ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα συγκλίνει με... Ανατολική Ευρώπη στους μισθούς-Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ για τις απολαβές των πολιτών στην Ελλάδα
Μισθοί: Αυξάνονται οι ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ για τις απολαβές των πολιτών στην Ελλάδα - Γιατί οι μισθοί δεν ακολουθούν την ανεπτυγμένη Ευρώπη
Αυξάνονται οι μισθολογικές ανισότητες στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις τεύχος 58».
Συγκεκριμένα, το 2022 η μισθολογική κατάσταση των ελληνικών περιφερειών επιδεινώθηκε αισθητά, με σαφή απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Αττική εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα μισθών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο δεν κατορθώνει να συγκλίνει με τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.
Παράλληλα, η συνολική θέση της Ελλάδας έχει πλέον μετατοπιστεί προς την κατηγορία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, που επισημαίνει ότι αυτές οι χώρες από το 2022 έχουν βελτιωθεί σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις την έχουν ξεπεράσει.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την παρατεταμένη επίδραση της πολυετούς οικονομικής κρίσης, τη μακροχρόνια συγκράτηση των μισθών που επιβλήθηκε από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την ασθενή επενδυτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να στηρίξει τη μετάβαση σε κλάδους υψηλής παραγωγικότητας.
Σε αντίθεση, οι περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται να ενσωματώνονται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών, αξιοποιώντας καλύτερα τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Στην… ουρά της ΕΕ27 οι ελληνικές περιφέρειες
Μεταξύ των 237 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), οι ελληνικές καταλαμβάνουν πλέον τις τελευταίες θέσεις ως προς το επίπεδο του μέσου μισθού. Το 2009, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρισκόταν στην 202η θέση, ενώ το 2022 κατατάσσεται στην 237η, δηλαδή στην τελευταία θέση. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί στην προτελευταία θέση (236η). Κατά μέσο όρο, την περίοδο 2009-2022, οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου σαράντα θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Τα δεδομένα αυτά συμβαδίζουν με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταδείξει τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα. Συνολικά, τα στοιχεία αποτυπώνουν τη διαχρονική καθήλωση των αποδοχών στη χώρα και αντανακλούν την επιδεινούμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Στην… ουρά της ΕΕ27 οι ελληνικές περιφέρειες
Μεταξύ των 237 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), οι ελληνικές καταλαμβάνουν πλέον τις τελευταίες θέσεις ως προς το επίπεδο του μέσου μισθού. Το 2009, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρισκόταν στην 202η θέση, ενώ το 2022 κατατάσσεται στην 237η, δηλαδή στην τελευταία. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί στην προτελευταία θέση (236η). Κατά μέσο όρο, την περίοδο 2009-2022, οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Τα δεδομένα αυτά συμβαδίζουν με προηγούμενες έρευνες, που έχουν καταδείξει τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα. Συνολικά, τα στοιχεία αποτυπώνουν τη διαχρονική καθήλωση των αποδοχών στη χώρα και αντανακλούν την επιδεινούμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: OT.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 13:16
Ζ. Τσώλης: Λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα η μείωση του ΦΠΑ (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:50
Β. Κόκκαλης ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ευλογιά, ο αφθώδης πυρετός θα «ξεπαστρέψει» οριστικά και αμετάκλητα την κτηνοτροφία; - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΕΛΛΑΔΑ | 18.03.2026 | 12:06
Εξάρθρωσαν νέα συμμορία εκμετάλλευσης αλλοδαπών -Ζευγάρι από την Κρήτη οι αρχηγοί, είχαν ιδιωτικό ΚΕΠ-βιτρίνα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:52
Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού από τον Ερυθρό Σταυρό Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 09:24
Τρίκαλα: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Αργυρώ Μιχαλάκη – «Έφυγε» σε ηλικία 27 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 14:16
Η σταυροδοσία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ανά δήμο (Ονόματα- ψήφοι) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 16:22
Ισόβια ο 22χρονος μητροκτόνος της Λάρισας -Καμία αντίδραση στο άκουσμα της απόφασης (video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed