ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Αλβανία: Δολοφονία δικαστή μέσα σε αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα
Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δολοφονία ενός δικαστή μέσα στην αίθουσα του Εφετείου

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δολοφονία ενός δικαστή μέσα στην αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 15:40, όταν ο δικαστής Άστριτ Καλάτζα αφού μελέτησε τα στοιχεία και άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, αποφάσισε υπέρ των τραυματιών. Ο δράστης, 30χρονος Έλβις Σκάμπι, άνοιξε πυρ εναντίον του δικαστή, επειδή όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ ο θείος του έχασε τη δίκη.

Σύμφωνα με το Newsbomb.al, ο Σκάμπι βρισκόταν μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 14:00. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφασή του, οργισμένος ο 30χρονος έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε τρεις φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Ο Καλάγια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Ο δράστης παρέδωσε το όπλο και παραδόθηκε στην αστυνομία
Μετά την επίθεση, ο Σκάμπι παρέδωσε ο ίδιος το όπλο στον φρουρό ασφαλείας του δικαστηρίου. Στη συνέχεια βγήκε έξω από το κτίριο, πλησίασε μια περιπολία της αστυνομίας και ομολόγησε τι είχε συμβεί, παραδίδοντας τον εαυτό του στις αρχές.
Κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκαν επίσης δύο άτομα, ένας πατέρας και ο γιος του, Ραγκίπ και Έρβις Κουρτάι, οι οποίοι ήταν αντίδικοι του δράστη στην υπόθεση. Ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και λαμβάνει ιατρική φροντίδα.

Οι αλβανικές Αρχές διερευνούν πώς ο οπλισμένος Σκάμπι κατάφερε να εισέλθει στην αίθουσα του Εφετείου, παρά τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συλληφθεί ο φρουρός ασφαλείας που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο κατά την είσοδο.
Ποιος ήταν ο δικαστής Άστριτ Καλάγια
Ο αδικοχαμένος δικαστής Άστριτ Καλάγια ήταν έμπειρος δικαστής, με πάνω από 18 χρόνια υπηρεσίας, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος του Εκλογικού Κολεγίου της Αλβανίας.
Γεννήθηκε στη Σκόδρα και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1993. Με 32 χρόνια καριέρας, ο Καλάγια διορίστηκε για πρώτη φορά δικαστής στη Σκόδρα στις 24 Νοεμβρίου 1993. Από τον Ιούνιο του 2004, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, ο Kalaja ήταν δικαστής του Εφετείου στην περιφέρεια Σκόδρας, μέχρι τον διορισμό του στο Εφετείο των Τιράνων.

Το 2019, ο Καλάγια επικυρώθηκε στο αξίωμά του, αφού πέρασε τη διαδικασία ελέγχου. Το 2022, ο δικαστής επικυρώθηκε επίσης στο αξίωμά του από την KPA. Ο Καλάγια εξελέγη επίσης μέλος του Εκλογικού Σώματος τρεις συνεχόμενες φορές.
Η Υπουργός Εσωτερικών Αλμπάνα Κότσιου καταδίκασε τη δολοφονία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ίδιας της Δικαιοσύνης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο και η Ένωση Δικαστών της Αλβανίας ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι «το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των δικαστών που υπηρετούν με ευθύνη και τιμή».
newsbomb.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 12.12.2025 | 09:42
Στερεύει η Ελλάδα από εργατικά χέρια; – Σε ποιους κλάδους καταγράφονται ελλείψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:37
Θλίψη στην Λάρισα: 43χρονος “έφυγε” από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:33
Έφυγαν από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:28
Στη κέντρο της Λάρισας έξω από τα βουλευτικά γραφεία με τρακτερ οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.12.2025 | 09:16
14 συλλήψεις στην Κρήτη για κύκλωμα με παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού ο αρχηγός - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:29
Συναυλία με Λαρισαίους μουσικούς, σουβλάκια, κρασί και κέφι στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:13
Σημαντική συμμετοχή επιχειρηματιών στο 1ο Energy Innovation Forum στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 20:58
Σ. Φάμελλος από Νίκαια: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για να επιβιώσει η ελληνική περιφέρεια (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 10:42
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος : «Έχουν αδικηθεί και έχουν λόγο που φωνάζουν» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:29
Συναυλία με Λαρισαίους μουσικούς, σουβλάκια, κρασί και κέφι στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2025 | 13:01
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» -«Η παρουσία του στη Βουλή αποκαλύπτει την περιφρόνησή του προς τη διαδικασία» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 19:00
Ξεσηκωμός στην Καρδίτσα για την επιστροφή της Αναγέννησης στο Στάδιο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 11:23
Πόσα κιλά σιτάρι κοστίζει ο καφές, πόσο το ψωμί και πόσους τόνους βαμβάκι ένα τρακτερ; - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 11:48
Εξόντωση των συλλόγων της Λάρισας με την υπέρογκη αύξηση του ενοικίου χρήσης αθλητικών χώρων (ΦΩΤΟ)















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed