ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Αλβανία: Δολοφονία δικαστή μέσα σε αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα
Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δολοφονία ενός δικαστή μέσα στην αίθουσα του Εφετείου

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δολοφονία ενός δικαστή μέσα στην αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 15:40, όταν ο δικαστής Άστριτ Καλάτζα αφού μελέτησε τα στοιχεία και άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, αποφάσισε υπέρ των τραυματιών. Ο δράστης, 30χρονος Έλβις Σκάμπι, άνοιξε πυρ εναντίον του δικαστή, επειδή όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ ο θείος του έχασε τη δίκη.

Σύμφωνα με το Newsbomb.al, ο Σκάμπι βρισκόταν μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 14:00. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφασή του, οργισμένος ο 30χρονος έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε τρεις φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Ο Καλάγια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Ο δράστης παρέδωσε το όπλο και παραδόθηκε στην αστυνομία
Μετά την επίθεση, ο Σκάμπι παρέδωσε ο ίδιος το όπλο στον φρουρό ασφαλείας του δικαστηρίου. Στη συνέχεια βγήκε έξω από το κτίριο, πλησίασε μια περιπολία της αστυνομίας και ομολόγησε τι είχε συμβεί, παραδίδοντας τον εαυτό του στις αρχές.
Κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκαν επίσης δύο άτομα, ένας πατέρας και ο γιος του, Ραγκίπ και Έρβις Κουρτάι, οι οποίοι ήταν αντίδικοι του δράστη στην υπόθεση. Ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και λαμβάνει ιατρική φροντίδα.

Οι αλβανικές Αρχές διερευνούν πώς ο οπλισμένος Σκάμπι κατάφερε να εισέλθει στην αίθουσα του Εφετείου, παρά τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συλληφθεί ο φρουρός ασφαλείας που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο κατά την είσοδο.
Ποιος ήταν ο δικαστής Άστριτ Καλάγια
Ο αδικοχαμένος δικαστής Άστριτ Καλάγια ήταν έμπειρος δικαστής, με πάνω από 18 χρόνια υπηρεσίας, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος του Εκλογικού Κολεγίου της Αλβανίας.
Γεννήθηκε στη Σκόδρα και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1993. Με 32 χρόνια καριέρας, ο Καλάγια διορίστηκε για πρώτη φορά δικαστής στη Σκόδρα στις 24 Νοεμβρίου 1993. Από τον Ιούνιο του 2004, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, ο Kalaja ήταν δικαστής του Εφετείου στην περιφέρεια Σκόδρας, μέχρι τον διορισμό του στο Εφετείο των Τιράνων.

Το 2019, ο Καλάγια επικυρώθηκε στο αξίωμά του, αφού πέρασε τη διαδικασία ελέγχου. Το 2022, ο δικαστής επικυρώθηκε επίσης στο αξίωμά του από την KPA. Ο Καλάγια εξελέγη επίσης μέλος του Εκλογικού Σώματος τρεις συνεχόμενες φορές.
Η Υπουργός Εσωτερικών Αλμπάνα Κότσιου καταδίκασε τη δολοφονία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ίδιας της Δικαιοσύνης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο και η Ένωση Δικαστών της Αλβανίας ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι «το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των δικαστών που υπηρετούν με ευθύνη και τιμή».
newsbomb.gr
- ΒΟΛΟΣ | 11.12.2025 | 15:12
Την άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή ψήφισε η Βουλή, όπως είχε ζητήσει η ίδια, για την υπόθεση εκβιασμού της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.12.2025 | 14:59
Σε λειτουργία από αύριο το πρωί το «Χωριό των Χριστουγέννων» στην είσοδο του Παυσιλύπου - ΒΟΛΟΣ | 11.12.2025 | 14:00
Αχ. Μπέος: «Αδειο μύδι ο Ν. Παπαπέτρος» – Αγωγή – μπλόκο για Τσαλαπάτα και νέο τμήμα Ψυχολογίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο χωριό Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2025 | 13:01
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» -«Η παρουσία του στη Βουλή αποκαλύπτει την περιφρόνησή του προς τη διαδικασία» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.12.2025 | 12:08
Κλειστά καταστήματα γεωργικών εφοδίων στην Καρδίτσα, κραυγή αγωνίας για τα προβλήματα και αλληλεγγύη στους αγρότες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2025 | 11:56
Εξεταστική: Αρνείται να καταθέσει πάλι ο «Φραπές» – Δικαίωμα στη σιωπή επικαλείται ο Ξυλούρης - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 11:48
Εξόντωση των συλλόγων της Λάρισας με την υπέρογκη αύξηση του ενοικίου χρήσης αθλητικών χώρων (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 11:12
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 37 ετών ο Θέμης Ζαχαράκης - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 11:02
Συνεχίζονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Κατατέθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο χωριό Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 08:56
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 20:28
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα μόνιμα μέτρα για στήριξη των αγροτών -Πληρωμές 3,8 δισ. το 2025 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 12:31
Έκτακτη σύσκεψη για τις πληρωμές των αγροτών στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed