ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πως η Ελλάδα λόγω του εμβολίου για τη βρουκέλωση έχασε τη δυνατότητα να πουλά φρέσκο γάλα σε αντίθεση με την Ιταλία
Και τυροκομικά προϊόντα από φρέσκο γάλα

Η Ελλάδα λόγω του ιστορικού της βρουκέλωσης (μελιταίος πυρετός) και του εμβολιασμού στα αιγοπρόβατα που της επιβλήθηκε μετά την ένταξή τη στην ΕΟΚ έχασε τη δυνατότητα να παράγει φρέσκο γάλα και τυροκομικά προϊόντα από φρέσκο γάλα σε αντίθεση με την Ιταλία. Τα τυροκομικά προϊόντα στη χώρα μας ακόμη και η φέτα παράγονται από φρέσκο παστεριωμένο γάλα (διάρκεια ζωής 5 με 6ημέρες) . Αντίθετα στην Ιταλία η μοτσαρέλα για παράδειγμα παράγεται από φρέσκο γάλα χωρίς θερμική κατεργασία και έτσι διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά τον προϊόν.
Συνοψίζοντας:
Η Ελλάδα “έχασε” το παλιό, ωμό φρέσκο γάλα για λόγους δημόσιας υγείας και ευρωπαϊκής εναρμόνισης.
Αυτό που λέμε σήμερα «φρέσκο» είναι παστεριωμένο, ασφαλές και ελεγχόμενο, με διάρκεια ζωής λίγων ημερών.
Στην Ιταλία κυκλοφορούν γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται “fresco”, αλλά — όπως και στην Ελλάδα — είναι παστεριωμένα.
Δηλαδή:
Latte fresco pastorizzato = φρέσκο παστεριωμένο γάλα
(διάρκεια ζωής έως 6 ημέρες, παρόμοιο με το ελληνικό «φρέσκο»)
Latte fresco alta qualità = φρέσκο γάλα “υψηλής ποιότητας”, με αυστηρά πρότυπα παραγωγής (ζώα, μικροβιολογικά όρια, θερμοκρασίες).
Όλα αυτά είναι παστεριωμένα και επιτρέπονται ευρέως στην αγορά.
2. Όμως, η Ιταλία επιτρέπει και πώληση ωμού γάλακτος (latte crudo) σε ειδικές συνθήκες
Κάτι που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται σχεδόν καθόλου.
Οι Ιταλοί μπορούν να αγοράσουν γάλα απευθείας από τον παραγωγό μέσω αυτόματων πωλητών (distributori di latte crudo), δηλαδή μηχανών όπου γεμίζεις το δικό σου μπουκάλι.
Το γάλα αυτό είναι ωμό, μη παστεριωμένο, αλλά η νομοθεσία επιβάλλει:
Αναγραφή “να βράσετε πριν την κατανάλωση” (da consumarsi previa bollitura).
Διατήρηση σε θερμοκρασία ≤4°C.
Πώληση μέσα σε 24 ώρες από το άρμεγμα.
Συνεχείς μικροβιολογικοί έλεγχοι από τις τοπικές υγειονομικές αρχές (ASL).
Μετά από ορισμένα περιστατικά μόλυνσης το 2008, η Ιταλία δεν κατήργησε το ωμό γάλα, αλλά θέσπισε αυστηρό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του καταναλωτή.
Τα περισσότερα ιταλικά τυριά φτιάχνονται από φρέσκο παστεριωμένο γάλα
Δηλαδή γάλα που έχει παραχθεί πολύ πρόσφατα (συνήθως μέσα σε 24 ώρες από το άρμεγμα) και έχει ήπια παστεριωθεί για να εξουδετερωθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Γιατί αυτό επιτρέπεται στην Ιταλία αλλά όχι στην Ελλάδα;
Η Ιταλία έχει πολύ ισχυρό σύστημα υγειονομικού ελέγχου και πιστοποιημένες φάρμες, οπότε μπορεί να παρακολουθεί με ασφάλεια την παραγωγή ωμού γάλακτος.
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη παραγωγή, αντιμετώπιζε περισσότερα περιστατικά βρουκέλωσης και φυματίωσης, οπότε επέλεξε πλήρη απαγόρευση για λόγους δημόσιας υγείας.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
Ελλάδα Ιταλία
Φέτα ΠΟΠ — παστεριωμένο πρόβειο/κατσικίσιο Parmigiano Reggiano DOP — ωμό αγελαδινό
Κατίκι Δομοκού — φρέσκο, παστεριωμένο Mozzarella di Bufala Campana DOP — ωμό ή παστεριωμένο βουβαλίσιο
Ανθότυρο — φρέσκο, παστεριωμένο Ricotta Romana DOP — φρέσκια, από ορό γάλακτος
Η Ιταλία αξιοποιεί και τα δύο είδη γάλακτος (φρέσκο & ωμό), με αυστηρό έλεγχο και μεγάλη παράδοση σε ωρίμανση.
Η Ελλάδα επικεντρώνεται στο παστεριωμένο γάλα, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και λιγότερο στην ωμότητα, λόγω του ιστορικού βρουκέλωσης.
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.10.2025 | 19:43
Το Μ1117, ο Κένταυρος, ο Υπερίων και η Ασπίδα του Αχιλλέα: Τα νέα οπλικά συστήματα που εντυπωσίασαν στην Θεσσαλονίκη - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2025 | 19:37
Παπαδημητρίου: Τιμούμε το «Όχι» και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2025 | 19:35
Η αυταπάρνηση των γιατρών του νοσοκομείου της Καρδίτσας που έσωσαν βρέφος 15 μηνών με τα εγκαύματα από καυτό λάδι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2025 | 19:31
Θλίψη στην Καρδίτσα: έφυγε από τη ζωή η Αθηνά (Νανά) Στρογγύλη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.10.2025 | 19:23
Xαρ.Μπιλλίνης: Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες οι ανακοινώσεις των μέτρων της Επιτροπής για την ευλογιά των προβάτων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2025 | 19:17
Η Καρδίτσα τίμησε με υπερηφάνεια την 28η Οκτωβρίου - η παρέλαση (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2025 | 19:10
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Δήμο Κιλελέρ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.10.2025 | 19:06
Μήνυμα Τσιάρα από το Λουξεμβούργο: Ευρώπη της συνοχής, της ανθεκτικότητας και της δίκαιης στήριξης των αγροτών
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.10.2025 | 10:13
Καρδίτσα: Πώς το βρέφος κατέληξε με πολλαπλά εγκαύματα - «Η κόρη μου δεν το πρόλαβε, είναι σε σοκ», λέει η γιαγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2025 | 08:26
Θλίψη στη Λάρισα για τον θάνατο 51χρονης μητέρας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.10.2025 | 09:57
Κουρέτας: «Ή εμβολιάζουμε τώρα, ή δεν θα μείνει πρόβατο ζωντανό»-το παράδειγμα της Γαλλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2025 | 19:31
Θλίψη στην Καρδίτσα: έφυγε από τη ζωή η Αθηνά (Νανά) Στρογγύλη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2025 | 15:08
Μαθητές και φορείς απέτισαν φόρο τιμής στο Ηρώο Πεσόντων στο Φρούριο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2025 | 21:04
Άρχισαν να πιστώνονται αποζημιώσεις για φερτά από Daniel και deminimis ζωοτροφών - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2025 | 12:01
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρέλαση της Λάρισας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2025 | 09:13
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed