ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το «τρένο» των πληρωμών, παρά τις πιέσεις Τσιάρα
Αγώνας για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες, που έχουν μείνει απλήρωτοι –για πρώτη φορά– επί ένα ολόκληρο καλοκαίρι και πλέον ανησυχούν και για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Βασική Ενίσχυση, η καταβολή της οποίας πλησιάζει.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ΥΧ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας –δεχόμενος τις επίμονες κρούσεις των εκπροσώπων των αγροτών–, πιέζει τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να προχωρήσει, εκτός από την πληρωμή των Βιολογικών, και στην προκαταβολή της Βασικής, που πρέπει να πιστωθεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, την έγνοια του υπουργού δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Γιάννης Καββαδάς.
Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τα όσα ανέφερε ο ίδιος στην Εξεταστική Επιτροπή, ο οποίος για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε σε διασταυρωτικούς ελέγχους, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει ποτέ ποιοι είναι αυτοί οι έλεγχοι.
Κατά τη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, ο προσωρινός πρόεδρος δήλωσε πως «στο διάστημα των 20 ημερών που έχω αναλάβει, γίνεται μία προσπάθεια να αντιληφθούμε ακριβώς πώς έχουν τα θέματα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις, πώς δουλεύουν τα μηχανογραφικά συστήματα και να δούμε και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πληρωμή αυτών που πρέπει στον χρόνο που πρέπει».
Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, σχετικά με τις απόλυτες προτεραιότητες του Οργανισμού, ο Ιωάννης Καββαδάς απάντησε: «Όποιος υποψήφιος δικαιούχος έχει συμπληρώσει την αίτησή του με ακρίβεια, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Θα πληρωθεί κανονικά». Ο ίδιος τόνισε ότι «κάνουμε –κατ’ απόλυτη προτεραιότητα– καταγραφή των υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, που πρέπει να πληρωθούν, και ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχων στα αρχεία των δικαιούχων πληρωμών, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό τις πληρωμές που πρέπει, στις ημερομηνίες που πρέπει και σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται».
Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, εάν έγινε η διασταύρωση που ζήτησε το 2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ –των Ε9 για 13.392 παραγωγούς–, ο κ. Καββαδάς είπε ότι δεν γνωρίζει για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί τους ελέγχους που προβλέπονται από τις αρμοδιότητές της».
Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, για το σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Καββαδάς είπε ότι «είμαστε σε διαδικασία κατάρτισης πλάνου δράσης, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση του μηχανισμού της αρχής πληρωμής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας πρωτίστως την επιχειρησιακή συνέχεια και τη δυνατότητα πραγματοποίησης έγκαιρων πληρωμών στους δικαιούχους».
Τέλος, σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, για τα «τσουχτερά» ευρωπαϊκά πρόστιμα, ο κ. Καββαδάς είπε ότι «από πλευράς δικής μου αρμοδιότητας, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες πληρωμές και θα γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων και κανονισμών και θα δούμε ποιο θα είναι το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα και αν θα υπάρχει επιβάρυνση».
ypaithros.gr
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 12.12.2025 | 20:11
Θεσσαλικό Θέατρο: Με τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου γιορτάζει μισό αιώνα ζωής - ΒΟΛΟΣ | 12.12.2025 | 20:01
Απάντηση της προϊσταμένης Μάγδας Ηλιδάκη στον δήμαρχο Βόλου για τον έλεγχο στην εξέδρα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 19:50
Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.12.2025 | 19:41
Ο Ανδρουλάκης διέγραψε τον κουμπάρο του: Τον είχε επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τον είχε διώξει η Φώφη Γεννηματά το 2019 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.12.2025 | 19:05
ΥΠΑΑΤ: 96 εκατ. ευρώ για μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες-37.1 εκατ. ευρώ για βαμβάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 18:18
Με συμμετοχή αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου - ΕΛΛΑΔΑ | 12.12.2025 | 18:15
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη σιωπή του «Φραπέ» στην Εξεταστική -Σε εξέλιξη διαδικασία αυτοφώρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.12.2025 | 18:09
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει με 40 εκατομμύρια νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:37
Θλίψη στην Kαρυά Ελασσόνας: 43χρονος «έφυγε» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 10:42
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 15:21
Τραγωδία στο κέντρο της Λάρισας – Νεκρός 54χρονος μετά από πτώση από ταράτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:33
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΒΟΛΟΣ | 12.12.2025 | 11:18
Θρήνος στον Βόλο- Έφυγε από τη ζωή 21χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος : «Έχουν αδικηθεί και έχουν λόγο που φωνάζουν» (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.12.2025 | 11:23
Τα χωριά της Θεσσαλίας «πονάνε»: Ένα απέραντο… σφαγείο, ούτε κέφι ούτε λεφτά















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed