεκριμένα, υπέγραψαν ο αντιπροέδρος της ExxonMobil Τζον Αρντιλ, ο επικεφαλής της Energean Μαθιού Ρήγα και ο CEO της Hellenic Energy, Ανδρέα Σιάμισιης.
Το project θα τρέξει ως operator η Energean και πρόκειται για υπεράκτια ερευνητική εξόρυξη.
Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια
Είναι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια. Η είσοδος της Exxon Mobil στη μετοχική σύνθεση του «μπλοκ 2» στο βορειοδυτικό Ιούνιο, όπου η Energean, κατά το προηγούμενο σχήμα, είχε ρόλο operator με 75% και εταίρο την Helleniq Energy με 25% δημιουργεί νέες προσδοκίες.
Σημειώνεται πως το Block 2 το διαχειρίζεται η Energean σε κοινοπραξία με την HelleniQ Energy, με τις αρχικές εκτιμήσεις, με βάση την επεξεργασία και ερμηνεία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην οποία έχουν προχωρήσει οι δυο εταιρείες, να παραπέμπουν σε έναν πλούτο 200 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Πριν από λίγο καιρό το «block 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας ζήτησε και έλαβε ένα χρόνο παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ (Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) για να λάβει πιθανή επενδυτική απόφαση ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση ενώ δηλώνει ανοιχτή και σε πιθανή συνεργασία με νέο εταίρο που θα θελήσει να μπει στο σχήμα. Με τη νέα συμφωνία να δίνει νέα δυναμική στο εγχείρημα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 08:49
Ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο πυρπολεί το φετινό Πάσχα-μεταβαίνει στο νησί ο Κέλλας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.03.2026 | 09:53
Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο- «Δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν»












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed