ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Το Λονδίνο θεωρεί το βήμα ως μοχλό πίεσης για μια μόνιμη λύση - Ο Καναδάς προσφέρει τη συνεργασία του

Το Λονδίνο θεωρεί το βήμα ως μοχλό πίεσης για μια μόνιμη λύση - Ο Καναδάς προσφέρει τη συνεργασία του στην «οικοδόμηση της υπόσχεσης ενός ειρηνικού μέλλοντος» - Η Αυστραλία αναγνωρίζει «τις νόμιμες και μακροχρόνιες προσδοκίες του λαού της Παλαιστίνης»
Η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία προχώρησαν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Το Λονδίνο θεωρεί το βήμα αυτό ως μοχλό πίεσης για μια μόνιμη λύση. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη συμφωνία, μια αναμορφωμένη και εκλεγμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση, απαλλαγμένη από την επιρροή της Χαμάς, θα λειτουργεί παράλληλα με το Ισραήλ.
«Για πολλές δεκαετίες, η δέσμευση του Καναδά για (μια λύση δύο κρατών) βασιζόταν στην προσδοκία ότι αυτό το αποτέλεσμα θα επιτευχθεί τελικά στο πλαίσιο μιας διαπραγματευτικής συμφωνίας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ.
«Η Χαμάς έχει τρομοκρατήσει τον λαό του Ισραήλ και καταπιέζει τον λαό της Γάζας, προκαλώντας φρικτά δεινά», ανέφερε η δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού. «Η Χαμάς έχει κλέψει από τον παλαιστινιακό λαό, του έχει στερήσει τη ζωή και την ελευθερία του και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθορίζει το μέλλον του», αναφέρει στη συνέχεια.
Επιπλέον, «η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για να αποτρέψει την προοπτική της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους... Είναι πλέον η δηλωμένη πολιτική της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης ότι “δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος”».
Ο Καναδάς προσφέρει τη συνεργασία του στην «οικοδόμηση της υπόσχεσης ενός ειρηνικού μέλλοντος τόσο για το Κράτος της Παλαιστίνης όσο και για το Κράτος του Ισραήλ».
Η Αυστραλία αναγνωρίζει «τις νόμιμες και μακροχρόνιες προσδοκίες του λαού της Παλαιστίνης για ένα δικό τους κράτος»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή. Η αναγνώριση έχει ως στόχο να δώσει νέα ώθηση σε μια λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.
Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι η Αυστραλία αναγνωρίζει «τις νόμιμες και μακροχρόνιες προσδοκίες του λαού της Παλαιστίνης για ένα δικό τους κράτος». Η ίδρυση πρεσβείας και η ανάπτυξη ενεργών διπλωματικών σχέσεων θα πραγματοποιηθούν μόλις η Παλαιστινιακή Αρχή εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ζητά η διεθνής κοινότητα.
Αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και τη δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της χρηματοδότησης.
Οι κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη επιμένουν ότι η Χαμάς δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο σε οποιοδήποτε νέο κράτος.
Ο Αλμπανέζε και η υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ, έσπευσαν να τονίσουν ότι η ηγεσία του Τραμπ ήταν ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση «ενός αξιόπιστου σχεδίου ειρήνης». Δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας και να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Η Αυστραλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους μας για να συμβάλει στην αξιοποίηση της σημερινής πράξης αναγνώρισης και να φέρει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά στη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια που είναι η ελπίδα και το δικαίωμα όλης της ανθρωπότητας», δήλωσαν οι δύο σε κοινή ανακοίνωση.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.01.2026 | 20:58
Κρίσιμη Θεσσαλική κόντρα του Βόλου με την ΑΕΛ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 20:18
Το Θέατρο ΟΥΗΛ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του-αυτοψία Κουρέτα, Μαμάκου (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 20:09
Σοφία Ζαχαράκη από τον Βόλο: Το 2026 θα είναι ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο έτος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 20:06
Απάτη στον Πλάτανο Αλμυρού με λεία χρυσαφικά: Κρατούσαν απασχολημένη 80χρονη, λέγοντας ότι την παρακολουθούν με drone - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 20:00
Τρία χρόνια μετά το Daniel ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 19:34
Κουρέτας: Στα σκαριά το σπίτι του στίβου στον Βόλο - η φωτορεαλιστική προμελέτη - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 17:48
Λάρισα: Η παραμυθένια βιβλιοθήκη σε σοφίτα χωριού που κρύβει βιβλία και θησαυρούς του 18ου αιώνα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.01.2026 | 11:13
Τακούδης:Νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας από το Σάββατο- Δευτέρα χιόνι και πιο χαμηλά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 08:51
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 13:19
Πατέρας δύο παιδιών ο 37χρονος που βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο της Φαρκαδόνας που συνήθιζε να αθλείται - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 15:26
Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Θρήνος στην κηδεία της 47χρονης Σταυρούλας Μπουκουβάλα στο Προάστιο Καρδίτσας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 10:32
Στ. Μπουκοβάλα - Αγάπη Μπουνόβα, σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις δύο Καρδιτσιώτισσες θύματα της Βιολάντα








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed