ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Φθινόπωρο στο Μεταξοχώρι Αγιάς- το χωριό των καλλιτεχνών
Μεταξοχώρι Λάρισας: Ταξίδι στο “χωριό των καλλιτεχνών”

Το χωριό των καλλιτεχνών. Στην αγκαλιά του Κισσάβου. Ορμητήριο για φθινοπωρινούς περιπάτους και αποδράσεις. Είναι το Μεταξοχώρι Αγιάς, Το χωριό που εμπνέει το Μανούσο Μανουσάκη για τα γυρίσματα των τηλεοπτικών του σήριαλ, με τ υπέροχα αρχοντικά του που δένουν αρμονικά με τη φύση του Κισσάβου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η φύση φορά τα χριυσοκίτρινα στολίδια της.
Στους πρόποδες του Κισσάβου, κρυμμένο πίσω από την Αγιά, σε υψόμετρο 300 μέτρων, θα συναντήσεις το Μεταξοχώρι. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός που απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από τη Λάρισα είναι γνωστός για την παραγωγή μεταξιού και οι 1000 κάτοικοί του ασχολούνται με τις καλλιέργειες μήλων και κερασιών.
Μεταξοχώρι Λάρισας: Ταξίδι στο “χωριό των καλλιτεχνών”
Μία βόλτα στο χωριό θα σε κάνει να νιώσεις μοναδικά συναισθήματα. Πανύψηλα πετρόχτιστα αρχοντικά, άνθρωποι φιλόξενοι με χαμόγελο στα χείλη και τα χρώματα της φύσης να εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, είναι εικόνες που θα συναντήσεις μόλις φτάσεις.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 (σύμφωνα με σχετική σημείωση σε εκκλησιαστικό βιβλίο του χωριού) και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».
Πολλοί από σας θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ονομάζεται το “χωριό των καλλιτεχνών”. Μπορεί να θεωρείτε ότι εκεί γεννήθηκαν πολλοί από αυτούς. Η απάντηση όμως είναι διαφορετική. Είναι το χωριό που έχουν και αγοράζουν σπίτια γι αυτό μην σας κάνει εντύπωση αν τις μέρες που κάνετε εκεί διακοπές, δείτε κάποιον από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Τα πανηγύρια στο Μεταξοχώρι
Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το Μεταξοχώρι, όταν έχει κάποιο πανηγύρι. Για παράδειγμα τον 15Αυγουστο στην πλατεία του χωριού γινονται εκδηλώσεις με δημοτικά τραγούδια οι οποίες μάλιστα διαρκούν 2 ημέρες! Νωρίτερα, στις αρχές του Ιούνη, στο διοργανώνεται η γιορτή του κερασιού που συνοδεύεται με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.
Αξιοσημείωτες είναι και οι Μονές και τα Παλαιά Αρχοντικά σπίτια που περιστοιχίζουν το χωριό, όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Ευσταθίου. Στην Μονή του Αγ.Ευσταθίου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες, από την πηγή «Παπά Αλεβίζη».
Διαμονή – Φαγητό
Όσοι επισκέπτονται το χωριό μένουν στο Αρχοντικό Σουλιώτη που είναι κτίριο του 19ου αιώνα. Στο εστιατόριο του ξενώνα μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σούπα καπαμά από ντόπιο αρνάκι και χοιρινό ελευθέρας βοσκής με τοπική παραδοσιακή συνταγή. Για γουρουνόπουλο σούβλας θα φας στο Κεραμίδι. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί και προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο Μεταξοχώρι στεγάζεται και το Γενικό Αρχείο του Κράτους (Γ.Α.Κ) – Τοπικό Αρχείο Αγιάς.
Φθινόπωρο στο Μεταξοοχώρι Αγιάς
Στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια της κοιλάδας των Τεμπών, ακριβώς απέναντι από τον Όλυμπο, υψώνεται ο Κίσσαβος (γνωστός και ως Όσσα), ένα καταπράσινο και πανέμορφο βουνό που κρύβει στον όγκο του γραφικά χωριά που προσφέρονται για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Μεταξοχώρι αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Κισσάβου και ιδανική βάση για περιηγήσεις. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι σε υψόμετρο 300 μ. με ιδιαίτερα αρχοντόσπιτα - μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.
.Δείτε όμορφες εικόνες
- ΔΙΕΘΝΗ | 19.10.2025 | 14:49
Γαλλία: Έκλεισε το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λόγω ληστείας – Άρπαξαν κοσμήματα του Ναπολέοντα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.10.2025 | 14:41
Θεσσαλοί αγρότες: Σχέδιο για μπλόκα με τρακτέρ στις εθνικές πριν τις γιορτές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.10.2025 | 12:52
Γλέντι με δημοτικά και χορούς στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στη Γιορτή τσίπουρου και αποσταγμάτων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.10.2025 | 12:32
Η Λάρισα τρέχει στον «2ο Αγώνα για ΖΩΗ» – Για δεύτερη χρονιά από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας - ΔΙΕΘΝΗ | 19.10.2025 | 12:28
Γάζα: Σπάει η εκεχειρία -Επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά στρατεύματα στη Ράφα, οι IDF απαντούν με αεροπορικές επιδρομές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.10.2025 | 12:20
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης μέτρων βραχοπροστασίας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.10.2025 | 12:09
Λήδα Μανθοπούλου: Αυτός είναι ο νέος έρωτας της Λαρισαίας κόρης του Αίαντα Μανθόπουλου -Το ρομαντικό ταξίδι στο Μαρόκο - ΒΟΛΟΣ | 19.10.2025 | 11:59
θλίψη στη Νέα Ιωνία Βόλου– «Έφυγε» η Διαμαντούλα Μαβίδη, σύζυγος του πρώην δημάρχου Παύλου Μαβίδη
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.10.2025 | 00:02
Του επέστρεψε γυαλισμένο το αμάξι με 150.000 κάτω απ’ το χαλί: Η μέρα που ο Βασίλης Παλαιοκώστας άφησε το θύμα του με ανοιχτό - ΛΑΡΙΣΑ | 19.10.2025 | 10:32
Θλίψη για τον θάνατο 44χρονου Λαρισαίου - ΛΑΡΙΣΑ | 18.10.2025 | 20:50
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών η εκπαιδευτικός Βασιλική Εξάρχου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.10.2025 | 14:55
Κέλλας: Έως τέλος Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις σε Θεσσαλούς αγρότες - ΒΟΛΟΣ | 18.10.2025 | 10:10
Σοκ στο Βόλο: Πνίγηκε από μπανάνα! – Μοιραίο γεύμα για 62χρονη που πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της - ΛΑΡΙΣΑ | 18.10.2025 | 13:08
Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στον Πυργετό - Ζητούν άμεσες αποζημιώσεις για Daniel και ευλογιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.10.2025 | 14:52
Ταλαιπωρία για 144 επιβάτες έξω από το Λιτόχωρο - Η ανακοίνωση της Hellenic Train - ΛΑΡΙΣΑ | 18.10.2025 | 09:48
Απίστευτη ταλαιπωρία για επιβάτες - Ακινητοποιημένο στο Λιτόχωρο το Intercity που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα