ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα συγκλίνει με... Ανατολική Ευρώπη στους μισθούς-Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ για τις απολαβές των πολιτών στην Ελλάδα
Μισθοί: Αυξάνονται οι ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ για τις απολαβές των πολιτών στην Ελλάδα - Γιατί οι μισθοί δεν ακολουθούν την ανεπτυγμένη Ευρώπη
Αυξάνονται οι μισθολογικές ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις τεύχος 58».
Συγκεκριμένα, το 2022 η μισθολογική κατάσταση των ελληνικών περιφερειών επιδεινώθηκε αισθητά, με σαφή απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Αττική εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα μισθών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο δεν κατορθώνει να συγκλίνει με τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.
Παράλληλα, η συνολική θέση της Ελλάδας έχει πλέον μετατοπιστεί προς την κατηγορία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, που επισημαίνει ότι αυτές οι χώρες από το 2022 έχουν βελτιωθεί σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις την έχουν ξεπεράσει.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την παρατεταμένη επίδραση της πολυετούς οικονομικής κρίσης, τη μακροχρόνια συγκράτηση των μισθών που επιβλήθηκε από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την ασθενή επενδυτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να στηρίξει τη μετάβαση σε κλάδους υψηλής παραγωγικότητας.
Σε αντίθεση, οι περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται να ενσωματώνονται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών, αξιοποιώντας καλύτερα τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Στην… ουρά της ΕΕ27 οι ελληνικές περιφέρειες
Μεταξύ των 237 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), οι ελληνικές καταλαμβάνουν πλέον τις τελευταίες θέσεις ως προς το επίπεδο του μέσου μισθού. Το 2009, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρισκόταν στην 202η θέση, ενώ το 2022 κατατάσσεται στην 237η, δηλαδή στην τελευταία θέση. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί στην προτελευταία θέση (236η). Κατά μέσο όρο, την περίοδο 2009-2022, οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου σαράντα θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Τα δεδομένα αυτά συμβαδίζουν με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταδείξει τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα. Συνολικά, τα στοιχεία αποτυπώνουν τη διαχρονική καθήλωση των αποδοχών στη χώρα και αντανακλούν την επιδεινούμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Στην… ουρά της ΕΕ27 οι ελληνικές περιφέρειες
Μεταξύ των 237 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), οι ελληνικές καταλαμβάνουν πλέον τις τελευταίες θέσεις ως προς το επίπεδο του μέσου μισθού. Το 2009, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρισκόταν στην 202η θέση, ενώ το 2022 κατατάσσεται στην 237η, δηλαδή στην τελευταία. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί στην προτελευταία θέση (236η). Κατά μέσο όρο, την περίοδο 2009-2022, οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Τα δεδομένα αυτά συμβαδίζουν με προηγούμενες έρευνες, που έχουν καταδείξει τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα. Συνολικά, τα στοιχεία αποτυπώνουν τη διαχρονική καθήλωση των αποδοχών στη χώρα και αντανακλούν την επιδεινούμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: OT.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 06.12.2025 | 17:22
Στραβοπάτησε η Νίκη Βόλου στα Γιάννινα (1-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 06.12.2025 | 17:16
Σαρωτική η ΑΣΑ κέρδισε τον Καμπανιακό και πέρασε πρώτη στη super league 2 (0-3) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.12.2025 | 16:34
Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες – Είμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε (βί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 16:27
Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 14:03
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Κουτσούμπας – Μήνυμα στήριξης στους αγρότες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.12.2025 | 12:31
Nα γίνουν... ΧΘΕΣ τα μεσαία φράγματα σε Ενιπέα και Μουζάκι! Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.12.2025 | 12:10
Προβλήματα στο Ν. Καρδίτσας από την κακοκαιρία Byron, σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 12:04
Δ. Κιλελέρ: Ανάβουν τα φώτα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο – Λαμπρή γιορτή στη Νίκαια
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 09:32
Θλίψη για τον θάνατο 59χρονης Λαρισαίας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:45
Ζουν ξανά τον εφιάλτη του Ντάνιελ: προβλήματα με γέφυρα Ενιπέα στο Ευίδριο, υπερχείλισε ο Ταμπάκος- έπεσε η διάβαση Αμπελιάς - ΒΟΛΟΣ | 05.12.2025 | 16:29
Θλίψη στον Βόλο: Εσβησε πρόωρα το χαμόγελο της 49χρονης Αγγελικής Βασιλείου – Μπαλλάση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.12.2025 | 21:14
Στα όρια της υπερχείλισης ο Πηνειός στα Τρίκαλα- Απότομη άνοδος της στάθμης-δεν υπάρχει ανησυχία για Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 11:13
Ιανός, Ντάνιελ, Ηλίας και τώρα Βύρων-απροστάτευτοι οι κάτοικοι Ευιδρίου, Υπέρειας από τις θεομηνίες (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.12.2025 | 10:02
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:14
Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ο Ενιπέας , ήχησε το 112 για εκκένωση της Υπέρειας -Άλλοι 5 οικισμοί σε ετοιμότητα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.12.2025 | 08:12
Χωρίς προβλήματα προς το παρόν η Θεσσαλία από την κακοκαιρία Βyron-κλειστά σήμερα τα σχολεία στη Μαγνησία














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed