ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μυτιληναίος: Έως και το 25% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνεται -Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές
Τη βιωσιμότητα ως καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αναδεικνύει έρευνα

Τη βιωσιμότητα ως καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αναδεικνύει η έρευνα CEO Study 2025 του UN Global Compact σε συνεργασία με την Accenture.
Συγκεκριμένα, το 88% των CEOs δηλώνει ότι η επιχειρηματική λογική (business case) για τη βιωσιμότητα είναι σήμερα ισχυρότερη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, ενώ το 99% σχεδιάζει να διατηρήσει ή να ενισχύσει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνία - ακόμη κι αν επιλέγει να μιλά λιγότερο γι- αυτές δημοσίως.
Βιωσιμότητα και ανάπτυξη επιχειρήσεων
Η έρευνα, που αποτυπώνει τις απόψεις σχεδόν 2.000 CEOs σε 128 χώρες και 18 κλάδους, καταγράφει τη μετάβαση από τη φιλοδοξία στη δράση, σε μια περίοδο όπου το 2024 σηματοδότησε το πρώτο έτος υπέρβασης του ορίου των 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού.
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν και 35 εις βάθος συνεντεύξεις με CEOs και Προέδρους ΔΣ επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact μεταξύ των οποίων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN Energy & Metals και Πρόεδρος της Eurometaux, και ο Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν ολοένα και πιο ενεργά στον διεθνή διάλογο για τη βιωσιμότητα, ενσωματώνοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στον στρατηγικό τους σχεδιασμό με την υποστήριξη του UN Global Compact Network Greece, το οποίο φέρνει κοντά εταιρείες και οργανισμούς με στόχο την εφαρμογή των Αρχών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και την επίτευξη των SDGs.
Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές, λέει ο Ευ. Μυτιληναίος
Αναφερόμενος στις προκλήσεις, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε: «Ενώ ο κόσμος επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα θεμέλια παραμένουν ασταθή. Στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, έως και το 25% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνεται, καθώς το δίκτυο δεν μπορεί να την απορροφήσει. Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με στρατηγικό τρόπο».
Από την πλευρά του, ο Marcel Cobuz επισήμανε: «Με την ενίσχυση της δραστηριότητάς μας στα εναλλακτικά τσιμεντοειδή υλικά, προωθούμε τη βιωσιμότητα στις κατασκευές μέσω της κυκλικής αξιοποίησης βιομηχανικών παραπροϊόντων, όπως η ιπτάμενη τέφρα και η σκωρία, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υλικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και υψηλών επιδόσεων».
Συνολικά, οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, τονίζουν ότι η βιωσιμότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη και τον θετικό αντίκτυπο των επιχειρήσεων: Το 97% εκτιμά ότι έως το 2050 η βιωσιμότητα θα ενσωματωθεί στις βασικές στρατηγικές και θα συνδέεται με την αμοιβή των ανώτατων στελεχών. Ήδη, το 93% δηλώνει ότι καταγράφει σημαντικά οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την τελευταία 25ετία, ενώ το 72% προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, το 95% των CEOs υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη συμμόρφωση με το διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για την ανώτατη διοίκηση και το 97% αναμένει ισχυρή ανάπτυξη στα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης και στις βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Παρά τον αναγνωρισμένο ρόλο της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην επίτευξη των SDGs, οι επιχειρήσεις εμφανίζουν υστερήσεις - κυρίως στη χρήση ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης και μέτρησης της βιωσιμότητας στις αλυσίδες αξίας, αλλά και στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Μόλις το 27% των CEOsεξετάζει τη χρήση τέτοιων εργαλείων, ενώ πολλοί δηλώνουν ότι είναι μόνο εν μέρει προετοιμασμένοι για τις μακροοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Πέντε στρατηγικές
Η «CEO Study 2025» προτείνει πέντε στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν τα κενά και να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις σε αξιόπιστη δράση:
-Συνεργασία σε θέματα ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης
-Ανταπόκριση και αξιοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης για την προώθηση καινοτομίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
-Επέκταση της πρόσβασης στην τεχνολογία για βιώσιμες λύσεις χωρίς αποκλεισμούς
-Αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα και
-Ηγεσία με αξιοπιστία και ακεραιότητα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και θετικού αντικτύπου.
Η έρευνα καταλήγει ότι η μετάβαση προς τη βιωσιμότητα είναι πλέον αναπόφευκτη και ότι οι επιχειρήσεις που θα κινηθούν άμεσα θα εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα και ηγετική θέση στην αγορά του μέλλοντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 17:09
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Ιωάννης Μαρούδας σε ηλικία 54 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 20:02
Τακούδης: Προσοχή και στις πλημμύρες στα ορεινά Τρικάλων- χιόνια και στα πεδινά την Κυριακή προς Δευτέρα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 14:13
Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα Τέμπη οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας-ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές για το κρύο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 19:22
Συμφωνία Mercosur: Προστασία ελληνικών προϊόντων, ευκαιρίες για νέες εξαγωγές, δικλείδες υπέρ των παραγωγών - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 14:22
Mercosur: Εγκρίθηκε η εμπορική συμφωνία της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed